12. helmikuuta 2018

Kaikki alkaa käynnistä


Ilman jalustimia meneminen on ollut aina haaste itselleni. Siksi olen mennyt ihan älyttömän vähän niin, että jalustimet olisivat kaulalla. Yksin ratsastaessa on niin helppo pysyä omalla mukavuusalueellaan ja mennä sieltä, mistä aita on matalin. Nyt asiaan tulee kuitenkin muutos! Päätin nimittäin kokeilla mennä kuukauden ilman jalustimia Jalmarilla. Kuun vaihteessa kokoan ajatukseni tästä kokeilusta tänne blogin puolelle. Haluan nimittäin tietää, miten ilman jalustimia meneminen vaikuttaa itseeni ja etenkin Jalmariin, vai onko vaikutusta ollenkaan?


Pääsin aloittamaan tämän "helmikuu ilman jalustimia" -tempaisun vasta 7.2, jolloin ehdin tallille. Tuolloin menin Jalmarilla aluksi maastossa ja siirsin jalustimet kaulalle jo ennen kuin nousin satulaan. Kokeilin myös laittaa satulan alle romaanin, jolloin satula tuntui paremmalta oman istuntani kannalta. Voi siis olla, että satulakin on yksi tekijä, joka vaikuttaa negatiivisesti istuntaani. Täytyy nyt tutkia tätä aihetta ja miettiä sen sopivuutta taas uudelleen myös Jalmarin kannalta.

Joka tapauksessa, takaisin treeneihimme. Jalmari oli heti aluksi todella reipas, ja jos esimerkiksi pysäytin tamman, se käänsi itsensä poikittain tielle. Energiaa siltä siis löytyi. Tilannetta ei helpottanut se, että itse jännitin satulassa, kun en saanut jalustimista turvaa. Onneksi olen keksinyt, että voin tällaisissa tilanteissa voin sulkea silmäni noin pariksi sekunniksi, jolloin pystyn keskittymään hengitykseeni ja saan itseni rentoutumaan. Näin myös Jalmari rauhoittuu, kun pystyn itse olemaan jännittämättä.


Pääaskellajimme maastossa oli käynti, eikä tämä johtunut huonosta pohjasta. Hain vain itselleni rentoa fiilistä. Pahin ongelmani ilman jalustimia menemisessä taitaa olla se, että jännitän siellä satulassa. Ilman satulaa pystyn kyllä menemään täysin ongelmitta, mutta jotenkin satula aiheuttaa sen, etten pysykään kyydissä niin hyvin, ainakaan ilman jalustimia.

Ne pari hassua ravipätkää, mitkä otin, olivat suorastaan kamalia. Pompin satulassa kuin mikäkin perunasäkki ja otin satulasta tukea jaloilla puristamalla. Siksi päätinkin jättää ravailun niihin pariin pätkään. Jalmarilla oli kuitenkin sen verran energiaa, että kävin vielä pellolla purkamassa siltä energiaa, mutta silloin otin jo jalustimet käyttöön. Tein silloin havainnon, että jalustimeni ovat aivan liian lyhyet. Ravasin pellolla niin, että olin itse jalustimien varassa ja siihen nuo jalustimeni olivat oikein sopivat.


Ensimmäisen kerran perusteella sain havannoitua ainakin sen, että nykyiset koulujalustimeni ovat aivan liian lyhyet. Tästä johtuen nilkkani kipeytyivät jo siinä, kun menin noin 10min pellolla ja noin puolet tästä ajasta jalustimien varassa. Lisäksi havaitsin, että lonkkani kipeytyivät jonkun verran ratsatuksesta. Paljon puhutaankin siitä, että lonkat pitäisi saada auki ratsastaessa, mutta en vain tiedä, miten. Voisin kuitenkin sanoa, että se on ainakin yksi ongelma omassa istunnassani. Tästä onkin taas hyvä jatkaa! Tavoitteena olisi kuukauden lopussa päästä mahdollisesti jopa laukkaamaan ilman jalustimia niin, etten pompi satulassa ainakaan kovin pahasti. Saattaa kuitenkin olla, että tavoitteeni on ihan liian korkealle asetettu, mutta sen näkee sitten.

