27. helmikuuta 2018

Minä ratsastustunnilla?!


Kirjoitin jokin aika sitten erääseen postaukseen, että tavoitteenani on käydä vuoden aikana ratsastustunneilla. Tavoite alkoikin lupaavasti, sillä päädyin lopulta Repolan tallille keskiviikkona 21.2. ratsastustunnille. Olen käynyt kuvaamassa kyseisellä tallilla kavereitani jo useampaankin kertaan, joten aivan uusi paikka ei kuitenkaan ollut kyseessä. 

Ratsukseni sain tallin omistajan hevosen nimeltä Otto, jolta löytyy kokoakin huomattavasti enemmän kuin niiltä, joilla olen tottunut menemään. Kyseessä on nuorempi ruuna, joten odotin ratsastusta mielenkiinnolla. Jo käynnissä ero muihin ratsastamiini hevosiin oli selkeä. Askel oli pitkä ja jo käynnissä minulla oli hankaluuksia istuntani kanssa. Yritin huomaamattani ratsastaa käyntiä liikaa lantiollani.


Aloitimme käynnissä yllä olevan tehtävän, jossa oli mm. pysähdyksiä ja ympyröitä ja tuota samaa teimme koko tunnin hiukan eri osia muutellen. Valkoinen merkkaa rataa, mitä teimme, harmaat ovat ympyröitä ja nuo tyhjät kohdat ovat pysähdyksiä. Tehtävä oli juuri sopiva, sillä jo siinä oli haastetta minulle! Kun tehtävä alkoi sujua käynnissä, se aloitettiin kevyessä ravissa. Tässä kohtaa ilmi tuli ainakin se, että käteni valahtivat usein liian alas. 

Lisää ongelmia tuli siinä kohtaa, kun ympyrät alettiin tehdä harjoitusravissa ja toisessa päässä pääty-ympyrällä nostettiin laukka. Opettaja huomautti, että menen niin sanotusti lyttyyn harjoitusravissa ympyrää tehdessä. Suorastaan järkytyin, kun suoristin kylkeäni ja opettaja sanoi, missä kohtaa olin täysin suorana. Tuntui nimittäin, että olisin siinä kohtaa ollut jo aivan vastakkaisella puolella vinossa. Samalla minun olisi pitänyt muistaa pitää kyynärpäät kyljissä ja ulko-ohja tarkkana, sillä kylkeä korjatessa ulkokäteni pääsi vähän minne sattuu. Istunnassani onkin siis paljon korjattavia asioita, joita en ole edes tajunnut ajatella!


Laukannostot ovat olleet minulle aina hankalia, mutta nyt se varsinkin korostui. En nimittäin meinannut saada nostettua laukkaa ollenkaan ja jos sain, se ei pysynyt yllä. Laukassa istuntani on yksi tekijä, joka jarruttaa. Lisäksi pidin myös ohjasta liikaa kiinni. Lopulta keskityin ohjaan liikaa ja siinä kohtaa aloin varsinkin jarruttaa istunnalla päästäen ohjan lähes kokonaan pois.

Tunti oli minulle varsin silmiä avaava. Olin tosiaan tuon tarpeessa, sillä nyt minulla on taas vino pino korjattavia asioita istuntaani liittyen! Esimerkiksi tuo ympyröillä sisäänpäin nojaaminen oli minulle täysin uusi juttu ja siitä haluan kyllä päästä eroon. Joka tapauksessa tykkäsin tunnista oikein paljon ja ratsuni oli mukavan erilainen verrattuna niihin, joita olen tottunut ratsastamaan. Jo tuo kokokin vaikutti paljon, sillä Oton liikkeet olivat kovin suuria verrattuna esimerkiksi Jalmariin, jolla nyt olen pääasiassa ratsastellut. Sain kyllä Oton kulkemaan satunnaisia pätkiä niin, että se tuntui satulaan kivalta, mutta onhan tuossa vielä opettelemista!

Näissä 8.2. kuvatuissa kuvissa esiintyvät Nelli ja Otto.

Ratsastatteko te paljon erikokoisilla ratsuilla?

16 kommenttia:

 1. Kiva postaus, ihanaa päästä lukemaan siun kirjottamaa tuntipostausta! Tykkäsin tästä ihan superpaljon, toivottavasti näitä tulee vielä joskus lisää!

