14. huhtikuuta 2016

Tehokas käyntitreeni


Siitä onkin pitkä aika, kun viimeksi kirjoittelin Lamonasta tänne. Olin noin kahden viikon tauon jälkeen ratsastamassa sillä ja pakko hehkuttaa, kuinka hyvin ratsastus sujuikaan! Tiistain treeni oli lähinnä käyntiä märän pellon takia, mutta eipä se meitä haitannut, päinvastoin.


Ensimmäisenä keskityin omaan istuntaani. "Leuka ylös, lapaluut yhteen, istuinluut satulaan.." Olen saanut edellä mainittuja vinkkejä kavereiden jutuista ja opettajilta. Niiden muistaminen oli yllättävän helppoa, kun ei tarvinnut keskittyä niin paljoa ratsuun. Selkälihakseni ovat kuitenkin vielä niin huonot, etten saa pidettyä yläkroppaa järkevästi ilman, että se näyttäisi kamalan jäykältä. Yläkropan jäykkyyden lisäksi ongelmana ovat jalkani. Huomasin kuvista, että jalustimeni ovat yllättävän pitkät, joten niitä taidan lyhentää ensi kerralla. Tällä kerralla jalkani meni ihan liian eteen ja varpaat sojottivat taas kerran ulospäin. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, kun huomasin ongelmani. Ensimmäinen tavoite on paremmat selkälihakset!


Kun olin saanut istuntani jotenkin kuntoon, siirryin työstämään Lamonaa. Menimme ikään kuin kolmikaarista kiemurauraa monella kaarella. Kaaria tuli yhdelle suoralle ainakin kuusi. Keskityin tarkasti asettamiseen ja siihen, että näin Lamonan silmäkulman käännöksissä. Aika nopeasti Lamona tajusi, mitä yritin ja se meni todella hyvin! Tuntui, ettei se ole koskaan kuunnellut minua yhtä hyvin. Käynti oli alusta asti tarmokasta eikä minun tarvinnut puuttua siihen millään tavalla.

Tämän tyylistä kuviota ainakin yritin Lamonan kanssa.

Aina, kun Lamona laski päätään alemmas, kiitin sitä myötäämällä sisäohjaa. Jokaisella kerralla Lamona alkoi myödätä, kun hellitin ohjaa. Käytin samaa taktiikkaa myös parilla ravipätkällä, joita otimme pellon kuivemmassa päässä. Ensimmäisellä pätkällä sainkin kehua Lamonaa koko ajan, koska se puski tosissaan takajaloilla selän ollessa ylhäällä! Se tuntui todella selkeästi satulaan ja siitä minulle tuli hyvä fiilis. Olin todella ratsastanut tosissani! Menimme arvioni mukaan noin 40 minuuttia, jonka jälkeen Lamona olikin satulavyön alta hikinen, mutta se saattoi johtua auringonpaisteesta. 


Kuvat ©Äiti!
Miten teidän viime aikojen ratsastukset ovat sujuneet?

26 kommenttia:

 1. Mun tunnit on sujuneet ihan hyvin. Nyt kun oon päässyt treenaamaan useamman viikon putkeen sunnuntaisella kisahevosella, niin tuntuu siltä, että olen löytänyt ihan uusia nappuloita sen ratsastamiseen - vaikka ensimmäisestä yhteisestä tunnista on aikaa pari vuotta ja säännöllisesti olen sillä ollut tunneilla puolisentoista vuotta. Hyppääminenhän meiltä on sujunut hyvin jo pidemmän aikaa, mutta vasta tänä keväänä oon tajunnut edes hieman miten tuota hevosta oikein ratsastetaankaan... :D Sunnuntaina tosiaan on se näytönpaikka, kun ratsastan seuran juniorimestaruudesta juuri tällä kyseisellä hevosella :D

  Niin ja pari viikkoa sittenhän hyppäsin tallin "pahamaineisemmalla" (voiko noin edes sanoa?) ponitammalla, josta olin saanut todella ilkeän kuvan hyppäämisen osalta: kieltoa toisensa perään ja tippuvia ratsastajia. En tiedä sitten johtuiko selässä pysymiseni ja hyvä fiilis tunnin jälkeen vain siitä ensimmäisestä kerrasta, vai olenko tosiaan saanut vain väärän kuvan ponista. Ei sillä, sanoin tunnin jälkeen opettajalle, että voisin hypätä toistekin :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kiva kuulla! Tuo on kyllä totta, että kun ratsastaa samaa hevosta paljon ja vieläpä useasti, oppii ratsastamaan sitä aina vain paremmin! Tsemppiä teille :)

   Onneksi näin päin, että hevonen olikin oikeasti parempi, kuin muiden juttujen mukaan! :D

