1. toukokuuta 2016

Kerran ravuri, aina ravuri

Mitä tapahtuu, kun ratsutyttö päästetään ex-ravurin ohjaksiin? No, sen näette tässä postauksessa!


Perjantaina lähdin taas kaverini kanssa tallille. Päätin jo aiemmin, etten ratsasta ja tämä päätös pysyi. Ensimmäisenä kaverini ratsasti ja itse olin pitkästä aikaa kuvaajana. Kuvat eivät onnistuneet niin hyvin, kuin olisin halunnut, mutta ainakin sain taas otettua kaveristani materiaalia, kun yleensä se menee niin, että kaverini vain kuvaavat minua. 
Kun kaverini oli ratsastanut, otin Jalmarin hoitopaikalle ja hoitamisen jälkeen aloin valjastaa sitä omistajan opastuksessa. Pian olimmekin valmiita ja hyppäsin kärryjen kyydille. Täytyy sanoa, mutta siellä on oikeastaan yllättävän mukava istua! 

Kuten näistä kuvista huomaa, käyntiä ei alkuun meinannut löytyä..

Ajoimme aika rauhallista vauhtia pääasiassa muutamaa ravipätkää lukuun ottamatta. Uskalsin ottaa hiukan nopeampaakin ravia todeten, että jarrut toimivat hyvin. Siksi sainkin päähäni, että koitan suoralla, kuinka lujaa Jalmari oikeasti haluaa juosta. Kun sitten kävimme kääntymässä tallin pihassa, pyysin Jalmaria raviin ja kaarteen jälkeen annoin sille ohjaa. Vitsi, kuinka se hevonen syttyikään! Vauhtia löytyi yllättävän paljon ja kivet lentelivät päälleni. Tuntui, että Jalmari suorastaan lensi! Ravasimme suoran ajan todella lujaa, kunnes aloin hidastaa Jalmaria. Siinä kohtaa jarrut toimivat hiukan hitaasti, mutta jopa minä, toista kertaa kilpakärryjen kyydissä istuja, sain sen lopulta käyntiin. Otimme tällaisia spurtteja kolme ja niiden jälkeen Jalmari ei ollut edes hikinen kuin mahavyön kohdalta, mikä on ihan normaalia! Itselleni jäi todella, todella hyvä fiilis tuosta ajosta ja meillä olikin puhetta omistajan kanssa, että joskus voisi lähteä raviradalle koittamaan, kuinka meidän kävisi. Ei siis kisoihin, vaan ihan ajamaan huvin vuoksi! Nyt tavoitteena onkin treenata Jalmaria hoikemmaksi ja parempaan kuntoon.


Jotkut hevoset sopivat vain niin paljon paremmin ravureiksi. Jalmari osaa toimia ratsunakin ihan hyvin, mutta jos totta puhutaan, siitä huomaa, ettei se tykkää kulkea ratsastaja selässään. Onhan se varmasti aika iso muutos, kun yhtäkkiä pyydetäänkin liikkeelle pohkeilla. Olikin nyt niin ihana nähdä, kuinka Jalmari oikeasti innostui saadessaan juosta. Eivät kaikki hevoset varmasti tykkää juosta, enkä tiedä, tykkäisikö Jalmarikaan enää kisata, mutta tällainen harrastelu on varmasti senkin mieleen. Se on alun perin koulutettu ravuriksi ja siihen hommaan se sopii!

Pellolla oli joutsenia ja kaverini sai niistä todella hienon kuvan!

Kuvat ottanut Hitu!
 Oletteko te ikinä istuneet kilpakärryjen kyydissä?

24 kommenttia:

 1. Ai että kun haluaisin päästä ajamaan! Oon kerran ajanut shettiksellä rekeä muistaakseni pelkästään käynnissä joskus muutama vuosi sitten ja siitä asti oon halunnut päästä ajamaan. Täällä on kyllä paljon ravureita eräällä tallilla, mutta omistaja ei ole ehkä mikään kaikista mukavin tai muutenkaan kaikista fiksuin tyyppi - eivätkä hevosetkaan sen fiksumpia oikein ole... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen ajanut enemmän pikkuponeilla, mutta nyt sitten Jalmarin kanssa opetellut ajamaan myös isompaa hevosta :D Loppujen lopuksi olen iloinen, että päädyin aikoinaan juuri Jalmarin tallille, koska harvoin sitä tosiaan pääsee ajamaan ravihevosta itsenäisesti.. Ehkä säkin vielä joskus pääset koittamaan, miltä ajaminen isomman hevosen kärryillä tuntuu :)

   Poista
 2. Ihania kuvia! Oon joskus ajanut jollain pikkuponeilla vähän, mutta en kyllä kunnolla oo ajanut ikinä :D Olis varmaan ihan mielenkiintosta päästä ajamaan ihan kunnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuuluu taas kuvaajalle :) Hahha, onhan se kyllä ihan mielenkiintoista! :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Voi harmi, mutta ehkä säkin joskus pääset! :)

