28. toukokuuta 2016

Minä ja Bloggaus


Eräänä päivänä bloggaajakaverini kysyi minulta, kuinka olen jaksanut pitää blogiani jo näin kauan. Tosiaan, tällä blogilla on juurensa vuodessa 2013, jolloin aloitin pitämään blogia yhdessä kaverini kanssa. Siihen aikaan keräsin lukijoita "lukija lukijasta" -tekniikalla ja postailin oikeastaan joka päivä. Kun sitten kaverini jäi pois, jäin yksin ja postaustahti hidastui. Vuonna 2015 tahti kuitenkin nousi ja postailin keskimäärin 13 kertaa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että postasin suurin piirtein joka toinen päivä. Tämän vuoden puolella tahti on laskenut, mutta postailen edelleen silloin, kun on aihetta.

Olen ottanut sen asenteen, ettei bloggaaminen saa olla milloinkaan pakkopullaa. Postaan nykyään silloin, kun on aihetta ja usein aiheita löytyy useampia viikossa. Siksi teenkin nykyään sitä, että suunnittelen tarkasti, minkä postauksen julkaisen milloinkin. Jos postausaiheita ei ole tarpeeksi, julkaisen esim. tiistaista kertovan postauksen vasta kolme päivää myöhemmin. Välillä on kuitenkin jaksoja, että postausaiheita on jonoksi asti ja niitä sitten valmistelen aikataulun mukaisesti. Postausjärjestyksen suunnittelu helpottaa elämää mukavasti. Pari kertaa olen joutunut julkaisemaan joitain postauksia päivän myöhässä ja se on harmittanut itseäni. Tämä kuulostaa siltä, että olen kauhean pikkutarkka ja kiinni blogissani. Se ei kuitenkaan ole totta, vaikka myönnän, että bloggaus on minulle ikään kuin pakkomielle, jota ilman minun olisi jo hankala elää. Tähän hommaan ikään kuin kasvaa kiinni. Olen tottunut kirjoittamaan lähes jokaisen tallipäivän jälkeen ajatuksiani blogiin ja hankkimaan jonkun kuvaajaksi. Saatan jo tallilla pohtia, kuinka saan kirjoitettua ratsastuksesta blogiin järkevästi, koska ihan kaikkea ei kannata kirjoittaa. Tästä päästään aiheeseen internetti. Sitä ei voi tarpeeksi painottaa, että sen minkä nettiin laittaa, on ihan kaikkien näkyvillä. Siksi olenkin todella tarkka, mitä blogiini lopulta päätyy. Poistan kaikista ratsastuskuvista taustalta rakennukset ja muut vastaavat, jotta paikka ei ole tunnistettavissa niistä.


Mitä bloggaus vaatii ja mitä se antaa? Minun kohdallani kyse on mukavasta tekemisestä, jonka joku voisi lukea jopa harrastukseksi. Itse en sano bloggauksen olevan harrastukseni, vaikka bloggaus vaatii aikaa samalla tavalla kuin muutkin harrastukset. Minulla aikaa menee eniten siihen, kun muokkaan kuvia. Totta kai myös kirjoittaminen vaatii aikaa, koska saatan kirjoittaa jotkut teksteistä jopa kolmesti uudelleen. Sen lisäksi luen ne ajatuksella läpi, siirrän ne Wordiin ja selaan läpi mahdolliset kirjoitusvirheet. Nykyään käy kuitenkin usein niin, että mahdolliset kirjoitusvirheet jäävät oman silmäni varaan, koska tekstinkäsittelyohjelmatkaan eivät ole kovin fiksuja. Ne eivät lue lauseita, vaan sanoja. Voin hyvin kirjoittaa "Minä juoksen koti", eikä tekstinkäsittelyohjelma väitä sen olevan väärin.

