20. joulukuuta 2014

Joulupostaus: Hevosten valokuvaus

Monet hevosharrastajat varmasti kuvaavat esim. hoitohevostaan ja miettivät kuinka saada hyvä kuva. Myös mulla on tämä ongelma. Yksi ärsyttävä asia on hevosen korvat. Ne ovat miltei aina kameran ollessa lähettyvillä luimussa ja se ei näytä kuvissa kovinkaan kivalta. Onneksi tähän on keksitty äänitehosteet. Useimmat laittavat esim. kännykästään hevosen hirnuntaa tai esimerkiksi Montun kohdalla riittää vain maiskutus tai jokin muu tavallisuudesta poikkeava ääni.
Esimerkki erittäin "kiinnostuneesta" hevosesta
 
Yksin pulma on rakennekuvat. Onnistuneeseen kuvaan vaaditaan usein ainakin hyvä asento, kiinnostunut hevonen, hyvä kuvakulma ja hyvä sää. Näillä saattaa saada jo onnistuneen kuvan. Usein rakennekuvia ottaessa kuvia tuleekin helposti otettua muutama kymmenen ja niistä suurinpiirtein kaksi onnistuu. Näyttelyasento on usein edustava, joten sitä sopii käyttää. Jälleen kerran pitää saada hevosen huomio herätettyä ja korvat hörölle. 
Epäonnistunut rakennekuva, häntä vie liikaa huomiota, hevonen seisoo hiukan huonosti ja vaikuttaa tylsistyneeltä.
Tässä taas tausta vie liikaa huomiota ja valotus on hieman huono.

Viimeisenä aiheena liikekuvat. Liikkeestä on vaikea saada hyviä kuvia ja huonossa valaistuksessa miltei mahdotonta. Kuvakulma taas voi pilata kuvan täysin, koska hevonen saattaa näyttää typerältä, vaikka asento olisi kiva. Kuvakulman lisäksi pitää ottaa huomioon taas tausta ja ehkä tärkeimpänä hevosen asento. Ravissa kannattaa pyrkiä ottamaan kuva, kun hevosen jalat toinen etu- ja toinen takajalka lähellä toisiaan ja toisen puolen jalat kaukana, jossain tämä oli mainittu, että ne muodostavat V-kirjaimen ja tottahan se on.
 Tässäkään jalat eivät ole  täydellisesti, mutta edes vähän havainnollistava kuva asiasta

Laukassa taas kannattaa pyrkiä ottamaan kuva, kun silloin, kun hevosen etujalat ovat ilmassa. Silloin kuviin saa kivasti vauhdikkuutta. Liikkeen saa näyttämään erittäin tyhmältä, kun takajalat ovat ilmassa ja esimerkiksi vain yksi jalka maassa, kuten tuossa alempana ensimmäisessä kuvassa. Lennokkuutta kuviin saa, jos kaikki jalat ovat ilmassa. Toki sekin saattaa olla maku asia, mutta mun mielestä tuo keksimmäinen kuva alemmasta kollaasista on paras, koska liike näyttää lennokkaalta, mutta silti hevonen juoksee maan pinnalla.

Jos nämä vinkit eivät auttaneet, kannattaa käydä lukemassa aiheesta esimerkiksi täältä: Viksua elämää: millainen on hyvä hevoskuva? , Siiri Kaskinen: Joulukalenteri luukku 4 tai Parempia hevoskuvia Blogitalli. Jos nämäkään eivät auttaneet, kannattaa hakea esim. hakusanalla "hevosten valokuvaus" tai vain mennä itse koittamaan minkä tavan kokee itse parhaimmaksi.

6 kommenttia:

  1. En tiedä onko sulle ennen sanottu tätä, mutta on kiva, että joku kommentoi niin moneen blogiin aina niin positiivisesti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon :3 On tosiaan muutamat tästä jo maininnut, mutta aina yhtä ihana saada tällaisia kommentteja <3

      Poista