   Poista
 4. Hienoja kuvia! Itsekin olen ajanut vain shettiksellä, ja siitäkin ponista huomasi heti, että se tosissaan tykkää kärryjen vetämisestä paljon enemmän kuin ratsastuksesta. Olisi kyllä mahtavaa päästä ajamaan ihan isolla hevosella, monesti oon ollut kyydissä mutta silloin olin niin pieni ettei mua ohjaksiin voinut päästää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän taas kuvaaajaa näistä! Shettiksillä ajaminen on kyllä hauskaa! Ihana kuulla, että teilläkin poni tykkää vetää kärryjä! :) Tuo kyllä eroaa ainakin vauhtinsa puolesta pikkuponeista, joten saattaa olla hauskaa siirtyä poneista ison hevosen kärryille :D

   Poista
 5. Video olisi ollut kiva.. mutta ihan kivoja kuvia oli..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Videopätkiä oli vain yksi ja koska lähes koko pätkän ajan näkyy rakennuksia taustalla, en sitä julkaise, mutta ehkä sitten joskus näette videomateriaaliakin :)

   Poista
 6. Ei hitsi miten kivoja kuvia ja myös hyvin kirjoitettu teksti! Kilpakärryillä en ikinä oo ajanu, mutta ihan "normi" kärryillä tultu ajettua ihan reulusti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! :) Näistä kuvista saa kyllä taas kiittää kuvaajaa! Hahah, "normikärryillä" on kyllä sinänsä kivempi istua, kun kyydissä voi olla myös kaveri, jonka kanssa jutella :D

   Poista
 7. Olipas kivoja kuvia!:)
  Itellä olis mahikset ajamaan päästä, mut en vaan oo saanut vielä aikaan kokeilla.:D Poni tosin kyseessä, hevosen kanssa vois olla vähän erilaista ja olis kyllä siistiä päästä kokeilemaan!

  http://taaonmunhetki.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on kyllä kivoja, kuvaajalle kiitosta :D
   Kannattaa vain ottaa itseään niskasta kiinni ja kokeilla edes kerran! ;) Ihan kivaa vaihtelua ratsastukseen nimittöin!

   Poista
 8. Kivalta näyttää ja hienoja kuvia! Ite en oo ollu kilpakärryjen kyydissä, mutta ihan normaaleissa kärryissä on tullut käytyä muutaman kerran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Näistä kuvista kyllä itsekin tykkään :) Kiva kuulla!

   Poista
 9. Kivoja kuvia ja mukava teksti. Itse olen ajanut tasan kerran yhdellä suomenhevosella, joka myös on ex-ravuri. Silloin itse kylläkin ohjastin vain käynnissä ja omistaja sitten ravissa. Nyt keväällä kuitenkin pääsen itsekin opettelemaan ajamista, kun kyiseinen hevonen nauttii siitä enemmän kuin ratsastuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvista kiitos kuvaajalle :) Mutta kiitos sullekin! Hei vähänkö kiva, että säkin olet päässyt ohjastamaan sitä! Ex-ravurit kyllä varmasti tykkäävät, kun pääsevät välillä tekemään sitä, mihin ne on alun perin koulutettu :)

   Poista
 10. Kiva postaus ja ihanat kuvat!
  Onpa kivaa, että oot nyt päässyt ajamaan Jalmarilla! :)
  Mä oon ajanut kilpakärryillä muutaman kerran, mutta tosin vain ponilla. Olis joskus kyllä hauskaa kokeilla ajaa hevosellakin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Joo, musta on kans huippua, että oon saanu mahdollisuuden tuohon :)
   Hei vähänkö kiva, että oot kuitenki päässy koittamaan edes ponilla, miltä kilpakärryjen kyydissä istuminen tuntuu :D

   Poista
 11. Vitsit mä haluisin kokeilla Kambolle kärryjä perään :D olis kiva jos pystyis järjestään paljo erilaista vaihtelevaa liikuntaa, mutta ei oo oikeen mahollisuutta kokeilla lainata mistään kärryjä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärryttely kyllä monipuolistaa liikuntaa ihan kivasti :) Mä pidän peukkuja, että saatte joskus mahdollisuuden koittaa kärryjä! Uskon kyllä, että joka paikasta ei tosiaan tarjota kärryjä lainaan, joten tuo on varmasti hankalaa.. :/

   Poista
 12. Jalmari on kauhean suloinen! Aivan ihana ♥ Noi kuvat oti kyllä silmään, aivan täydellisiä, huhhuh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on, ja varsinkin näissä kuvissa, kun se näytti niin innostuneelta ♥ Voi vitsit, kiitos! Mäkin kyllä tykkään näistä kuvista!

   Poista