15. joulukuuta 2016

Hyvän blogin kriteereitä

Joulupostaus numero 5
Tätä postausta kuvittavat ottamani luontokuvat kuun alusta.

Olenko ainoa, jonka mielestä joulukuu on mennyt ihan liian nopeasti? En ole tajunnut yhtään, että jouluaattoon on enää hiukan yli viikko! Tieto suorastaan järkytti minut tässä hiljan. No, ehkä ehdin hankkia vielä viimeiset joululahjat ennen jouluaattoa.. Tarkoituksenani ei kuitenkaan ollut valittaa ajan kulumisesta, vaan kertoa kriteereitä, joiden perusteella saatan kiinnostua blogeista tai jopa liittyä niihin lukijoiksi. Samalla mainitsen blogeja, joissa nämä kriteerit korostuvat.


1. Ensimmäisenä mieleen tulee ulkoasu. Ulkoasu on kuitenkin se, joka tulee vastaan ensimmäisenä, kun blogin avaa. Jos ulkoasu on karmea, suljen blogin lähes samantien. Usein jo pelkästä ulkoasusta voi päätellä blogin sisältöäkin. Jos ulkoasuun ei ole panostettu, voisin hyvin epäillä, ettei blogin sisältöönkään ole panostettu. Ulkoasu luo ensivaikutelman blogista, joten siihen kannattaa oikeasti panostaa! Jos ei itse osaa tehdä esimerkiksi banneria, voi sellaista pyytää joltain muulta. Moni tekee niitä jopa ilmaiseksikin! Lisäksi pidän tärkeänä sitä, että blogissa ovat siistit värit. Jos teksti on neonvihreää, sitä on hankala lukea. Tällä hetkellä tykkään varsinkin näiden blogien ulkoasuista: Voitto kotiinKaikki peliin!, Tyyli kaukana, Ohjaksissa ja Kamillaino.

2. Sisällöstä tulee ensimmäisenä mieleen kuvat. Usein selaankin uudessa blogissa ensimmäisenä kuvat läpi. Kuvien ei tarvitse olla huippulaatuisia, mutta kunhan niitäkin on. Postaukset ovat väistämättä tylsiä, jos niissä ei ole kuvia tai niitä on vain pari. Itse en edes nykyään postaa, jos minulla ei ole tarpeeksi hyviä kuvia. Useimmissakin blogeissa on paljon hienoja kuvia, mutta ensimmäisenä mieleeni tulevat nämä blogit: Here And Now, Karvakorvakamut ja Sydämenlyönti.


3. Jos ylemmät kriteerit miellyttävät minua, saatan alkaa lukea postauksia ja selailla hiukan, mistä aiheista bloggaaja on kirjoittanut. Kirjoitustyyli on hyvin tärkeä asia minulle. Jos kirjoitus vilisee virheitä, sitä on jo hankala lukea. Tekstit voi vaikka tarkastaa läpi tekstinkäsittelyohjelmilla, jos muu ei auta. Lisäksi suosittelen kirjoittamaan enemmänkin kirjakielellä kuin puhekielellä. Onhan se aina siistimpää. Plussaa on aina myös omanlainen kirjoitustyyli! Yksi blogi, johon olen ihastunut erityisesti kirjoitustyylin ansiosta on nimeltään Pennin pyörittäjä. Kyseisellä blogilla on myös hyvällä tavalla joukosta erottuva nimi!


4. Vaikka nämä aiemmat kohdat täyttyisivät, se ei vielä välttämättä riitä saamaan minua blogin lukijaksi. Yksi hyvin tärkeä asia on postaustahti. Jos bloggaaja kirjoittaa kerran kuussa, en ehkä kovin mielelläni liity lukijaksi. Mielestäni sopiva postaustahti on vähintään kerran viikossa, mieluummin jopa parikin kertaa. Tietenkin jokaisena päivänä postaaminen on jo vähän liikaakin, mutta kukin tyylillään! Liityin melko hiljan lukijaksi blogiin nimeltä Trust is about us, jossa on mielestäni ollut oikein sopiva postaustahti ainakin sinä aikana, jolloin minä olen blogia lukenut! Toinen blogi, joka on mielestäni ollut kivan aktiivinen viime aikoina on nimeltään Only sky is the limit. Toki näin joulukuussa useampikin blogi aktivoituu, mutta ainakin nämä kaksi ovat postailleet ahkerasti myös aiempina kuukausina.


