13. marraskuuta 2015

Matkustajasta ratsastajaksi

Pahoittelen taas vanhoja kuvia!

Kun mietin omaa ratsastustani, ensimmäisenä mieleen tulee tämän hetken pahin ongelma. En ratsasta. Matkustan kyydissä työskentelemättä satulassa. Toisaalta ihan hyvä, että hion omaa ratsastustani, ennenkö lähden vaatimaan ratsultani sen kummempia, mutta taitoni alkavat jo riittää siihen, että voin vaatia enemmän. Muuten jään hiomaan koko loppuelämäkseni muutamia pikkuseikkoja, jotka ilmenevät silloin tällöin. 


Eilen otin itseäni niskasta kiinni, kun lähdin ratsastamaan Lamonalla. Päätin jo edellisenä iltana sopivaa tehtävää ratsastuksen ajaksi. Harmi vain, että pääsin taas neljältä koulusta ja kun vihdoin pääsin Lamonan selkään, ei saanutkaan enää kuvia. Kaverini kyllä seisoi uskollisena kamerani kanssa pellolla, mutta materiaalia ei juurikaan saanut. Kaiken huipuksi alkoi olla niin pimeää, ettei kaverini edes nähnyt missä menimme Lamonan kanssa! Tästä syystä huomauttelu jäi välistä mitä nyt sain pariin kertaan kuulla, että kevensin väärälle jalalle. 


Pimeyden lisäksi pellolla oli märkää. Onneksi se ei kuitenkaan ollut kovin liukas ja uskalsin ottaa ravia, joka oli tavallista reippaampaa. Yllä on hahmottava kuva tehtävästä jota menin. Valkoisen pallon kohdalla tein aina pysähdyksen ja muuten tehtävä oli kahdeksikkoa. Lopuksi tein myös niin, että pysähdyksestä pyysin suoraan ravia ja tein yhteen päätyyn kaksi ympyrää, ennenkö jatkoin taas pysähdyksellä ja seuraavalle "puolelle" kahdeksikkoa. Tämä oli oikeastaan ihan kiva tehtävä! Lamona oli alkusta asti todella reipas ja raviaskel oli pitkä. Harmittaa niin, kun materiaalia ei saanut. Ei vain siksi, että poni meni hyvin, vaan myös itseni takia. Tällä kertaa nojasin enemmän eteen kuin taakse ja oikeasti yritin ratsastaa. Huomasin itsekin keventäessä, että kevensin kallistuneena eteenpäin, koska sain ratsuun enemmän hallintaa niin. Voin siis jälleen kerran todeta, että meni todella hyvin! Tästä on kiva jatkaa ratsastamista ihan yleisesti, ettei vain Lamonalla. Mun on pakko ruveta poistumaan enemmän omalta mukavuusalueeltani ja oikeasti alkaa ratsastamaan. 

Nämä 2 kuvaa ovat oikeasti eiliseltä ja loput tältä kerralta! Kiitos kuvista kuuluu taas Nellille!

Mihin kellonaikaan te yleensä käytte ratsastamassa näin pimeän aikaan?

16 kommenttia:

 1. Liian helposti jää vaan matkustamaan hevosen selkään kun ratsastaa itsenäisesti. Omalta mukavuusalueelta on tosiaanki hankala poistua. Mä en oo nyt viikkoon ratsastanu enkä varmaan ens viikollakaa ratsasta, koska pelto ei kuivu. Ilma on niin kostea että pelto on yhtä ja samaa kuravelliä päivästä toiseen. Eli en oo siis pimeellä vielä joutunu ratsastamaan, mutta muuten viikkoa ennemmin oon arkisin menny kolmelta tallille, kun oon työssäoppimisen puolesta ehtiny. Nyt mulla alko taas koulu ja nyt pääsenki vähä myöhemmin koulusta, joten voi olla etten pääse enää valosan aikaan ratsastamaan paitsi viikonloppuna. Ja tallillahan ei oo minkäälaisia valoja pellolla enkä halua edes pimeässä ratsastaa. Siispä taas tulee hirmuisesti alamäkee meidän kehityksen kannalta. En oo tänä syksynä vielä kertaakaa ratsastanu kunnolla, kun ensin Pate oli kipee ja sitte muuten on pitäny ratsastaa sään mukaan. Ja omistajalla ei oo aikaa kuskata minnekkää niin meillä onki aika mukava ongelma. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Olen kyllä saanut asiasta huomautuksia moneenkin kertaan, mutta kun se vain aina unohtuu.. Niillä muutamilla tunneilla, joilla olen ollut, mut on kyllä laitettu oikeasti ratsastamaan, mutta muuten se tahtoo unohtua :/
   Tuo on kyllä niin harmittavaa! Itse olen todella uhkarohkea, kun lähden ratsastamaan pimeässä osakseen jopa liukkaalle pellolle. Pitäisi oikeasti ruveta ajattelemaan turvallisemmin, ennenkö tapahtuukin niin, että hevonen on kumossa ja pahimmassa tapauksessa jalat poikki.. Syksy ja talvi on tästä äsryttävää aikaa, kun ei tosissaan saa mahtumaan ratsastusta valoisaan aikaan ja se oikeasti tulee kehityksen tielle, koska ei ole järkevää lähteä työstämään hevosta enää pimeällä, kun ei itsekään näe eteensä. Suomessa nää vuodenajat on niin harmilliset, että suurinpiirtein loppukevät ja kesä + alkusyksy on ainoat hyvät mahdollisuudet ratsastaa ja nykyään kesä on harmillisen kylmä ja sateinen.. Maneesia olisi kyllä mahtava päästä käyttämään, mutta siinä tulee vastaan liian monta asiaa!

