25. tammikuuta 2018

Kun kehitys junnaa paikoillaan


Olen tainnut miltei jokaisen vuoden alussa koota itselleni tavoitteet alkavalle vuodelle ratsastuksen suhteen ja vuoden lopussa olen sitten käynyt tavoitteet läpi. Myös vuoden 2017 alussa kirjoitin postauksen nimeltä Vuoden 2017 tavoitteet. Postauksessa on mainittu mm. huono ryhti, etukeno varsinkin keventäessä ja liian kevyt ohjastuntuma. Näitä minun oli tarkoitus parantaa viime vuoden aikana ja asettaa taas uudet tavoitteet tälle vuodelle. No, eihän niin tule käymään, kun edellisetkin tavoitteet ovat vielä täyttämättä. Voin rehellisesti myöntää, etten koe kehittyneeni tippaakaan vuoden 2017 aikana. Voi olla, että alkuvuodesta omakin istuntani kehittyi hetkellisesti, mutta siitä suunta on ollut vain alaspäin..


Edelleen ratsastan ihan liian pitkällä ohjalla ja edelleen kevennän etukenoon. Siksi voisin sanoa, että kehitykseni junnaa paikoillaan, eikä se ole tietenkään hyvä asia. En toki pyri huippuratsastajaksi, mutta haluaisin silti kehittyä paremmaksi. Vain niin voin päästä eteenpäin myös Jalmarin kanssa. Toki tamma on kehittynyt viime vuoden aikana todella paljon, mutta omalta kohdaltani en voi sanoa samaa. Oikeastaan myönnän jopa hiukan järkyttyneeni siitä, ettei oma ratsastukseni ole parantunut viime vuoteen verrattuna. Tämä järkytys toki aiheutti sen, että nyt minulla on huomattavasti enemmän motivaatiota tähän lajiin, ainakin hetkeksi.


Suurin ongelmani ratsastajana taitaa olla se, etten ratsasta. Istun vain kyydissä ja ihmettelen, miksei ratsu toimi. Se on niin kovin helppoa, kun ei käy opetuksessa. Ratsatustunneilla on oikeastaan pakko ratsastaa ja tehdä jotain siellä selässä. Näin yksin ratsastaessa se unohtuu helposti, varsinkin, jos keskittyy lähinnä vain ratsuun. Tosiasiahan on kuitenkin se, ettei ratsu voi toimia, jos kuski istuu selässä miten sattuu. Siksi ajattelinkin, että voisin alkaa ottaa irtotunteja, ainakin silloin tällöin. Titenkin säännölliset tunnit olisivat ihanteellisia, mutta täytyy nyt katsoa, löydänkö tästä läheltä sopivaa tallia. Paria tallia olen jo harkinnut, mutta yhtäkään tuntia en vielä ole varannut. Pitäisikin ehkä kunnostautua tämän asian suhteen ja varata se tunti. Lisäksi pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni ja ratsastaa. Silläkin pääsisi jo hiukan eteenpäin.


Käyttekö te säännöllisesti tunneilla tai valmennuksissa?

14 kommenttia:

 1. Tää postaus oli kiva, kun olit saanut kaiken asian näin hyvän pituiseksi tekstiksi! Kyllä se sun istunta vielä lähtee uuteen nousuun (jos noin voi sanoa), sekin auttaa ihan älyttömän paljon, kun joku kaveri on vaan vieressä karjumassa!:D