Menettekö te usein ilman jalustimia? Onko teillä samanlaisia ongelmia?

10 kommenttia:

 1. Ootko koskaa suunnitellu meneväs tunnille jalmarin kans?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin mainitakin tästä jo jossain postauksessa, mutta haluaisin kyllä :D Tällä hetkellä se ei vain ole mahdollista ja tekijöitä on useampia, jotka estävät meidän pääsyn valvovan silmän alle.. Olen kuitenkin menossa itse tässä piakkoin tunnille, joten ehkä siitä on edes jotain hyötyä :)

   Poista
 2. Todella kiva postaus ja tsemppiä sulle kuukauden ratsastuksiin ilman jalustimia! Itse en hirveän usein ilman jalustimia mene, muyyavälillä voisi kyllä tehdä ihan hyvääkin. Tällä hetkellä mun alla on kuitenkin ratsuja, jotka tarvitsee sen maksimaalisen istunnan tuen, joten en lähde leikkimään ennen kuin yhteistyö pelaa jalkkareiden kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Sulla onkin kunnollinen syy tuohon, miksi menet jalustimet jaloissa! :D Onhan se totta, että se voisi olla ihan hyvää vaihtelua ainakin ratsastajaa ajatellen, mutta harvoin itse haluankaan nostaa niitä jalustimia kaulalle..

   Poista
 3. Pakko sanoa, että tuo viltti on hauska!:D Tsemppiä sulle tän kuukauden ratsastuksiin! Itse en pahemmin ole ilman jalustimia mennyt viime aikona, joskus ehkä taas pitäisi.. Menee tosin ehkä omalla kohdallani senkin piikkiin, että pääosin tässä olen tavoitellut paremmin liikkuvaa ratsua, joten ne jalustimet ovat pysyneet jalassa ihan vain oman keskittymisenkin kannalta.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä! Herättää ainakin huomiota jossei muuten :D Kiitos tsempeistä! Tuo on kyllä omallakin kohdallani yksi syy, että olen keskittynyt enemmän Jalmariin kuin itseeni. Nyt onkin ehkä siis aika keskittyä taas itseensä, ainakin mun kohdalla :D

   Poista
 4. Mulla se menee niin päin, että ilman jalustimia ratsastaminen sujuu helposti, kun olen mennyt paljon ilman satulaa, mutta jalustimet sensijaan ovat täyttä tuskaa istunnalle. :D
  Tsemppiä ilman jalustimia ratsastamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, täähän olikin hauska kuulla! Itsekin olen mennyt todella paljon ilman satulaa, mutta jotenkin sitten satulassa ilman jalustimia olo onkin huterampi.. :D No, ehkä tää tästä! Kiitos!

   Poista
 5. Suunnitelmat kuulostavatkin hyvältä! Toivottavasti ilman jalustimia ratsastaminen sujuu entistä paremmin ja pääsisitte siihen tavoitteeseen, että saatte laukattua ilman jalustimia vielä kuukauden lopussa. Itse menen aina jalustimitta, silloin, kun tunnilla mennään. Viimeksi mentiin ilman jalustimia viime torstaina ja oli kyllä taas pitkästä aikaa mukavaa vaihtelua ja kyytikin oli niin ihanan tasaista Gerdan kyydissä. Tämä oli hyvä postaus ja kuvat olivat hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Toivon kyllä myös, että tuohon tavoitteeseen päästään ja sitä varten myös treenataan :D
   Tuo onkin kiva, jos tunneilla mennään ilman jalustimia! Onhan se tosiaan kivaa vaihtelua ja hyvää treeniä! :) Olisipa Jallullakin vähän tasaisemmat askellajit :D Kiitti vielä!

   Poista