Bloggauksen yksi parhaista ja huonoista puolista ovat kommentit ja lukijat. Omasta blogistani saan harvoin lukea oikeasti ilkeitä kommentteja, vaikka toki pientä huomauttelua löytyy aina. Enemmän olen miettinyt usein omaa vastaustyyliäni. Bloggaajat ovat jatkuvasti muiden silmien alla ja jos jotain sanomista tulee, siitä on helppo mainita enemmän tai vähemmän ikävästi. Onneksi bloggaajat voivat valita, haluavatko he saada anonyymeiltä kommentteja. Ikäviin kommentteihin kannattaa suhtautua "toisesta korvasta sisään, toisesta ulos" -taktiikalla. Niihin saa toki vastata, mutta pitkät selittelyt usein vain riemastuttavat näitä huomauttelijoita. Nykyään netissä on vain liian helppo esiintyä nimettömänä tai toisen nimellä lähetellen muille ilkeitä kommentteja tai jopa viestejä. Ilkeiden kommenteiden vastapainona ovat positiiviset kommentit, joiden saaminen ilahduttaa kerta toisensa jälkeen. Lisäksi rakentavaa palautetta on aina mukava saada, mutta olen huomannut, että eri bloggaajat suhtautuvat näihin eri tavoilla ja se on ihan ymmärrettävää. Omasta mielestäni ne ikävät kommentit on kuitenkin helppo poistaa.


Blogillani ei ole yhteistyökumppaneita, enkä siis saa tuloja blogin kautta. Yksi suurimmista jutuista minulle oli kuitenkin se, että pääsin Hevoset-messuille blogistina. Pääsin siis ilmatteeksi sisälle, koska lupauduin kirjoittamaan messuilta postauksen. Blogistiksi pystyy kuitenkin kuka tahansa hakemaan ja aika moni sinne taitaa päästäkin. Minulle tämä kuitenkin merkkasi ensimmäistä askelta sille tielle, että voisin joskus hyötyä enemmänkin tästä blogista. Lisäksi liitin blogini blogiportaali Hippolaan ja siellä eräs postaukseni pääsi kommentoitujen postausten ykköseksi 36:lla kommentillaan seuraavan blogin kommenttimäärän ollessa vain 9. Siinä kohtaa tajusin, että blogiini kommentoidaan oikeasti paljon. Itselleni kommentit merkkaavat enemmän kuin lukijapalkki. Aktiiviset kommentoijat ovat yleensä niitä, jotka pitävät blogit pystyssä. Toki se menee niin, ettei koskaan saa kirjoittaa lukijoiden vuoksi, vaan pitää aina kirjoittaa itselleen. Tämä on totta, mutta tuskin kukaan jaksaa kirjoittaa parille lukijalle useampaa vuotta, vaikka ainahan poikkeuksiakin löytyy. Arvostan kyllä näitä ihmisiä ja niinhän se menee, että aina on aloitettava pohjalta.

Bloggaamisen kautta olen saanut myös uusia kavereita, joita kaikkia en ole edes nähnyt livenä, mutta saatan jutella heille silti kuin parhaalle kaverille. Muistan aina, kuinka Kamillaino-blogin kirjoittaja tuli kiittämään minua sosiaalisessa mediassa kivasta kommentista, jonka laitoin hänen blogiinsa. Siitä lähtien olemme jutelleet lähes joka päivä. Eikä tämä todellakaan ole ainoa tapaus, jossa olen löytänyt blogin kautta kaverin.

Tästä tuli todella pitkä teksti ja epäilen, että kyseessä on jopa pisin postaus, jonka olen kirjoittanut tähän mennessä. Tiivistelmänä voin sanoa, että bloggaus kannattaa vain silloin, kun itseltä löytyy aidosti intoa kirjoittaa ja jakaa ajatuksiaan blogiin. Jos postauksia alkaa kirjoittaa pakolla, niiden laatu kärsii eikä blogia jaksa lukea enää. Lisäksi kannattaa muistaa, ettei bloggaaja ole velvoitettu mihinkään. Lukijat voivat pyytää, mutta eivät vaatia. Blogin voi kuitenkin sulkea koska tahansa ja se on hyvä asia. Toki hyvän bloggaajan ominaisuuksiin kuuluu se, että he kuuntelevat lukijoitakin, mutta ei kukaan tähän pakota. Blogin kirjoittajalla on täyden valtuudet tehdä blogilleen mitä hän itse haluaa.


Mitä ajatuksia teksti herätti?