  Itse päädyin reilu vuosi takaperin lopettamaan tunnit (blogissa tätä aikanaan enemmin pohjustin), tiivistettynä mun oli vähän pakko valita Pokkiksen ja tuntien väliltä: kaksi eri tallia ja molemmille matkaa kertyi.. Pokkiksen mä sitten tietenkin valitsin, kun tuon ponin kanssa tuohuilujen eteen olen valmis tekemään mitä vain. Sen jälkeen olen käynyt aika satunnaisesti tunneilla, mutta välillä ovat kaverit olleet myös koutsailemassa ja huutamassa virheistä, on kyllä auttanut, eikä tämän takia ole istuntani päässyt ihan kovin pahaksi. Toivolan Airan ratsastuspilatuksessakin olen päässyt kerran käymään ja itseasiassa lauantaina oon taas menossa! Kyllähän sitä mielellään kävisi useamminkin, mutta ei siitä pääse mihinkään, että sitä aikaa on vuorokaudessa rajallisesti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit! Ajattelinkin, että tästä tuli vähän turhan lyhyt postaus, mutta toisaalta ehkä hyväkin niin :D Toivotaan näin! Tuokin on vain haastavaa saada kaveria mukaan, kun pääasiassa yksin talleilen, mutta täytynee yrittää keksiä jotain :)

   Ymmärrän täysin, että tuossa kohtaa valinta oli pakko tehdä! Omalla kohdalla tilanne on ollut lähinnä se, etten vain koskaan ole aloittanut kunnolla tunneilla käymistä.. Siksi olisi hyödyllistä käydä edes niillä irtotunneilla. Ainut vain, että vuorokaudesta tosiaan loppuvat tunnit kesken :D Tuollainen ratsasruspilates olisi kyllä mahtava! Täytyy joskus yrittää päästä sellaiseen mukaan! :)

   Poista
 2. Kiva kun oot taas lähiaikoina kirjoitellut enemmän, näitä on ollut kiva lukea! :)

  Mulla on ollut tapana ostaa silloin tällöin viiden tai kymmenen kerran ratsastuskortteja eri talleilta, mutta sen säännöllisemmin en ole käynyt ratsastustunneilla. Toki yksityisten hevosten omistajat ovat mua neuvoneet aina kun heidän hevosillaan olen ratsastanut, mistä on kyllä ollut todella suuri apu! Käytännössä olen siis ratsastanut lähes koko ajan opetuksessa, kun kokemusta itselläni ei ihan hirveästi vielä ole. Tosin haluaisin välillä ratsastaa itsenäisestikin, niin voisi rauhassa treenata tunneilla opeteltuja asioita .. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Nyt motivaatiota löytyy taas enemmän, joten ehkä blogi taas aktivoituu tästä :)

   Tuo viiden kerran kortti olisi kätevä! En vain tiedä, saako täältäpäin mistään tuollaisia, kun en ole edes kuullut moisesta :D Kymppikortti on tuttu, mutta viiden kerran kortti ei.. :D Oi vitsit, sullahan onkin mahtava tilanne! Olisi kyllä hienoa saada Jalmarin kanssa opetusta, mutta tällä hetkellä se taitaa olla mahdotonta.. Ymmärrän kyllä tuon, että välillä olisi kiva mennä itsenäisestikin. Toivottavasti pääset joskus menemään niinkin! :)

   Poista
 3. Tosi kivasti tiivistetty tämä postaus näinkin lyhykäiseen tekstiin! Tykkäsin kyllä kovasti tästä tekstistä!

  Itse käyn kerta viikkoon aina ratsastuskoululla ratsastustunneilla, enkä oikeastaan muulloin käy edes ratsastamassa. Tunnit ovat kyllä todella hyödyllisiä, sillä siellä keskitytään ponin lisäksi myös ratsastajaan, joten suosittelen ottamaan tunteja, jos siltä tuntuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Mietinkin, että olikohan tää vähän turhan lyhyt ns ilman aihetta :DD

   Tuo olisikin kyllä mahtavaa, jos pääsisin käymään viikoittain tunneilla, juuri itseni vuoksi lähinnä! Toki onhan niistä tunneista sitten Jallunkin kanssa hyötyä! Täytyy tosiaan alkaa etsimään sopivaa paikkaa :)

   Poista
 4. Hyvä postaus! Istunta on aina vaikee juttu ja siitä taitaa löytyä jokaiselta aina jotain korjattavaa. Ainakin multa myös.. :D Mutta siitä se lähtee, ois kyllä kiva lukea jotain tuntipostauksia täältäkin blogista! :)

