21. tammikuuta 2016

Tavoitteet vuodelle 2016


Koska kouluni loppuu usein neljältä ja pakkaset ovat olleet melko korkeissa lukemissa, en ole mennyt tallille. Tästä syystä blogissa tulee olemaan paljon erikoispostauksia. Mennään kuitenkin asiaan, tein viime tammikuussa Tavoitteet 2015 -postauksen ja nyt ajattelin käydä läpi nuo tavoitteet.

Ykköstavoitteenani oli parantaa jalkojen asentoa ainakin laukannostossa. Voin sanoa, että ongelma on lähinnä vain pahentunut. Olin loppuvuodesta pitkään nostamatta laukkaa laiskemmilla hevosilla. Silloin lähden aina keräämään jalkojani ylös ja jännitän niitä reidestä. Reippaammilla hevosilla tätä ongelmaa ei esiinny. Täytyykin sanoa, että olen saanut jossain määrin kuitenkin parannettua istuntaani. Tämä jalkojen ylösnostaminen tulee esille yleensä vain laukannostoissa, jonka jälkeen pystyn usein rentouttamaan jalat pitkiksi hevosen kylkiä vasten. Toki jos lähden tekemään esim. ympyrää laukassa ja yritän pitää pohkeella vastaan, niin varmasti nostan jalkaa ylös ja taivutan varpaat ulospäin.

v.2014 loppupuolella laukkaaminen näytti vielä tältä..
Tässä päästäänkin ongelman ytimeen.

Toinen parannettava asia viime kerralla oli ravissa jälkeen jääminen, mikä johtui täysin siitä, että jäin vain istumaan selkään. Nykyään pidän jonkin verran vatsalihaksilla vastaan ja pysyn liikkeen mukana, oli vauhti kuinka nopea tahansa. Eli tämän voin sanoa suoritetuksi! Toki, jos vastaan tulee todella pomputtavan ravin omaava hevonen, saattaa itselläni olla vaikeuksia, mutta eiköhän sekin parane, kunhan vain treenaan paremmat vatsalihakset!


Kolmosena oli katse, joka on jossain määrin parantunut ja jossain määrin ei. Yksin ratsastaessa tulee katsottua usein milloin hevonen lähtee myötäämään niskasta ja milloin se menee korvat ihan luimussa. Onhan se ihan tarpeellista katsoa korvista, miten heppa reagoi eri asioihin.


Neljäs parannettava asia oli ulko-ohjan tuki ja tämän olen korjannut! Nykyään ratsastan mm. Lamonalla, jolla saa olla todella tarkka ulkoavuista. Siksi myös ulko-ohjan rooli mun ratsastuksessa on yhä merkittävämpi, vaikka toki paljon parannettavaa tämänkin asian suhteen löytyy. Jos tuntuu, että heppa lähtee vain puskemaan lapa edellä ympyrältä, saatan nostaa ulkokättä ylemmäs, jolloin ohjan vaikutus paranee. En tiedä onko tämä hyvä tapa, mutta usein se auttaa.

Tää poni on kyllä opettanut paljon avuista! Jos esim. se ulko-ohja jää löysälle, poni karkaa avuilta ja sitten käy näin..

Viidentenä asiana oli varmuus esteillä. Täytyy sanoa, mutta olen jopa liian itsevarma. Olen pysynyt kaikki maailman rodeot, pystyyn hyppimiset, äkkistopit sun muut selässä ja tuntuu, ettei mikään hevonen saa mua enää alas satulasta. Siksi uskallan ratsastaa myös esteillä enemmän, vaikka nykyään hyppään niin harvoin, ettei se tunnu enää yhtään omalta jutultani.Tämän vuoden tavoitteita ovat:
1. Laukan ollessa edelleen surkein askellajini, aion panostaa siihen. En saa nostaa jalkojani laukannostossa, enkä saa vääntää varpaitani esimerkiksi ympyrää tehdessä ulospäin. Haluan pystyä istumaan laukassa yhtä rennosti myös työskennellessä ja tästä syystä aion opetella pitämään jalkani rentoina ja pitkinä hevosen kylkiä vasten.

2. En saa enää jokaisella tunnilla vain matkustaa satulassa, vaan on alettava tehdä töitä, ratsastaa hevonen oikeasti hyväksi! Etsin ne lihakset, joita en vielä osaa käyttää ja opettelen niiden käyttöä ratsastuksessa.

3. Aion opetella ratsastamaan eleettömämmin ja mukautua paremmin hevosen liikkeeseen. Jos tämä onnistuu, voisin lähteä opettelemaan uusia tehtäviä.

4. Haluan parantaa esteistuntaani pysymällä hypyssä lähempänä satulaa ja pitämällä suoran selän koko hypyn ajan. Samalla yritän parantaa istuntaani ylipäätään esteillä(ja koulussa).

Tässä kuvassa mulla on nähtävissä takakenoa(ja kyynärkulma, jota ei oikeastaan edes ole). Tätä olen saanut jo hiukan korjattua, onneksi, mutta silti parannettavaa löytyy ihan liikaa..
Vuoden 2015 laukkakuvia ja edelleen parannettavaa löytyy! Ainakin istun satulassa enemmän kuin vuoden 2014 kuvissa..