  Mä oon pysynyt viimeiset puolitoista vuotta tosi tiukasti Pokkiksen kyydissä, ja muutamia issikkajunnuja lukuunottamatta ei muita ratsuja menoon ole mahtunut. Oon kyllä huomannut omia virheitä istunnassa ihan vaan vaihtamalla ratsua nuorempaan ja herkempään, mutta ne ovat onneksi olleet aina suht helposti korjattavissa. Aina siinä on tietty se oma hakeminen uuden ratsun kanssa, ja kuskille se vaihtelu tekee oikein hyvää!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Oli kyllä kiva kirjoitella vähän eri tyylistä postausta :) Kiva kuulla, että tykkäsit! Ehkä mä kirjoittelen tulevaisuudessakin vielä joskus tällaista :D

   Mullakin sama juttu, että lähinnä sama ratsu tai juurikin issikat ratsuina ainoana vaihteluna! :D Tuo onkin hyvä, jos oot huomannu ite jo virheitäsi! Mulla onkin edessä vähä pidempi projekti esim tuon kyljen suoristamisen kanssa :D Ja onhan tuo totta, ettei sitä ehkä heti voi sujua uuden ratsun kanssa, mutta hyväähän tuo vaihtelu tosiaan tekee :D

   Poista
 2. Oli varmasti hauskaa päästä pitkästä aikaa ratsastustunnille! Tuo tekemänne tehtävä vaikuttaa mielenkiintoiselta ja sitä täytyy ehdottomasti kokeilla itsekin.

  Ratsastuskoulun oppilaana erikokoisilla hevosilla tulee väistämättä ratsastettua. Ne kaikista isoimmat eivät silti ole mieleeni. :'D Aina uuden ja erilaisen ratsun selässä huomaan omassa ratsastuksessani paljon sellaisia virheitä, joita en vuokrahevosteni selässä huomaa. Ratsastus on siitä kiva laji, että jokaisella ratsastuskerralla voi oppia uutta eikä kenestäkään koskaan tule täydellistä! Tämän yritän pitää mielessäni aina epätoivoisimpina hetkinä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojuu, olihan tuo tosiaan kiva päästä tuonne! Se oli kyllä kiva ja sopivan haastava mulle :D Kannattaa kokeilla!

   Tuo on kyllä mahtavaa, kun ratsastuskoulussa ne ratsut vaihtuvat useammin :) Täytyy kyllä myöntää, että vaikka haluaisinkin itselleni sellaisen +170cm hevosen, niin olisi siinä kyllä totuttelemista! Tuo tunnin ratsuni oli hyvin sitä luokkaa ja oli siellä vähän avuton fiilis ainakin näin ensimmäisellä kerralla :D Tottahan tää on, että ratsastuksessa ei ole ikinä ns valmis! Se tästä lajista tekeekin mielenkiintoisen :D Pitäisi vain tosiaan muistaa tuo asia!

   Poista
 3. Hyvä postaus! Kivasti kerroit tunnin kulusta ja tuo piirrustus avasi tehtävää, joten hyvä kun pistit senkin mukaan :) Se on kyllä hauskaa ratsastaa välillä jollain ihan erilaisella, kuin sillä tutuista tutuimmalla ratsulla, vaikka se alkuun onkin ihan kuin jotain rakettitiedettä, että mitähähtäh, miten tämä toimii :D Olisi kiva kuulla lisää näistä ratsastustunneista, jos jatkossa vielä joskus käyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Ajattelin, että tuosta piirroksesta tuli kamalan sekava, mutta ehkä siitä saa tarpeeksi hyvin selvää :D Oon kyllä samaa mieltä, että erilaisilla ratsuilla! Ehkä sitä pikku hiljaa siten oppisi ratsastamaan mahdollisimman monenlaisilla hevosilla :) Kyllä mä vielä jatkossakin varmaan tuun kirjoittamaan jotain tän tyylistä! :)