5. Yksi tärkeä kriteeri on myös se, että sisällön pitää olla sopivan monipuolinen. Jos blogissa on peräkkäin monta samantyylistä postausta, se ei herätä mielenkiintoani. Omasta mielestäni on jopa kivempi kirjoittaa, kun ei tarvitse aina kirjoittaa samanlaisia postauksia! Erikoispostauksia kannattaa mielestäni tehdä edes kerran kuukaudessa. Yksi blogi, joka minulle tuli tästä aiheesta mieleen, on nimeltään Pinkki Pyörremyrsky.


6. Tämä nyt ei ole varsinainen kriteeri, mutta välillä jopa bloggaajan ratsu saattaa herättää mielenkiintoni. Jos bloggaajalla on upea hevonen, saattaa sekin vaikuttaa liittymiseen. Pari kertaa olenkin tehnyt niin, että olen katsonut bloggaajan jakavan hienoja kuvia upeasta hevosestaan ja liittynyt lähinnä sen vuoksi blogiin. Tähän kohtaan voisin mainita blogin nimeltä Once upon a Time.


Mitkä asiat herättävät teidän mielenkiintonne blogeissa?

16 kommenttia:

 1. Erittäin hienoja kuvia tässä postauksessa, näitä vaan lisää, vaikka tää onkin pääasiassa hevosblogi! Aikalailla samat asiat kiinnittää munkin huomion - nyt oman blogin postausten kuvanlaatu aika varmasti paranee, kun sain käyttööni järkkärin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! Nykyään käyn enää niin harvoin kuvaamassa luontoa, ettei tällaisia kuvia juurikaan tule, mutta ehkä aina silloin tällöin julkaisen tällaisiakin! Voi vitsit, vähänkö kiva juttu! Hauska kuulla, että samat asiat ovat sunkin kohdalla paikkaansapitäviä :)

   Poista
 2. Tää oli kiva postaus ja ihania kuvia! Kiitos myös mun blogin mainitsemisesta! :D Mä kiinnitän myös näihin samoihin asioihin huomioo, ja vaikka blogi ei kovin hyvä olisikaan, niin saatan silti liittyä lukijaksi, koska yleensä luen vain ne postaukset, jotka vaikuttavat bloggerin lukulistalla mielenkiintoisilta (niin kuin suurin osa sinun postauksistasi) ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskiitos! Hahah, eipä mitään :D Täytyy kyllä myöntää, että teen itse ihan samaa! Lukulistaltani löytyy näiden tässä mainittujen lisäksi vielä sellaiset 40 blogia, joista osaa en edes varsinaisesti osaa perustella, miksi olen niiden lukijana :D En kuitenkaan ole valmis lopettamaankaan kyseisten blogien lukemista, joten kyllä niissäkin niitä hyviä postauksia on! :D

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus! Tosi hyviä kriiteerejä ja niille perusteluja! Nää tämänlaiset postaukset ovat kyllä hyviä ja näitä on kiva lukea! Ja joku edellä mainitsikin niin kuvat ovat kyllä tässä postauksessa plussaa!

  Itse liityn useimpien blogien lukijoiksi vain sen takia, että ne ovat kavereitani. Mutta suurin osa lukemistani blogeistani on myös valikoitunut lukulistalleni aika lailla noilla samoilla kriteereillä! Tällä hetkellä tuntuu, ettei omassa blogissani ole kauheasti lukijoita tai ainakaan aktiivisia sellaisia. Ehkä se ei täytä noita kaikkia kriteerejä?