18 kommenttia:

 1. Todella hyvä postaus, olen täysin samaa mieltä sun kanssa! :)

  Itse kirjoitan blogia lähinnä siksi, että sinne on helppo liittää kuvia ja videoita, kun taas tavalliseen päiväkirjaan se olisi oikeastaan mahdotonta. Haluan tallettaa muistot kuvina, tekstinä ja videoina johonkin, koska niitä on kiva lukea sitten jälkeenpäin, ja tietysti esim. ratsastuksessa on helppo seurata omaa kehitystään blogin kautta. Lisäksi blogiin on helppo purkaa ajatuksia ja inspiraatiota, sekä saada itse otetuille kuville näkyvyyttä. Kirjoitan blogia siis täysin itseni takia, mutta olisihan se mukavaa, jos olisi jonkin verran enemmän lukijoita. Itse kun olen blogannut reilun vuoden ja lukijoita on kertynyt huimat 9 :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia!
   Voisin samaistua näihin sanoihin! Itsekin aloitin silloin bloggaamisen, koska valokuvaus ja kirjoittaminen ovat aina kiinnostaneet minua, myöhemmin siitä on vain tullut tapa, josta en osaa luopua :D Voikohan bloggaamisesta tulla riippuvaiseksi? :DD Tällä hetkellä ei eletä blogien kulta-aikaa, mutta pidän peukkuja, että säkin saisit uusia lukijoita! :)

   Poista
 2. Tosi hyvä postaus ja varmasti "hyödyllinen" ja olen samaa mieltä vaikka en bloggaaja olekkaan. Oot kyllä todella hyvä bloggaaja jaa tää on ollu mun lempi blogi jo vaikka kuinka kauan ja tästä tuli mun lempi blogi heti kun luin pari postausta;D ja sun kirjoitus tyyli on mielestäni todella selkeä ja kirjoitat kivasti ja blogisi on juuri sopivan aktiivinen ja sun kuvat on tosi hyvän laatuisia ja hienoja!:DD Mutta olisi kiva jos vaihtaisit ton bannerin tai siis mikä toi on xD mut siis kun se on aika talvinen:DD
  Tulipas pitkä kommentti ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tällästä palautetta on aina kiva saada, kiitos! :) Ihana kuulla, että kiinnostuit blogistani ja tykkäät kirjoitustyylistäni! Ulkoasunvaihdosta on luvassa, kunhan saan parit kuvaukset alta pois ;) Itsekin haluaisin jo uutta näköä tänne, mutta vielä hetki :D

   Poista
 3. Hienosti kirjotettu postaus! Toi on kyllä niin totta, että bloggauksesta tulee tosi helposti sellasta pakkopullaa, varsinkin jos siitä saa rahaa tms. ja on sovittu että kuun aikana pitää kirjottaa näin ja näin monta postausta! :D Itsekin kirjotan blogia vain, kun huvittaa ja ehdin, jolloin postauksia saattaakin tulla välillä vähän vähemmän. Muuten tosiaan postausten sisältö kärsii. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, tää on niin totta! Liian monille blogille on käynyt näin.. Sen takia vähän vierastankin ajatusta, että voisin joskus hankkia yhteistyökumppaneita, jolla saisi rahaa :D
   Tuo laatu kyllä tosiaan kärsii, jos kamalassa kiireessä tekee ne eikä jaksa edes välittää sisällöstä..

   Poista
 4. Samaistuin kyllä tosi paljon joihinkin kohtiin tässä postauksessa! Todella mielenkiintoisesti ja järkevästi kirjoitettu postaus, tykkäsin. :-) Minäkin olen onneksi nykyään säästynyt niiltä ilkeiltä anonyymien kommenteilta ja voimpa miltei veikata, että lähes vuoteen olen saanut vain ihanaa, piristävää ja järkevää palautetta. Ja vaikka huonoakin palautetta on joskus tullut niin se on osattu ilmaista kohteliaasti. Lukijat ja juurikin kommentit saavat minua jaksamaan blogin kanssa! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli kiva kuulla, vaikka uskon, että loppujen lopuksi aika moni bloggaaja saattaa samaistua ainakin osaan, ehkä :D Kiitoksia! Tosiaan, ikävätkin kommentit voi kirjoittaa asiallisesti ja niiden tulkinta on täysin bloggaajan varassa! En tiedä, vaikuttaa tuokin, ettei nyt tosiaan ole blogien kulta-aika, mutta ylipäätään kommentit ovat vähentyneet ja jopa näistä suosituista blogeista saa nykyään harvoin lukea huomautteluja tai sitten olen vain skipannut ne :D