   Poista
 4. Oli varmasti mukavaa päästä pitkästä aikaa valvovan silmän alle, varsinkin uuden opettajan. Itse ainakin koen äärimmäisen palkitsevana uusien opettajien näkökulmat, sehän on korvaamatonta!
  Itse kun käyn joka viikko tunneilla, ratsastan usein samoilla,tutuilla hevosilla. Oli todella hämmentävää, kun tuossa syksyllä kävin täysin uudella tallilla ja ratsastin täysin vieraalla hevosella. Säkää siltä löytyi muistaakseni 172cm, eli aika paljon enemmän kuin ponikokoisilta ratsuilta, joilla usein menen. Kaiken lisäksi tämä herra oli aika roteva ja muutenkin paljooooon suurempi kuin minä, joten tuntui että valtamerilaivaa piti ohjata. Kaiken lisäksi, hyvä kun selkään pääsin tälläisenä 157 senttisenä. Askeleetkin sillä olivat aivan valtavan tuntuiset, ainakin aluksi, mutta kaiken kaikkiaan kyllä siihen pian tottui.
  Ihana postaus jälleen kerran, kirjoitustapasi on niin selkeä! Rakkautta <3

  www.airinblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu oli kyllä! Tuo oli kyllä mielenkiintoista ja tykkäsin kyseisen opettajan tyylistä opettaa! :) Ehkä jotain kertoo jo sekin, että sain jo tästä ensimmäisestä tunnista paljon irti!
   Tunneillakin tosiaan usein pyörivät ne samat hevoset ratsuina, ellei jopa aina sama. Itselläni kävi hiukan sama, sillä tää mun tunnin ratsuni oli hyvin samaa kokoluokkaa ja liikkeiltään Jallu on lähes ponimainen :D Voin siis ymmärtää tuon sun hämmennyksen! Hyväähän tuo tekee välillä ratsastaa juuri tuollaisilla "valtamerilaivoillakin" :D
   Kiitos paljon ihanasta kommentistasi! <3

   Poista
 5. Hyvä postaus! Tunneilla käyminen on kyllä niin opettavaista, kun aina välillä tulee tuollaisia ahaa-elämyksiä. Olisi kyllä mukavaa välillä päästä ratsastamaan erilaisilla ja erikokoisilla hevosilla, kun nykyään tuppaa aina vaan menemään sillä omalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Joo olin jo ihan unohtanut miten kivaa tuo onkaan päästä valvovan silmän alle! :) Tuossa omassa on juuri se, että tottuu ratsastamaan vain sitä yhtä hevosta, mutta toisaalta, eipä sitä muilla välttämättä tarvitsekaan osata ratsastaa :D

   Poista
 6. Mulla on samaa ongelmaa ton vinouden kanssa ja aina on yhtä shokki kokea se suora istunta ympyröillä ja volteilla :D Ja mites sitä sanotaan että alku aina hankala? Jos Repolassa alat käymään niin uskon että hetken päästä onnistuu, vaikuttaa paikka ja hevoset todella kivoilta!

  Ratsastuskouluaikoina menin paljonkin erikokoisilla hevosilla mutta Ypäjällä nyt oon mennyt aikalailla niillä kolmella samalla suomenhevosella, jotka rakenteellisesti ja kokonsa puolesta ovat aika samanlaisia :D Olisin varmaan ihan hukassa jos mut nyt heitettäis jonkun puoliverisen selkään. Suorastaan kulttuurishokki! Mutta kaikkeen täytyy tottua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho en näköjään oo ainut tän ongelman kans! Onneksi tuo kuitenkin on tullut ilmi molempien kohdalla, niin sitä on sitten helpompi parantaa tätä ongelmaa :D Tallin opettajan opetustyyli oli kyllä mun mieleen! :)

   Tuo on kyllä huono, kun tottuu siihen samaan/samantyyliseen ja sitten kun ratsuksi tuleekin ihan erilainen, siellä selässä onkin ihan hukassa :D Mutta sitä varten voi onneksi käydä opetuksessa ja eiköhän tuohon nopeasti totu! :)

   Poista
 7. Oi vähänkö kiva! Toi on kyllä aina niin perus kulttuurishokki jos joutuu hiemankaan erilaisemman ratsun selkään. :D Mutta siitä se lähtee, erilaisilla hevosilla ratsastaminen on iso rikkaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, eiköhän toi pahin "shokki" tosiaan mennyt jo ohi :D Oon kyllä samaa mieltä! Hyvä opetella ratsastamaan muillakin kuin vain sillä tutuimmalla :)

   Poista
 8. Oli varmasti silmiä avaavaa mennä ratsastustunnille ja varsinkin hieman erilaisemmalla ratsulla. Toivottavasti pääset jatkossakin tunneille kuulemaan virheistä sekä korjaamaan niitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä oli kyllä! Ainakin nyt vaikuttaa siltä, että tulen käymään ainakin jonkin aikaa tunneilla! :)

   Poista