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kiva saada tällaista palautetta :)
   Itselläni harvempi kaveri bloggaa, mutta liittyisin kyllä mielelläni heidän blogeihinsa :D Älä huoli, itseltänikin niitä on viime aikoina vain lähtenyt + tunnustan, ettei omakaan blogini sovi näihin kaikkiin kohtiin ollenkaan :D Ja onhan se niinkin, ettei kaikkia vain voi miellyttää! Siksi kannattaakin iloita niistä muutamastakin, jotka ovat näin kiireisimpäänkin vuodenaikaan aktiivisia :)

   Poista
 4. Meidät on mainittu! Kiitos siitä :D

  Samoilla aaltopituuksilla täällä mennään. Niin kuin jo aikaisemmin on tullut ilmi niin saatan selata vain monen postauksen kuvat perehtymättä tekstiin :D ilkeää, mutta ikävä kyllä mielenkiinto ei aina riitä kaikkien blogien lukemiseen.

  Mutta tämä oli oikein kiva postaus! Näitä on aina mukava lukea ja esimerkit tuovat tähän tosi hyvän lisän! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, eipä mitään! :D

   Kiva kuulla tällaista! Itse teen välillä kyllä ihan samaa, etten edes viitsi lukea postausta ellei siinä ole mielenkiintoinen aihe/kuvat :D
   Kiitos paljon! Minulta on paljon kyselty lempiblogeistani, joten ajattelin mainita tähän sitten hiukan lukulistaani :D

   Poista
 5. Samaa mieltä noista kohdista! Blogin täytyy olla kivaa katseltavaa ja luettavaa. :) Oonkin kovin yllättynyt, että blogillani on niin monta rekisteröimätöntä lukijaa, eli anonyymia, rekisteröityneiden lisäksi!
  Meillä näyttää olevan suht saman lainen blogimaku :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että useammalla on samanlaisia ajatuksia! Itse en edes varsinaisesti tiedä, montako anonyymia lukiaa minulla on :D

   Poista
 6. Todella kiva postaus, juuri näitä samoja asioita tulee itsekin katseltua kun blogia alkaa seurailla - varsinkin juuri kuvat ovat mulle todella tärkeässä asemassa :D Kiitoksia oikein paljon myös blogini mainitsemisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kuvat tosiaan sattuvan pomppaamaan ensimmäisenä silmiin, kun lähtee selaamaan sisältöä, joten ne ovat varmasti aika monelle yksi tärkeä kriteeri :D Eipä mitään!

   Poista
 7. Hei! Hyvä lista, allekirjoitan melkein kaikki kohdat. Lisäksi minua häiritsee, jos blogin kommentointimahdollisuudessa on nimi-/tunnistautumiskohdassa liian vähän vaihtoehtoja, esim. perus "nimi/URL"-vaihtoehto puuttuu. En ole kaikissa paikoissa kirjoilla, ja jos vaihtoehtona on minulle sopivana ainoastaan esim. Wordpress, niin sekään ei auta, koska jostain syystä en saa toimimaan kommentin lähetystä WP-tilini kautta. Ärsyttävää, jos on jotain mitä haluaisi kommentoida blogitekstin kirjoittajalle ja on jo kirjoittanut pitkän viestin, mutta ei pystykään lähettämään sitä. Siinä vaiheessa lähden vaan turhautuneena pois.

  Hyvää joulunodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Hauska kuulla, että näinki moni on samoilla linjoilla! Tuo on kyllä täysin totta, itseänikin häiritsee, jos saan kommentoitua blogiin vain google-tililläni, koska haluaisin käyttää kommentointiin pääsääntöisesti blogger-tiliäni. Ymmärrän siis oikein hyvin tämän "ongelman"!

   Hyvää joulunodotusta sinnekin! :)

   Poista
 8. Tää oli kyllä kiva postaus! Itsekin kiinnitän huomiota juuri noihin samoihin asioihin liittyessäni blogiin lukijaksi. Täytyy kuitenkin myöntää, että mäkin teen tuota, että luen joistain blogeista vain ne postaukset, jotka bloggerin lukemistossa vaikuttaa kiinnostavilta :D Nyt joulukuussa on kyllä muutenkin jäänyt harmittavan vähän aikaa blogien lukemiseen ja selaamiseen, että hyvienkin postausten lukeminen on välillä jäänyt välistä. Onneksi viimeistään joulun jälkeen on sitten enemmän aikaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kiva huomata, että useampi on samaa mieltä :)
   Varsinkin näin joulukalentereiden aikaan teen samaa, että käyn lukemassa vain harvat ja valitut, koska aikaa ei tosiaan ole liikaa..

   Poista