8. maaliskuuta 2015

Lämminverinen ratsuna


150 lukijaa täynnä, kiitos! Päätin tehdä 150 lukijan kunniaksi tämän blogin ensimmäisen mielipidepostauksen ja aiheena tietenkin tämä sama vanha aihe, lämminveristen ratsukäyttö.

 Kärkiheppa vetää tietenkin ravia, kun muut laukkaa

Kun sanotaan vain sana "lämminverinen ravihevonen", kuuluu jostain negatiivisia kommentteja. Miksi kyseinen rotu tuomitaan jo pelkän rodun perusteella? Lämminveriset ovat rakenteeltaan luotuja juoksemaan ja niiden tehtävä on juosta lujaa. Kuitenkin ex-ravureita koulutetaan ratsuiksi. Mäkin ratsastelen tällä hetkellä ravitaustaa omaavia lämminverisiä. Kyllä ne kantavat mut selässään ja toimivat puskaratsuina ihan hyvin. Enkä mä odota niistä mitään kisaheppoja. Ex-ravurin koulutus on pitkä projekti ja se vaatii ajan lisäksi myös rahaa, koska useimmat tarvitsevat valmennuksia ja ratsuttajia apuna. Mieluummin kouluttaa ex-ravuri osaavan silmän alla ratsuksi kuin itse, jos omat taidot eivät riitä ja eiväthän ne valmennuksetkaan haitaksi ole. Ex-ravureista voi siis saada jonkinlaisia ratsuja, mutta usein ravitausta jättää jäljen.


Mua ärsyttää tässä asiassa lähinnä se, että jotkut ihmiset tuntuvat luulevan kaikkien lämminveristen olevan ex-ravureita. Puhutaan usein vain "lämminverisistä ei ole ratsuiksi". Toki se rakenne tulee hiukan vastaan, mutta mikä estää kouluttamasta lämminverivarsaa ratsuksi? Voihan lämminverisestäkin tulla hyvä ratsu, kun sille ei edes harkita kärryjä perään. Silloin se oppii heti nuorena ratsuksi eikä opi juoksemaan lujaa kärryjen edessä.

Ratsustaan ylpeä ratsastaja


Mitä ajatuksia teksti teissä herätti? Mikä on oma mielipiteesi asiaan?

21 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! Olen ihan samaa mieltä, kyllä lämppäreistäkin voi tulla ihan hyviä ratsuja, eikä niiden kouluttamisessa ratsuksi ole mitään väärää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Totta, se vain että kouluttamiseen on hyvä pyytää ammattiapua :)

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus:) siskoni omistaa lämminverisen ex-ravurin ja se tamma on mitä mainioin maastoratsu. Tunnen myös muita entisiä ravureita jotka soveltuvat oikein hyvin ratsukäyttöön, rotu on siispä mielestäni yhtä kiva kuin mikä vain muukin ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Maastoratsuina ne ovatkin todella hyviä :3 Oon samaa mieltä, hevonen siinä missä muutkin :)

   Poista
 3. Oon sun kans samaa mieltä siitä, että voi lämminverisistäkin tulla hyviä ratsuja, varsinkin silloin jos niillä ei ole ravurinuraa takana. Voi toki silloinkin vaikka heppa oliskin ex-ravuri, mutta niin kuin itekki sanoit niin se jättää väkisinkin jäljen siihen heppaan. Esim. laukka on niillä aika usein sellaista ravurimaista :D Tosi kiva postaus ja tälläsii mielipidepostauksia olis kiva nähä useemminkin :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ex-ravureilla jää usein ravissa se nopea ravi päälle ja tuo laukka on tosiaan oma lajinsa, koska sehän on kärryjen edessä kiellettyä, saattaakin olla hepalle aika shokki kun sitä lähdetään koittamaan :DD Kiitti, yritän tehä useemmin mielipidepostauksia ja luonnoksia löytyykin jo ;)

   Poista
 4. Oon aivan samaa mieltä, johan se on nähty Futurankin kohdalla.

  Parhaalla kaverillani on nelivuotias lämminveritamma, jolla ei ole ikinä ollut kärryjä perässä ja voin sanoa, että upea pari kyllä kyseessä! Tuolta -> http://laurijafiona.blogspot.fi/ löytyy kuvia ja pari videotakin taitaa olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Futura mullakin kävi mielessä monta kertaa tätä postausta kirjoittaessa :D Kuulostaa mahtavalta, pitääpä käydä katsomassa :)

   Poista
 5. Hyvä, asiapitoinen postaus! Omasta mielestäni lämminverisestä ex-ravurista voi saada hyvän ratsun, vaikka toki laukan laatu, kokoamisaste, ym. eivät välttämättä vedäkään vertoja koko elämänsä ajan ratsuina olleille puoliverisille. Normaaleille harrasteratsastajille ratsukoulutettu lämminverinen on kuitenkin oikein sopiva vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Toi on myös totta, harrasteratsastajalle ex-ravuri on oikein koulutettuna hyvä ratsu :)

   Poista
 6. Hyvä postaus! Itsekin ratsastin lämppärillä puolisen vuotta. Lopetin, koska mua ei oo luotu ratsastamaan lämppäreillä, ponit on mun juttu! :D mutta siinä oon samaa mieltä, että niistä voi saada ihan hyviä ratsuja, varsinkin puskapolleja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Kiva kuulla, että sullakin on kuitenkin kokemusta niistä :D

   Poista
 7. Ihan samaa mieltä sun kaa, uskoo hevoseen niin siitä voi tulla vaikka mitä! Huipusti kirjoitettu postaus, laatutekstiä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :3 Ei nyt ehkä mitä vaan, mutta jotain :D

   Poista
 8. Hyvä postaus! Mun mielestä lämminverisistä ravihevosista voi saada oikein hyviä ratsuja, mutta mihinkään korkeisiin koululuokkiin ei niistä rakenteensa takia välttämättä ole... Hyviä hyppääjiä ne kuitenkin ovat! :)

  VastaaPoista
 9. Mun mielestä vanhoja ravureita voi ihan hyvin käyttää ratsuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä, mutta tosin kaikki eivät välttämättä sovi ratsukäyttöön, mutta ne jotka sopivat :D

   Poista
 10. Samaa mieltä, ja mun vuokris on myös lämppäri mut se on ollu koko ikänsä ratsuna :DD mulla tuli kans futura mieleen, ihan elävä todiste siitä että ex-ravurin saa koulutettu ratsuksi ja vielä kaiken lisäksi osaavaksi sellaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Itse en tiedäkään niin hyvin sellaisia lämminverisiä, joilla ei olisi ravitaustaa :D Futura on kyllä todella taitava! :)

   Poista
 11. Hyvä teksti! Itsellänikin on lämminverinen hoitoheppana. Sillä ei ole ollenkaan ravitaustaa vaan aloitettu jo varsana koulutus ratsuksi. Ja hyvinhän tuo menee! (:

  VastaaPoista