  Mullahan on nyt säännöllinen valmentautuminen ollut pari vuotta jäähyllä, koska ei oikein hevosta ole ollut. Nyt sitten ainakin Peetun kanssa olisi tarkoitus jatkaa aktiivista valmentautumista, jotta päästään jossain vaiheessa vielä kisaradoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :D Joo toi on kyllä huojentavaa, että varmasti kaikilla on ainakin jonkinlaisia ongelmia oman istuntansa kanssa, kun tässä lajissahan ei ole koskaan valmis! :) Joo pitää vain yrittää löytää nyt sopiva talli ja ottaa itseä niskasta kiinni, tätäkin olen oikeasti suunnitellut jo kauemman :D

   Tuo on mullakin ongelmama, ettei valmennuksiin pääseminen ole ainakaan kovin helppoa, kun hevosta ei ole.. Mahtavaa kuitenkin, että sä pääset taas valmentautumaan! :)

   Poista
 5. Hyvä postaus, arvostan tätä rehellisyyttä! :) Mutta haluan lohduttaa, että vaikka kävisi kuinka monella tunnilla tai olisi vaikka ratsastuksenohjaajaopiskelija (köhköh...), niin silti siinä omassa istunnassa on vikaa vaikka muille jakaa :D Mutta hei, jos saisit tunnilta vaikka vähän uutta tuulta purjeisiin ja avaimia siihen omaan istuntaan? Kannattaahan sitä ainakin kokeilla ja jos ei tykkää, niin sittenhän ei ole pakko tai voi kokeilla toista tallia! :) Joskus voi olla parasta ottaa joku, joka sinut jo tuntee ja uskaltaa sanoa reilusti ja rehellisesti niistä virheistäkin, joten myös heppakevereilta voi kysyä pientä ohjausta ratsastuksen ajaksi jos haluaa vähän rennommissa olosuhteissa treenata! :) Ja tottakai heppakaverin vinkit ovat yleensä ilmaisia ;)
  Tsemppiä, kyllä se siitä lähtee taas kehityskäyrä nousuun ja hymy tulee huulille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Tuo on kyllä totta, että jopa niiltä huippuratsastajilta taitaa löytyä aina jotain hiomista omassa ratsastuksessa. Siksi tämnä laji onkin niin mielenkiintoinen, kun ikinä ei ole ns valmis, kuten sanotaan :) Ajattelinkin, että käyn nyt liukkaampien kelien jälkeen vähintäänkin irtotunnilla jollain tallilla katsomassa, mitä saan sieltä irti! Tuossakin on kyllä ideaa, että pyytäisin kaveriani huutelemaan ohjeita! Täytyy katsoa, jos joskus toteuttaisin tämän :)
   Kiitti, toivotaan näin! :)

   Poista
 6. Oo täällä toinen jolla samoja ongelmia! Mäki kevennän etukenoon ja ratsastaessa ei aina tuu ratsastettua ihan niinkuin pitäisi :') Santtu on itsekin niin osaamaton nuoren ikänsä takia niin sen kanssa tulee liiankin helposti vain mentyä vain ilman mitään ihmeempää määränpäätä ja vielä kun ei mitään kenttää ole eikä peltoa, niin maastossa tulee mentyä. Ja ikävä alkaa kyllä olemaan ratsastus tunneille, siellä kun juuri tuli ratsastettua, varsinkin jos alla oli Runo tai Lissu 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, etten ole yksin juuri näiden ongelmien kanssa! Tuo on kyllä mullekkin tuttua, ettei Jallu nyt kovin osaava ratsuna ole ja maastossa on muutenkin hankala tehdä mitään, missä mennään oikeastaan keväästä syksyyn.. 😅 Ratsastustunneilla on tosiaan se hyvä puoli, että siellä on vähän kuin pakko ratsastaa! :)

   Poista
 7. Kerran viikossa valmennuksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, sähän pääsetkin usein valmentautumaan! Olisi kyllä mahtavaa itsekin päästä :)

   Poista