21. huhtikuuta 2015

#järkipäässä


Kypärän käyttö on puhuttu aihe tällä hetkellä, kun Ystäväni hevonen laittoi alulleen #järkipäässä - kampanjan ja Voitto kotiin blogissa oli myös aiheesta asiaa. Itsekin ajattelin nyt kertoa aiheesta. Itse käytän aina kypärää ratsastaessa, kärryillä ja joskus jopa ohjasajaessa. Myönnän kuitenkin menneeni kerran Montulla ilman kypärää, kun otimme joulun aikaan kuvia. Miksi tein jotain niin vaarallista? Syy oli todella typerä, halusin vain hienoja kuvia, joissa tonttulakki näkyisi. Otimme jopa yhden ravipätkän niin, että mulla oli tonttulakki. Onneksi en tippunut eikä Montukaan tehnyt mitään ylimääräistä.


Kypärän käyttö on todella tärkeää, lajissa kuin lajissa. Olen saanut todistaa monia kertoja, että kypärän käyttö on todella tärkeää, jos oikeasti haluaa pitää itsensä hengissä. Ratsastus on älyttömän vaarallinen laji. Pahimmillaan tiputaan n.50km/h tuntivauhdista ja vieläpä reilusti yli metrin korkuisen eläimen selästä, jonka paino on monta sataa kiloa! Kuulostaisiko houkuttelevalta tippua tuollaisessa tilanteessa ilman kypärää? Itse en todellakaan ratsasta enää ilman kypärää. Kuvien ottamisen voin vielä sallia, jos lähinnä pidetään hevosta paikalla ja vain istutaan selässä kuvien ottamisen ajan. Tällaisia tilanteita voisivat olla esim. rippikuvat. Muuten kypärän pois jättäminen on älyttömän tyhmää, vaikka kuinka luottaisikin ratsuunsa. Tulevaa ei voi ikinä ennustaa, joten helpompaa olla viisas ja suojautua jo etukäteen.


Kai te pidätte aina kypärän päässä ja jos ette, niin mikä on syy?

14 kommenttia:

 1. Pidän kypärän päässä paitsi joskus tallissa saatan istua hevosen selässä ilman kypäärää ja joskus kuvien oton ajan,mut meen vaa hevosella joho luotan ja vaan ollaan paikallaan tai mennään käyntiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että säkin kuitenkin pidät kypärää :) Toi istuminen nyt on viä siedettävääkin :D

   Poista
 2. Hyvä postaus täynnä asiaa! Itsekin pidän kypärää aina ratsastaessa, pyöräillessä, laskettelemassa jne. Ja noista joulukuvista tuli mieleen, että onhan olemassa sellaisiakin tonttulakkeja, jotka mahtuvat kypärän päälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Kiva kuulla, että pidät myös pyöräillessä! Mä tunnustan, et pyöräillessä mulla jää usein se kypärä pois... Pitääpä ostaa tommone tonttulakki! Tollon tuli pieni "kiire" nii en ehtiny käydä kattelemas :D

   Poista
 3. Kiva postaus! Minä en ole koskaan ratsastanut kunnolla ilman kypärää, mutta kerran Pysteä uittamassa jätimme kypärät rannalle etteivät ne kastuisi... Onneksi silloin ei mitään sattunut, mutta seuraavilla uittokerroilla kypärät pysyvät kuitenkin visusti päässä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kiva kuulla, että oot ollu noin vastuuntuntoinen :) vedessä nyt ei kovin lujaa pääsekään, joten toi on ymmärrettävä syy :D

   Poista
 4. Kiva postaus, totta koko juttu ja hyvin toteutettu! Mä en oo ikinä ratsastanut ilman kypärää paitsi ottaessamme kuvia ponin selästä sen ollessa paikoillaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia Ella! :) Ihana kuulla, että vastuuntuntoista porukkaa löytyy :)

   Poista
 5. Itse olen pari kertaa mennyt ilman kypärää, mutta sekin oli vain 100m kävelylenkki, kun siskoni talutti hevosta jonka selässä olin ja se oli sellainen luottoruuna, joka ei varmaan edes tiedä mitä riehuminen tarkoittaa! :) Mutta voihan silti käydä jotain, esim hevonen kompastua tai muuta. Ja onhan hevosta uittaessa se riski, että putoaa veteen ja hevonen polkaisee päähän jalalla, vaikka yrittäessään väistää ihmistä. Mutta kyllä se kypärä kuitenkin päässä pysyy, on se sen verran halpa henkivakuutus! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja! Toki vedestä on aika hankala saada potkaistua voimalla, mutta tietenkin kaikki voi olla mahdollista, ja tosiaan, kypärä on halpa henkivakuutus :)

   Poista
 6. Itse pidän kypärää aina ratsastaessa mutta muutaman kerran ollaan otettu kuvia ilman kypärää, poni oli kuitenkin paikallaan! Aina ratsastaessa ja ajaessa kypärä löytyy. Muutaman kerran on jäänyt ajelut ajelematta ja ratsastukset ratsastamatta kun kypärä on unohtunut kotiin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla tällaista! :) Itse olen aina saanut lainakypärän, jos omani on jäänyt kotiin :D Tai sitten mäkään en ratsasta ollenkaan :)

   Poista
 7. Blogisi on arvosteltu! :)
  http://elinantalleilua.blogspot.fi/2015/04/linkkaa-blogisi-arvostelut.html

  VastaaPoista