15. kesäkuuta 2018

Ratsastussaappaat vai saappaanvarret?

Osa 2

Kirjoitin tammikuussa 2016 postauksen nimeltä Ratsastussaappaat vai saappaanvarret? ja edelleen kyseinen postaus nousee yhä uudelleen suosittujen tekstieni listalle. Kyseinen aihe selkeästi kiinnostaa ihmisiä. Siksi ajattelinkin kirjoittaa tämän kakkososan ihan siitä syystä, että pystyn nyt kirjoittamaan mielipiteeni sekä saappaista että saappaanvarsista. Tuota ensimmäistä kirjoittaessani minulla oli kokemusta vain saappaanvarsista ja myös mielipiteeni on tainnut hieman muuttua tuosta ensimmäisestä postauksesta.


Kerroinkin jo tuossa ensimmäisessä postauksessa, että omistin lapsena kumiset ratsastussaappaat ja sen jälkeen nahkaiset, jotka nyt eivät mitkään hienoimmat tai sopivimmat olleet. Näiden jälkeen siirryinkin käyttämään pelkkiä ratsastuskenkiä. Ja sitten mukaan tulivat saappaanvarret eli chapsit. Niitä minulla kerkesi olemaan useammat ennen kuin löysin sopivat nahkaiset ratsastussaappaat, joiden ansioista olen nykyään vannoutunut saappaiden käyttäjä.


Aloitetaan siitä, että saappaanvarsia on erilaisia, eikä minulla ole kaikista mahdollisista kokemusta. Olen ostanut lähinnä niitä, jotka maksavat sen 20€ ja ovat jotenkin sopivat napakkuuden puolesta. Saappaanvarsien yksi hyvä puoli onkin se, että niitä voi löytää halvalla ja kokovaihtoehtoja on useita. Voisin siis sanoa, että melko hyvät saappaanvarret on helppo löytää. Tai ainakin itse löysin aina uudet edellisten tilalle nopeasti. Värivaihtoehtojakin on useita ja myös materiaaleissa on eroja. Osa saappaanvarsista on kovempaa materiaalia kuin toiset ja näin ollen myös enemmän tukevia. Sanoisinkin, että nämä tukevammat ovat parempi vaihtoehto. Saappaanvarsien tarkoitushan on tukea jalkaa ja siksi niiden tulisi olla sopivan napakat ja hyvän kokoiset. Itse katsoin vain hintaa ja siksi valitsin sellaisia saappaanvarsia, jotka menivät helposti rikki. Jos nyt hankkisin sellaiset, valitsisin kyllä ne hieman kalliimmat, mutta laadultaan paremmat ja napakammat. Omani eivät nimittäin tukeneet näin jälkeen päin ajatellen juuri ollenkaan.

 Nämä saappaanvarret olivat jo hieman napakammat ja tukivatkin paremmin kuin edelliset.

Saappaanvarsien yksi hyvä puoli on se, että niiden kanssa voi vaihdella kenkiä tarpeen mukaan. Vaikka jalka kasvaisi ja kengät vaihtuisivat, sappaanvarret saattavat silti sopia pidempäänkin. Itse vain koin hankalaksi yrittää säätää kireitä saappaanvarsia jalkaani ja vetoketjutkin avautuivat välillä itsestään. Toki tässä on taas kyse laadusta ja syytän omia valintojani. Lisäksi omani eivät tosiaan tukeneet tarpeeksi ja vielä saappaanvarsia käyttäessäni ongelmana oli nilkkojen kääntyminen ulospäin. En tiedä, onko kengillä ollut vaikutusta tähän, mutta nykyään saappaiden kanssa ongelmaa ei ole ollut.


Ostin kunnolliset ratsastussaappaat vuoden 2016 toukokuussa, eli pian tuon kirjoittamani postauksen jälkeen. Sopivien etsimisessä meni kuitenkin kauan aikaa ja muistan, kuinka sovittelin suurin piirtein kaikki erään liikkeen saappaat, eikä sopivia löytynyt. Pohkeeni on sen verran kapea, mutta kuitenkin pitkä. Etsintä kuitenkin tuotti tulosta ja löysin saappaat, joista maksoin noin 150€. Tämä on mielestäni aika halpa hinta saappaista, sillä luulin joutuvani maksamaan sopivista paljon enemmän. Hyvistä saappaista olisin kuitenkin ollut valmis maksamaankin enemmän, sillä koin ne tarpeellisiksi. Saappailla on sama tarkoitus kuin saappaanvarsilla ja siksi oikea sopivuus on jälleen tärkeä asia. Sopivia kannattaa siis etsiä mieluummin kauemminkin kuin vain ostaa ensimmäiset vastaantulevat, jotka eivät tue jalkaa tarpeeksi.


Saappaat ovat mielestäni helppo laittaa jalkaan ja helppo ottaa pois. Eron saappaanvarsiin verrattuna huomaa esimerkiksi kävellessä. Saappaanvarsien kanssa käveleminen oli minulle aina helppoa, mutta saappaiden kanssa se on edelleenkin hankalampaa, vaikka ne ovatkin jo muotoutuneet jalkoihini ja näin hieman löysemmät. Saappaiden yksi huono puoli on kuitenkin se, että jos jalka tai lihakset kasvavat, voi joutua ostamaan uudet saappaat. Siinä mielessä ainakin kasvavalle jalalle saappaanvarret voisivat olla paremmat.

 Tässä sappaani eivät ole vielä muotoutuneet kunnolla jalkaani.
Kun taas tässä muotoutuminen on jo tapahtunut ja saappaat ovat painuneet kasaan etenkin nilkasta.