   Poista
 2. Joo mulla sama juttu, itsekkin jään välillä vain istumaan ponin selkään kun se menee hyvin vaikka täytyisi oikeasti ratsastaa joka askeleella. Siitä matkustamisesta mulle ollaan huomauteltukkin jonkun verran :D

  Käyn yleensä arkena tietysti illemmalla kun ei aikaisemminkaam kerkiä. Harmi että yleensä silloin on ns "ruuhka-aika" ja pienessä maneesissa on hankala jo ratsastaa siellä ollessa viisi ratsukkoa. Lisäksi maastoon ei voi tolleen vain lähteä, pitäis olla otsalamppua ja heijastimia, heppahan se näkee kuitenkin, mutta riippuu mustakin uskallanko lähteä pimeään metsään. Ollaan nyt käyty kuitenkin aika myöhään tallilla ja maneesi on silloin ollutkin yleensä tyhjä! Viikonloppuisin on sitten mukava käydä valoisan aikaan tallilla jolloin on hyvät maastomahdollisuudet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, etten ole ainut tämän ongelman kanssa :D Pitää vain ruveta ratsastamaan aidosti, ehkä niistä huomauttelijoista olisi ainakin mulle hyötyä :D

   Voin kuvitella, mutta karehdin silti sun mahdollisuutta ratsastaa maneesissa :D Maastossa on toki ihan kivaa joo, mutta tosiaan tuo, että itse ei näe mitään ja on se ratsukin usein säikympi! Viikonloput on tosiaan hyvää aikaa talleilla, mutta itse en silloin liikutushepoilla käy, vaan maneesitallilla :DD

   Poista
 3. Itselläni on myös tuo ongelma että vaan matkustan kyydissä... mä pääsen kahtena päivänä kahdeltatoista jolloin kerkeää mainiosti ennen pimeää, mutta kun pääsen kahdelta niin ei kovin hyvin kerkeä valoisalla menemään :/ ärsyttävää tämä pimeys

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuntuu käyvän monelle, joka ei ratsasta opetuksessa, ettei se taidakaan olla niin uusi juttu :D Oi vähänkö mäkin haluan päästä noin aikaisin! Mä pääsen aikaisintaan kahdelta koulusta ja se on tämän hetken paras päivä mennä liikuttamaan Jalmaria tai Lamonaa, koska silloin on vielä hetken aikaa valoisaa :D Et muuten oo ainut, jota tuo ärsyttää!

   Poista
 4. Minulla ei tällä hetkellä tuota ongelmaa ole, vaan pääsin siitä yli. Yhdessä vaiheessa tosin vain istuin ja käänteli ponia sinne tänne :(
  Mutta kyllä se siitä, pitää vain jatkaa yrittämistä ja oikeasti ratsastaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi munkin kohdalla tuo alkoi helpottaa, kun aloin käyttämään enemmän vatsalihaksia ja ohjaamaan ratsua enemmän istunnalla ja pohkeilla :)

   Poista
 5. Hyvä, että on mennyt hyvin! Mä ainakin viikolla koulun jälkeen lähden ratsastamaan 5-6 aikoihin, sillä kentällämme on valot ja viikonloppuna yritän kumminkin ratsastaa valoisan aikaan. :-) Minullakin on ollut sama ongelma, ennen en pyytänyt mitään hevosta menemään mitenkään päin. Tällä hetkellä kun olen oppinut oikeasti ratsastamaan ja pyytämään hevoselta jotain, saan hevosen kuin hevosen menemään niinkuin itse haluan. :-) Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oon kans ihan tyytyväinen tohon poniin :) Sulla on tosiaan hyvät mahdollisuudet kun on kenttä ja valot :D
   Toi on kyllä yleinen ongelma kun ratsastaa itsekseen, mutta kun vain ottaa sen asenteen, että ratsastaa oikeasti niin sillä pääsee jo pitkälle :D Kiitti!

   Poista
 6. Ite pyrin menemään tallille aina jo ennen neljää, ja pääsen vain kerran viikossa kolmelta, joten yleensä se onnistuukin!
  Kirjotat tosi kivasti ja liityin uudeks lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla loppuu kahtena päivänä neljältä, joten niinä päivinä tallille on oikeastaan turha lähteä.. Onneksi yksi päivä loppuu jo kahdelta, joten se helpottaa paljon :) Lisäksi lumi tuo valoisuutta jonkun verran! :) Kiitos paljon!

   Poista
 7. Kiva postaus ja hyvä juttu jos meni hyvin!

  Itellänikin en oo ainakaan vielä huomannut tota "ongelmaa" (paitsi joskus uralla töltissä/ravissa), mutta opetuksessa tosin on hankalampi ehkä tulla sitä, kun on kuitenkin se ratsastuksenopettaja joka kertoo tehtävät. Mä käyn aina klo 16 ratsastamassa, kun käyn siis tunneilla, enkä voi oikein valita ratsastuksen aikaa :D Muuten kun käyn tallilla liikuttamassa Pekkoa, niin käyn usein aika myöhäänkin sillä se asuu tällä hetkellä tallilla missä on hyvä kenttä ja valaistus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Totta, opettajan ohjeistamalla tunnilla on yleensä pakko tehdä, vaikka itse olen päässyt aika hyvin "livistämään" ratsastuksesta jotenkin, koska mulle ei yleensä ole tullut yhtään kuuma ratsastuksen aikana ja nykyään hengästyn pienesti jo käyntityöskentelystä, jos keskityn käyttämään enemmän istuntaa ja vatsalihaksia :D Oi kenttä ja hyvä valaistus kelpais tännekin!

   Poista