Olen kuitenkin ylpeä siitä, että tiedostan istuntani ongelmia itse. En vain osaa korjata niitä itse. Tarvitsisin jonkun kentän laidalle huutelemaan ohjeita.. Vielä hetki sitten olin varma, että aloitan ratsastustunnit, mutta, no, ajatuksiini tuli muutos enkä aloitakaan vielä tunteja. Ehkä sitten joskus..

Millaisia tavoitteita teillä on ratsastuksen suhteen vuodelle 2016?

14 kommenttia:

 1. Totta, tosi hyvä juttu jos itse huomaa mitä on pielessä omassa ratsastuksessa! :)

  Mulla on kans aika samoja juttuja, mitä mun täytyisi parantaa. Varsinkin tossa laukassa, kun mullakin se on heikon askellaji ja jotenkin vahingossa saatan aina juurikin jännittää jalkoja, ku hevonen laukkaa... D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se joo hyvä, mutta tärkeämpi juttu olisi osata vielä korjatakin niitä :DD

   Laukka on aina vaan se pahin juttu.. Pitää varmaan mennä joku tunti niin, että keskityn ainoastaan istuntaani :D

   Poista
 2. Tää oli hyvä postaus ja hyvä että itekkin tiiät mitä pitää parantaa! :) Yks parannettava on ainakin mun esteistunta sillä tahdon olla aina vähän hiukan liian nopee ylävartalollani hypyn aikana :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo tästä on hyvä lähtee yrittään näiden korjaamista, kun tiedän mistä mikäkin ongelma johtuu :D Musta sun esteistunta on silti kivan ja sujuvan näkönen! :D Mutta toki ainahan sitä parannettavaa löytyy :)

   Poista
 3. Omien virheiden huomaaminen on jo yksi suuri askel niiden korjaamisessa, se on itsekin tullut huomattua.

  Itselläni on jonkinverran tavoitteita, suurin osa liittyy kisaamiseen. Mulla on nyt tavoitteena jatkaa samalla hevosella kisaamista esteillä syksyn tapaan ja mahdollisesti käydä kouluaitojenkin sisällä samaisella hevosella, vaikkei olo siellä enää tunnukaan niin luontevalta kuin ennen... Pieniä istuntavirheitä on edelleen korjattavana ja apujen käyttöön pitäisi myös alkaa keskittymään enemmän. Ja se satulassa istuminen jarruttaessa... Hitto vie se ilmeni taas marraskuussa kun luulin päässeeni siitä eroon! "Ei vanha koira virheistään eroon pääse" - olkoon se mun motto tästä eteenpäin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, ehkä tuo sitten pitää paikkansa :D Ainut ongelma on se, kun ratsu on hiukan uudempi tuttavuus vielä ja ratsastaessa yritän keskittyä enemmän siihen ratsuun kuin itseeni..

   Oi, kuulostaa mahtavalta! Vitsit kun pääsisi itsekin kisaamaan, okei tääkin olisi saattanut onnistua tunneilla aloittamisen yhteydessä, mutta no, sen päätöksen tein jo.. Usko pois, jos niistä virheistä huomautetaan useaan kertaan, ne kyllä korjaantuu :) Varsinkin jos alkaa analysoimaan oikein kunnolla ongelmaa, saa siitä selkoa ja muita seuraamalla saattaa löytää oikean tavan parantaa kyseinen virhe :D

   Poista
 4. Hyvin olet saanut viimevuoden tavoitteita saavutettua:) Toivottavasti tämänkin vuoden toteutuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä kans yllätyin, kun aloin käymään näitä läpi, vaikka tuo laukka tosissaan vaivaa urakalla :D Ja vaikka vanhat ovatkin jo hoituneet pois alta, tulee aina uusia suoritettavia, mutta ehkä se onkin ratsastuksen idea, kun aina on jotain parannettavaa :)

   Poista
 5. Mulla on se oman istunnan kehittäminen aina vaan eteenpäin;)

  Pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 6. Kiva postaus :) Mullakin ongelmana nuo jalat laukannostossa! :D Ja sitte yks ongelma kans istuminen laukassa, ja muutenkin istunnassa ois parannettavaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän :) Joo se tuntuu kyllä olevan monella.. Ainakin näillä laiskemmilla hepoilla ratsastaessa käy helposti niin ja itsekin pidin väliin liian lyhyitä jalustimia, mikä oikeastaan aiheutti tämän ongelman.. Nyt on sitte hyvä lähteä parantamaan näitä! :D

   Poista
 7. Tosi kiva postaus! Mulla tavoitteena on vain koko ajan siistimpi ratsastus, että hevosen ja minun kommunikointi ratsastaessa olisi näkymätöntä. Haluan panostaa estepuolen lisäksi myös paljon kouluratsastukseen ja hioa esim. minulle ja Carinolle niitä "vaikeita" laukanvaihtoja. Myöskin kisakaudelle tavoitteet ovat siellä aluekisoissa metrin korkeudella. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo eleettömyys olisi mullakin yksi tavoite :) Sunkin tavoitteet kuulostaa hyviltä!

   Poista