   Poista
 2. Katselinkin heti ekasta kuvasta, että näyttää olevan vähän turhan pitkät jalkkarit :DD Näytätte kyllä menevän hienosti! Pitäis varmaan munkin treenailla välillä vähän enemmän käynnissä, niin että keskityn myös paljon istuntaan. Mun ratsastukset onkin sujunut tosi hyvin viime aikoina, vaikka kisaponi onkin ollut lomalla :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta, kun miettii kouluratsastajia niin tuollaiset niiden kuuluisikin olla. Näillä sentään pystyn keventämään ja kyseiset jalustimet ovat olleet lähes koko ajan minulla käytössä Lamonalla :D Mutta juu, koitan kyllä ansi kerralla lyhempiä, jos saisin sitä kautta jalan oikealle paikalle :)
   Kieltämättä tuo käyntitreeni teki oikesasti hyvää. Itsekin lähinnä panostan aina siihen, kuinka minun pitää istua laukassa ja ravissa, mutta oikeastihan kaiken kuuluu alkaa jo käynnistä :D Kuinka pystyisin parantamaan istuntaani nopeammassa askellajissa, kun jo käynnissä se vaatii parannusta.. Mutta hei, kiva kuulla, että sullakin on sujunut kaikesta huolimatta! :)

   Poista
 3. Juu on turhan pitkät jalkkarit yleissatulaan. Koulusatulaan nuo varmaan olisi ihan hyvät, kun siivet ovat suorat mutta yleissatulassa kun siivet menee eteen ja pidät polvet polvitukien kohdalla, menee auttamatta sun jalat eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, en tajunnut miettiäkään tuota, että koulusatulassa on tosissaan erilaiset polvituet. Lähinnä huvittaa vain se, että nuo jalustimet ovat olleet jo kauemman aikaa käytössä ja ongelma pahentui vasta nyt :D Lyhennys siis edessä, jos nyt sillä saisin tämän ongelman helpottumaan! :)

   Poista
 4. Minulla on mennyt ihan hyvin, mutta nyt, viimetunti oli estetunti, ja se meni tosi hyvin, ainakin mielessä käydyn hommelin ajan. Hyvännäköistä ratsastusta sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava juttu! Kiitti, vaikka tuossa löytyy tosiaan parannettavaa :)

   Poista
 5. Kivoja kuvia! Mun ratsastukset on sujunu nyt hyvin samalla tutustuessa uuteen heppaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saan taas kiittää kuvaajaa :D Voi vitsit, toi kuulostaa niin mahtavalta!

   Poista
 6. Mikset osallistuisi Lamonalla tunnille? Osaava opettaja pystyisi korjaamaan sun istuntavirheitä paremmin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinkertaisesti liian monta muuttujaa matkalla. Kun pahimmat kokeet ovat ohitse, aloitan varmaan taas irtotunneilla käymisen :) Eihän siinä periaatteessa ole väliä, mikä hevonen on alla :D

   Poista
 7. Kiva postaus ja ihana Lamona!
  Kuulostaa (ja näyttää) siltä että teillä meni tosi hyvin! :)
  Mulla on ratsastustunnit sujuneet nyt ihan hyvin, tai ainakin oon huomannut vähän kehitystä talveen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Se kyllä on ihana :3 Täytyy myöntää, että olen kyllä tyytyväinen :)
   Toi on kyllä huippua, kun huomaa kehittyneensä!

   Poista
 8. Todella hyvin ratsastat Lamonalla, tokihan noi vähän pitkät jalkkarit vaikuttaa asiaan, mutta kuitenkin! Lamona näyttää tosi kuuliaiselta, ja kuvistakin näkee, että ainakin pätkittäin se käytti itseään hyvin:)
  Mulla on sujunut ratsastustunnit vähän niin ja näin, viime viikon sunnuntaina meni mahtavasti, mutta sitä edellisellä kerralla meni surkeasti, ja sitä edellisellä kerralla tipuin. Kuitenkin viimeisimmästä tunnista jäi tosi hyvä fiilis, toivotaan sen jatkuvat sunnuntainakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Noi jalustimet tosiaan ajaa mut ikään kuin tuoli-istuntaan, mutta enköhän saa sen korjaantumaan lyhennyksellä! :D Lamonan saa ratsastaettua kyllä kuulolle, mutta ei se ilmatteeksi mitään tee, mahtava heppa siis! Kiitos kivasta kommentista :)
   Voi harmi, toivottavasti ne tosiaan jatkuvat hyvällä fiiliksellä!

   Poista
 9. Kivannäköistä menoa! Meidän kenttä alkaa olla kohta ihan sula (jes!), joten päästään kohta taas vetämään estetreenejäkin kentällä ja päästään hyppäämään se kaksi kertaa viikossa, kun tavoitteitakin olisi kisakaudelle ja ensimmäiset kisat lähestyvätkin hurjaa vauhtia. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Voi vitsit, kentän/peltojen sulaminen on kyllä varmasti kevään yksi parhaimpia asioita ratsastusta ajatellen :D

   Poista
 10. Blogistasi maininta viimeisimmässä postauksessa, käy kurkkaamassa! Osoite on elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
 11. kiva postaus :) mulla on mennyt lähiaikoina vähän vaihtelevasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toisaalta se olisi tylsää jos aina menisi yhtä hyvin, tai ainakin omasta mielestäni on hyvä, että välillä menee huonomminkin :D

   Poista
 12. Kiva postaus!:) mulla on mennyt ihan hyvin:D

  VastaaPoista
 13. Kiva postaus! Meillä on mennyt aika vaihtelevasti, välillä hyvin ja välillä vähän huonommin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuulostaa suht "normaalilta", kuten jo aiemmin sanoinkin, välillä kuuluu mennä huonommin :D Sen jälkeen voi taas mennä hyvin, mikä tuo onnistumisen tunteen :)

   Poista