   Poista
 5. Todella hyvin kirjoitettu postaus, olen oikeastaan jokaisessa asiassa samoilla linjoilla kanssasi! Tästä on oikeastaan vaikeaa sanoa yhtään mitään, kun oli niin hyvin kirjoitettu postaus!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit, tää olikin kiva kommentti taas! Kiitos! :D

   Poista
 6. Vau, yks parhaimmista postauksista, mitä oon siun blogissa nähnyt! Tosi hyvin kirjoitettu ja kaikki oli vaan faktoja!!
  Itselläni bloggaus on myös harrastus. Teen sitä silloin kun huvittaa ja välillä tulee liiankin pitkiä taukoja, mutta yleensä kun teen postauksen yritän tehdä sen huolella. Välillä itelläni on sellainen tunne, että pitäisi postata, mutta ei huvita.
  Oon myös samaa mieltä kommentointi/lukija jutussa! Kommentit on paljon piristävämpiä, kuin lukijat. Itselläni on ainakin lukijoita jotka ovat vain lukijoita ja muuten pelkkää tyhjää, mutta on mulla myös ihania kommentteja laittavia ihmisiä. Sellaisia ketkä ei ole lukijoita ja sellaisia ketkä on. Suuri kiitos myös sulle kun oot jaksanu seurata miun blogia ei lukijana!
  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia ihanasta palautteesta! :)
   Postaustahti on tosiaan täysin bloggaajan valittavissa eikä silloin tarvitse postata, kun ei itseä huvita :D
   Joo mullakin on älyttömästi niin sanottuja "haamulukijoita", jotka ovat lukijapalkissa, mutta eivät sitten kommentoi postauksiin tai edes lue postauksia.. Onhan se toki kiva, jos lukijapalkissa tapahtuu muutoksia, mutta enemmän tykkään myös kommenteista :D Hahah, teen kyllä tuota, etten välttämättä liity lukijaksi, vaan kommentoin muuten vaan postauksiin :DD

   Poista
 7. Mulla on tosi paljon samoja ajatuksia. Ja itse asiassa muutenkin samat periaatteet kuin sulla. Ainut vain, että en näe vaivaa poistaakseni rakennuksia tai muita tunnistettavia asioita kuvista. Olen kuitenkin aika avoimesti kertonut missä ratsastan ja olen ratsastanut. Joku raja mullakin on: en nimittäin julkaise blogissa ainuttakaan kuvaa, missä joku ihminen on tunnistettavissa, ilman kyseisen henkilön suostumusta. En kotitallilla otettuja kisakuvia tai kuvia muiden tunneilta. Jos julkaisen, niin naaman suttaan heti tai jos mahdollista niin rajaan kuvaa sen verran, ettei kyseistä henkilöä näe. Koko kommentti menee varmaan ohi aiheen, mutta pointti toivottavasti tulee ilmi :D

  Mulle on pari kertaa tullut nykyisen blogin kohdalla semmonen "ei huvita kirjoittaa yhtään" -fiilis, viimeisin nyt niiden koulukisojen jälkeen. Se on mulle ihan fine asia, kirjoitan sitten kun tuntuu siltä. Jos lukijaa ei miellytä, niin se ei kuulu mulle - lopettakoon lukemisen jos tahtoo ahkerampaa postaustahtia! Kuitenkin kun olen ratsastuskoululainen, niin mulla ei ole rajatonta ratsastusmahdollisuutta. Ilkeiltä kommenteilta olen myös välttynyt, pikemminkin olen saanut positiivisia viestejä, jopa niihin postauksiin, joista kuvittelen saavani ämpärillisen kakkaa niskaan :D Blogi on mulle päiväkirja, johon pistän ylös miten tunneilla on mennyt jne. Mua ei haittaa yhtään vaikken saisi kommentteja, kirjoitan nimenomaan itselleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ratsastuskouluilla tuota ongelmaa ei taida olla, mutta kysyn silti aina uuteen paikkaan mennessäni, että saako tallilta laittaa kuvia blogiin. Yksityistalleilla olen todella tarkka noista kuvista ja samaten, jos kuvissa esiintyy kavereitani. Tuo on kyllä hyvä pointti, mutta ajattelen aina itse niin, että minulle saa kyllä laittaa viestiä, jos haluaa jonkun kuvansa täältä blogistani pois. Toki tässä tulee myös vastaan se, että vien ns ammattilaisten työt lähettelemällä ilmaiseksi kuviani muille, joista osa vaatii maksua.. Mutta tosiaan, tuo sun toimintatapa on oikeasti järkevä!