Loppujen lopuksi totean vain, että kukin saa tehdä omat päätöksensä aiheesta. Toisille saappaanvarret voivat olla paremmat ja toisille taas saappaat. Itse koen, että minulle saappaat ovat olleet paremmat, mutta edelleen on tilanteita, joissa saatan valita mieluummin esimerkiksi pelkät ratsastuskengät. Siksi olenkin iloinen, että minulla on edelleen sopivat ratsastuskengät esimerkiksi ajamiseen ja kuumina kesäpäivinä ratsastamiseen (saappaiden kanssa tulee nimittäin todella kuuma helteellä!) sekä sopivat saappaat kunnolliseen ratsastukseen. Ykkösvalintani on kuitenkin ratsastussaappaat.

Kuvassa mun luottoratsastuskengät näin kesäisin - ja ilman satulaa mentäessä! 

Onko teidän valintanne ratsastussaappaat vai saappaanvarret?

10 kommenttia:

 1. Täällä saappaiden käyttäjä henkeen ja vereen! Koen, etten saa chapseista ja kengistä läheskään tarpeeksi tukea jalalleni, ja saappaita käyttäessäni oma jalka on paljon vakaampi. Kolmisen-nelisen vuotta oon saappaita käyttänyt, enkä osaisi kuvitellakaan muuta vaihtoehtoa :D

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana löytää ns kohtalotovereita! Koen nimittäin täysin samoin, vaikka saappaita olenkin käyttänyt vasta pari vuotta :D

   Poista
 2. Itse olen käyttänyt aina saappaanvarsia ja tykkään erityisesti minun tämänhetkisistäni varsista todella paljon. Paha sanoa, mitä mieltä lopulta olen, jos saisin esimerkiksi sopivat saappaat itselleni käyttöön n. kuukauden ajaksi, mutta toistaiseksi olen saappaanvarsien kannalla. Toisaalta en näe vielä järkeväksi edes lähteä hommaamaan saappaita, sillä ei tiedä, että kuinkakohan paljon jalkani mahtaa kasvaa vielä muutaman vuoden aikana, mutta enköhän minäkin omista vielä jossain vaiheessa, ne saappaat! Tämä oli todella mielenkiintoinen ja hyvä postaus, tykkäsin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, jos oot löytäny itelles sopivat chapsit! Ovathan nekin toimivat, mutta mä en ainakaan löytänyt itselleni tarpeeksi tukevia.. Kirjoitinkin aiheesta, että kasvavaan jalkaan chapsit voivat olla parempi vaihtoehto, joten ymmärrän kyllä tämän päätöksesi :) Kiitos paljon kommentistasi!

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus, mahtavaa että oot näistä asioista kirjoittanut! Mulla on ollut aiemmin käytössä saappaita, mutta niillä käveleminen on omaa touhuansa - oon miettinyt, pitäiskö mun vaihtaa ridakenkiin, mutta onko ratsastuskenkien ja chapsejen käyttö kisoissa sallittua? Kun en sitten mielelläni hommaisi uusia molempia, vaan satsaisin vain yksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Mun käsittääkseni on, kun niitäkin aina silloin tällöin näkee kisoissa, mutta en nyt mitenkään varmaksi mene sanomaan. Eiköhän sen jostain kilpailusäännöistä näkisi, mutta luulisi niiden olevan sallittuja tiettyyn tasoon asti ainakin :)

   Poista
 4. En ole ikinä tykännyt chapseista enkä sellaisia käyttänyt aiemmin vaikka omistinkin chapseja peräti kaksi paria. Ratsastussaappaat hankittuani en oo käyttänyt ratsastaessa mitään muita kenkiä (tai no, joskus menen ilman satulaa tennarit jalassa ja talvisin käytän talvisaappaita).
  Mun mielestä saappaat ovat vain paljon paremmat kuin saappaanvarret ja kengät. Vähemmän puettavaa, enemmän tukea jalalle jne. :D Esteratsastajana voisin harkita laadukkaita kenkiä ja saappaanvarsia, mutta näin kouluratsastajana ajattelen, että saappaat ovat kilpailuissa paljon siistimmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin chapsien käyttö oli vähäistä, vaikka parit mullakin ehti olla :) Totesin tämän, kun yritin etsiä kuvia tähän postaukseen :D Saappaat on kyllä munkin ehdoton ykkösvalinta silloin, kun se on vähääkään kannattavaa!
   Puhut kyllä asiaa! Oon nimittäin täysin samaa mieltä :) Toki mun ei tarvitse ajatella kisaamista ollenkaan, mutta ihan käyttömukavuudenkin(lue: käytön helppouden) vuoksi mun valintani on saappaat :)

   Poista
 5. niin itse sain just kunnolliset saappat ja tiedän että olen myöhässä, mutta niissä on kyllä todella tärkeää se että miten ne sopii jalkaan,vaikka olisi vähän kalliimmat mitä haluaisi,kun saappaat kestää tosi monta vuotta kun niitä nahan hoito tuotteilla hoitaa ja pitää puhtaana. Mulla on siis kai sellaiset MOuntain Horsen en ihan muista tarkalleen ja tietenkin saappaat tukee hyvin, mutta tallitöissä pidän aina vanhoja lenkkareita tai kumisaappaita ja ratsastukseen pistän saappaat sitten. Kun niillä kävely on aikavaikeaa heh. Katselin tätä päivitystä ja tästä on paljon erimielipiteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ovat siis Mountain Horsen Richmond {scs3} saappaat

   Poista