13. lokakuuta 2015

Ratsastustunnilla


Varasin viime viikolla itselleni irtotunnin jo tutulle tallille, Kauhajoen Hevoskeskukseen. Tunnin piti alkaa viideltä, mutta olimme hiukan jäljessä aikataulussa. Kavereideni hevoset olivat "hiukan" kuraiset, kun haimme ne tarhasta. Oma ratsuni Rini oli onneksi puhdas, mutta siitä taas lähti karvaa. Täytyy sanoa, että petyin hieman nähdessäni sen nimen kohdallani. Tiesin etukäteen, miten ponimainen Rini on ja olisin toivonut isompaa ratsua. 


Pääsimme aloittamaan tunnin noin 15 yli viisi. Alkuun menimme totta kai alkukäynnit. Sen jälkeen treenasimme kulmia ensin käynnissä ja sitten kevyessä ravissa. Omaksi ongelmakseni koitui asettaminen. En jostain syystä viitsi käyttää ohjia kunnolla. Muutenkin olen nykyään ratsastaja, joka ei enää vaadi hevoselta kovinkaan paljoa. Sitten valitan, kuinka huonosti meni, koska en yksinkertaisesti itse ratsastanut.


Kevyttä ravia mentiin oikeasti kauan. Pohjettani rupesi särkemään, koska jännitin sitä ilmeisesti joka hetki, kun kevensin. Onneksi sen jälkeen saatiin mennä hetki käyntiä, kun opettaja selitti seuraavan tehtävän. Tarkoituksena oli mennä harjoitusravia, kääntää toiselta pitkältä sivulta keskelle ikään kuin kaartoon, tehdä keskelle siisti pysähdys ja jatkaa ravissa. Jälleen kerran asetus ja kulmien ratsastus olivat suuressa osassa tehtävää. Nyt meni silti paremmin kuin kevyessä ravissa! Rinillä oli todella tasainen ravi ja siellä oli helppo istua ja jopa yrittää työskennellä. Lisäksi pysähdykset onnistuivat hyvin. Rini rupesi jo aavistamaan, mihin sen piti pysähtyä, mutta silloin vain aloin tehdä pysäytystä joko hiukan ennemmin tai myöhemmin. Silloin sujui hyvin ja sain Rinin oikeasti itse pysähtymään ja välillä jopa pelkkää istuntaa käyttäen. Rini on herkkä istunnalle, koska jopa minä sain sen pysähtymään pari kertaa "liian" nopeasti.


Tehtävää vaihdettiin siihen, että pysähdyksen kohdalla pitikin nostaa laukka. Rinillä oli hauska, ponimainen laukka! Siinä iski kuitenkin pahin ongelma. Rini yritti oikoa kulmaa ja itse käänsin sitä ulko-ohjalla, jolloin asetus kääntyi väärään suuntaan. Videolta tämän ongelman näkee hyvin! Oikeasti tekee jopa pahaa katsoa, kuinka väärin asettuneena sainkaan Rinin kulkemaan enkä suoraan sanottuna itse huomannut tuon ongelman olevan noin paha selästä käsin. Onneksi suunnan vaihdon jälkeen muhun iski fiilis, että oli pakko ratsastaa. Sain ratsastuksen sujumaan edes vähän paremmin. Lopuksi menimme vielä ravia ja loppukäynnit. Tunnista jäi taas kerran huono fiilis, koska en itse osannut. Suoraan sanottuna vaadin itseltäni liikaa, tavoittelen liikaa täydellisyyttä ja jään harmittelemaan virheitäni pitkäksi aikaa. Toisaalta saan olla tyytyväinen, koska istuntani oli melko hyvä näin itse sanottuna!



Materiaali taas ©Äiti!
Käyttekö te usein irtotunneilla?

8 kommenttia:

  1. Vaikka näin sanotaan aina, niin oikeestikki se on ihan luonnollista et joskus ei vaan onnistu :D Monta kertaa mullakin on mennyt ratsastus tosi huonosti, mut sehän olis ihan tylsää jos aina onnistuis... Oot vaan liian krittinen ;) Kiva postaus! Mä ite käyn aika harvoin irtotunneilla, mutta tulee niitäkin joskus otettua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo onhan se totta, että pitää epäonnistua monta kertaa onnistuakseen, mutta mun kohdalla se menee nykyään niin, että joka kerralta päällimmäiseksi jää ne epäonnistumiset.. Ennen osasin löytää joka kerta jotain positiivista ja nyt taas ajattelen enemmän itseäni kuin ratsua. Ratsuhan menee aina hyvin, vaikka se vetäisikin pahimmat rodeot ikinä :DD Täytyy seuraavilla ratsastuskerroilla jättää olennainen pois ja vain nauttia, eiköhän se sillä onnistu! Jalmarin ratsastusta odotan ainakin innolla, koska sen kanssa pienetkin onnistumiset tuntuvat suurilta :)
      Kiitoksia Nelli! Hahah, taidetaanpa liikkua samoilla tunneilla :D

      Poista
  2. Kiva postaus! Tykkään siitä ku selität noin tarkkaan mitä teitte tunnilla, mikä meni hyvin ja mikä vähemmän hyvin :D

    Kävin viime talvena pelkästään irtotunneilla, mutta enää en kun pääsin viimein pitkästä aikaa vakituisille tunneille :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Itestä tuntuu, että selitän jopa liikaakin sitä kuinka sujui, kuin itse tehtävää :D Mutta kiva, jos tykkäät tästä nykyisestä tyylistäkin!
      Itselläkin on käynyt mielessä aloittaa vakituiset tunnit, mutta ei se ole oikein mun juttu.. :D Toki tuntien aloittaminen mun tilanteessa saattaisi olla järkevintä, mutten taida olla tällä kertaa niin järkevä :D

      Poista
  3. Aina ei onnistu, ja samaa mieltä Nellin kanssa että eihän tää laji ois niin kivaa ja erityistä jos aina onnistuisi ja aina olisi hyvä kerta. Ehkä se seuraavalla kerralla sitten menee paremmin ;) Irtotunneilla ei ole tullut käytyä sitten kertaakaan Savun ollessa meillä :D Kivoja kuvia ja kiva tämä videokin taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo olen täysin samaa mieltä! Se vain, että ongelma on tällä kertaa mussa itsessä :D Olen vain liian kriittinen ja korostan omia virheitäni, tämäkin tunti olisi voinut mennä paremmin jos en olisi jäänyt miettimään noita virheitä niin paljoa.. Mutta tosiaan, toivon olevani viisaampi ensi ratsastuskerralla :) Harvemmin sitä tosiaan oman hepan kanssa tulee käytyä irtotunneilla, enemmänkin valmennuksissa ehkäpä :D Kiitos taas Ella! :)

      Poista
  4. Mullakin suurin ongelma mun ratsastuksessa on tuo asetus ja taivuttaminen.. Muakin jäi harmittamaan tuo laukkatehtävä. Mutta olen samaa mieltä, että aina ei voi onnistua ja se on oikeastaan hyväkin, koska silloin iloitsee enemmän onnistumisista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liian hankalaa puuhaa meille :D Se vain, ettei ne asiat saisi jäädä harmittamaan liikaakaan :) Mutta tästä on hyvä jatkaa! Tuo on kyllä täysin totta! :) Tänäänkin se tuli huomattua..

      Poista