23. helmikuuta 2016

Kolmikaarista kiemurauraa tunnilla


Eilen päädyin Kauhajoen Hevoskeskukselle ratsastustunnille. Puhuimme jo aiemmin kaverini kanssa, että olisi hauska päästä taas tunnille. Tällä kertaa kaverini päätyi kuitenkin vain kuvaajaksi. Yllätyin tallilla positiivisesti, kun nimeni kohdalla luki "Lopis". Olen mennyt kyseisellä hevosella kerran ennemminkin, ystävänpäivätunnilla ja silloin se vaikutti oikein mukavalta. Siksi lähdin tunnille ihan hyvillä mielin. Alkukäynneissä Lopis katseli hiukan tarkemmin kulmia, mutta mitään säikähtämistilanteita ei kuitenkaan tullut. Oikeastaan Lopis meni todella rauhallisesti koko tunnin.


Alkukäyntien jälkeen aloimme mennä kolmikaarista kiemurauraa käynnissä. Alkuun teimme niin, että pituushalkaisijalla olevien kartioiden kohdalla piti tehdä pysähdys. Lopis ei heti reagoinut pidätteisiin, mutta pikku hiljaa se alkoi kuunnella paremmin ja lopuksi siirtymiset onnistuivat todella hyvin! Teimme jonkin aikaa samaa tehtävää, jossa katsottiin hiukan reagointikykyäkin, koska tarkoituksena oli saada hevonen pysähtymään nopeasti ja liikkeelle saman tien. Itse ainakin huomasin, että olin välillä turhan hidas. Pian muunsimme tehtävää niin, että pysähdyksen sijasta kartioiden välissä piti tehdä vain puolipidäte, joka hiukan hidastaa hevosta, mutta ei kuitenkaan pysäytä. Se oli minulle jo hankalampaa, koska puolipidäte on aina ollut hiukan vieraampi käsite itselleni. Käynnissä tehtävä vielä onnistuikin, mutta kevyessä ravissa oli hankalampaa. Puolipidätteen aikana piti istua satulaan hiukan pidemmäksi aikaa, joten rytmi meni väliin sekaisin. Onneksi tehtävää muutettiin pian niin, että pituushalkaisijan kartioiden välissä tehtiinkin siirtyminen käyntiin. Se oli jo paljon helpompaa! Lopis toimi siinä kohtaa todella hyvin. Ainut ongelma oli oikeastaan koko tehtävän ajan asetus. Täytyykin muistaa jatkossa treenata asetusta ja taivutusta enemmän.


Laukkaa otimme samalla kiemurauralla niin, että nostimme toisessa päädyssä laukan, laukkasimme ensimmäisen kaarteen, hidastimme raviin ensimmäisten kartioiden välissä, ravasimme "keskimmäisen" kaarteen ja nostimme taas laukan viimeisten kartioiden välissä. Muuten menimme harjoitusravia ja se ilmeni ongelmaksi itselleni. Vatsalihakseni olivat taas vaihteeksi hukassa. Aina laukasta hidastamisen jälkeen hytkyin satulassa kuin mikäkin perunasäkki! Kun sain taas ravin kontrolliin, olikin jo paljon helpompaa istua alhaalla. Laukkapätkät sujuivat todella hyvin, vaikka en saanutkaan laukkaa pyörimään niin lyhyillä pätkillä kauhean hyvin! Lopis nosti laukan kuitenkin juuri silloin, kuin itse halusin ja mikä parasta, sain jalkani pysymään paikoillaan! Yleensä päästän jalat jopa liian rennoiksi laukan aikana, mutta nyt sain pidettyä painon kantapäillä ilman takapuolen nostamista. Ehkä osaan jatkossa tehdä samoin.


Tunnista jäi kaiken kaikkiaan ihan hyvä fiilis, vaikka en nyt varsinaisesti mitään uutta oppinutkaan. Ei musta kuitenkaan tuntiratsastajaa taida tulla.. Tuo sopii minulle ihan mainiosti, että käyn aina silloin tällöin näyttämässä taitojani tunnilla ja saan vinkkejä ratsastukseeni. Tästä on taas hyvä jatkaa ja esimerkiksi laukkaistuntaani osaan ehkä taas parantaa!


Kuvista kiitos Nellille!
Kuinka usein te käytte ratsastustunneilla?