   Joo mä olen ihan samaa mieltä, jos lukijat eivät taukoja kestä, he saavat puolestani poistua lukijoista :D Nykyään saatan kuitenkin harmitella, jos jotkut postaukset eivät saa kommentteja, koska niitä on aina hauska lukea, etenkin, jos ne sisältävät oikeita ajatuksia eikä kyseessä ole vain "kiva postaus" -tyyppinen kommentti! Itselläni on tuo sama, että välillä odotan tiettyihin postauksiin kuraa, mutta harvoin käy oikeasti näin, vaan enemmänkin tulee juuri noita positiivisia kommentteja :D Voi vitsit, tätä mä arvostan myös, vaikka jollain tapaa pystyn samaistumaan tähän! Harvoin ajattelen lukijoita kirjoittaessani tavallisia heppakuulumispostauksia, mutta kuten sanoin, nykyään kommentit ovat minulle todella tärkeitä.. :D

   Poista
 8. Todellla aiheellinen ja kiva postaus. Itsekin olen jokus tälläistä yrittänyt tehdä, mutta vielä ei ole tullut sitä oikeaa intoa juuri tämmöistä postausta varten. Itse aloitin bloggaamisen ihan vain huvin vuoksi ja kokeilun halusta. Lopulta blogista on tullut keino tuoda ajatuksia ja kuvia esille, sekä jollain tapaan tutustua uusin ihmisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua luin ensin, että tuossa olisi lukenut "alkeellinen" :DD Mutta hei, kiitoksia! Itse olen kirjoitellut tähän pätkiä suurinpiirtein vuoden, mutta nyt vain kirjoitin puolitoistatuntia ajatuksiani :D Tää on yllättävän kiva aihe kirjoittaa!
   Itse taisin ihan alunperin aloittaa vain, koska kaverinikin bloggasi ja tykkäsin jo silloin kirjoittamisesta! Tuo kokeilunhalu taisi mullakin olla silloin. Tuota ei heti välttämättä ajattelekaan, että blogin kautta voi ihan tosissan saada ystäviäkin! :)

   Poista
 9. Kiva, että teit tästä aiheesta postauksen! Vaikka tässä olikin melko paljon tekstiä, niin sen jaksoi helposti lukea loppuun asti :D

  Se on kyllä totta, että bloggaus muuttuu helposti pakkopullaksi! Sen vuoksi oonkin välillä aika epäaktiivinen, koska en halua kirjoittaa postausta, joka on tehty vain "pakon edessä". Kirjoitan vaan sillon, kun haluan itse kirjoittaa ja siihen on aihetta.
  Voin myös niin samaistua tohon kommentti/lukija juttuun. Oon kans sitä mieltä, että aktiiviset ja kivat kommentoijat auttavat pitämään blogin pystyssä ja innostavat usein kirjoittamaan uutta postausta. Toki myös on kiva saada uusia lukijoita, mutta mullakin noin puolet lukijoiksi liittyneistä eivät koskaan kommentoi. Tätä postausta lukiessani tajusin, että en oo itseasiassa saanut vielä koskaan yhtään ilkeää kommenttia ja oon siihen tosi tyytyväinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä multa vähän kuin pyydettiin ja luonnoksista löytyi varmaankin 5 tekstiä tähän aiheeseen liittyen, joten minun täytyi vain kasata niitä yhteen :D Ja tää oli mahtava kuulla! Epäilin, ettei tätä jaksa lukea kukaan loppuun asti, mutta hienoa, että sä teit sen! :DD

   Itsekin olen taas joutunut vähentämään bloggaamista, koska tällä hetkellä elän omaakin elämääni ja se on kuitenkin tärkeämpää, kuin bloggaus :)
   Kiva kuulla! Se on kyllä aina samalla jännittävää ja iloista, kun huomaa uuden kommentin tulleen! Onneksi niitä huonoja kommentteja tosiaan on ollut tässäkin blogissa niin vähän jos ollenkaan! :)

   Poista