22 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Oli kyllä mukavan kuulonen tunti ja toi heppa vaikuttaa tosi ihanalta! Näytätte kyllä menevän hienosti❤️ Ja varmaan tiedätkin mut käyn aina kaks kertaa viikossa tunnilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kamilla! :) Olihan toi ihan kiva päästä taas valvovan silmän alle! Lopis kyllä on kiva heppa, ei yhtään sellanen laiska ratsastuskouluheppa, joka ei kuuntele istuntaa yhtään, mitä jotku hepat joillain talleilla saattaa olla :)
   Haha joo, näin mä vähä muistelinki! :D Kaksi kertaa viikossa tunneilla käynti kyllä varmasti vie nopeasti eteenpäin, ainakin jonkun aikaa :)

   Poista
 2. Mä en käy nyt tunneilla ollenkaan. Tarkotus on tosin että meidän ratsuttaja pitää mulle myös joskus välillä tunteja. :) Enkä nyt koe tunneilla käymistä muilla hevosilla niin tarpeelliseksi, eli mielummin käyn harvoin Paten kanssa tunneilla kuin useammin eri hevosilla. Ootko ite miettinyt käydä tunneilla Lamonalla tai Jalmarilla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi olisikin kiva, että pääsisi sellaisen hepan kanssa tunneille/valmennuksiin, jolla treenaa muutenkin, mutta omalla kohdallani se ei ole mahdollista.. Toki kiertävä opettaja saattaisikin olla mahdollinen, mutta en oikein tiedä, haluanko kuitenkaan ruveta treenaamaan ihan tosissani kummallakaan näistä hepoista :D
   Mutta mahtavaa, että sä olet löytänyt noin kivan ratsuttajan!

   Poista
 3. Kiva postaus! Ite käyn Savulla valmennuksissa sen 3-4 kertaa kuussa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sähän käytkin useib valmennuksissa! Niissä kyllä varmasti oppii :)

   Poista
 4. Ihana postaus, nätti hepo! Ite käyn tunnilla kerran viikossa, ja sen enempää en useinkaan ratsasta.

  Pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo on kyllä ihan kivan näköinen :) Kerran viikossakin on paljon siihen nähden, että kaikki eivät pääse ratsastamaan läheskään niin usein! :)

   Poista
 5. Mäkin käyn vaan kerran viikossa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi sinänsä kyllä kiva käydä myös kerran viikossa tunneilla, mutta ainakaan vielä en koe sitä tarpeelliseksi :D Kiva kuitenkin kuulla, että muilla on aikaa siihen :D

   Poista
 6. Kiva postaus, kuulosti kivalta tunnilta! Oon varmaan aikaisemminkin sanonut, mutta mä tykkään tosta miten tarkkaan sä kerrot sun ratastuksesta ja siitä mitä teit tunnilla/jollain muulla ratsastuskerralla :D
  Ja itse käyn siis yleensä kerran viikossa tunnilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo tosiaan oli, hiukan vaihtelua niihin tehtäviin, mitä yleensä menen :) Hahah, kiva kuulla! Musta tuntui, että kirjoitin tämän postauksen hirveän sekavasti :D
   Kiva kuulla! :)

   Poista
 7. Tää on tosi kiva postaus :) Itse kävin muutama vuosi sitten joka viikko ratsastustunnilla, mutta enää ei oikein huvita käydä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuohon kyllä varmasti ns kyllästyy jossain välissä, kun ei enää kehitykään pidemmälle tai muista syistä :D

   Poista
 8. Kivoja kuvia! Itse nyt en oikeastaan missään tunneilla käy, kun keskityn enemmänkin valmentautumiseen Carinolla. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toki nää on vähä maneesilaatuisia, mutta pääasia, että edes on kuvia :D Valmennuksissa varmasti oppisikin! :)

   Poista
 9. Käyn tällä hetkellä vain kerran viikossa, sunnuntaina menenkin testaamaan uutta tallia, jossa voisi käydä itsenäisesti ratsastamassa :)

  Kiva blogi sulla, sait uuden lukijan :)
  armijaponit.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä mahtavaa, jos on mahdollisuus käydä ratsastamassa tuntien lisäksi vielä itsenäisestikin! :) Ihana kuulla, että pidit! Tervetuloa seurailemaan :)

   Poista
 10. Kiva postaus ja hienosti näytätte menevän! :) Voi että, ite en oo ikinä päässyt ratsastamaan Lopiksella silloin kun vielä kävin tua ent. Tommin tallilla :/ No jospa sekin mahdollisuus tulisi, ku varais vaikka yksäritunnin tuolta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi harmi! Kannattaa kyllä varata joskus tunti ja esimerkiksi pyytää ilmoittautuessasi Lopista, jos se vain onnistuisi :) Se kyllä oli kivan oloinen heppa!

   Poista
 11. Siitä on kyllä aikaa kun oon tunneilla käyny, mutta ois kiva rueta taas käymään vaikka silloin tällöin. :-) kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin käyn tällä hetkellä aina silloin tällöin ja kieltämättä, tämä sopii minulle paremmin kuin hyvin :) Aikani ei välttämättä riittäisi joka viikon tunnille :D Kiitos!

   Poista