21. toukokuuta 2016

Menohaluisia hevosia

Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen ja pääskysestä ei päivääkään!
Ja mä näin eilen pääskysen, tallilla!


Jos tuo sananlasku pitää paikkansa, on kesä. Siltä kyllä tuntuikin, kun ensin oli lämmin ilma ja sen jälkeen alkoi kaatosade. Kaatosateessa oli kuitenkin kesän tuntua, koska se oli lämmin sade. Ehkä se kesä sitten tosiaan on ihan nurkan takana.


Olin tosiaan eilen ratsastamassa. Ensimmäisenä ratsastin Jalmarin ja sainkin mennä noin 40minuuttia poutasäässä muutamaa piskoa lukuun ottamatta. Kokeilin satulan alle romaania, joka nosti hiukan satulan takaosaa. Alkuun Jalmari tuntui todella hyvältä satulaan. Menimme ensin pellolla, joka oli ehkä hiukan märkä, muttei kuitenkaan liian upottava. Jo ennen ratsastusta päätin, että menisimme vain rauhallista ravia ja mm. pysähdyksiä ja taivutuksia. Ravipätkät olivat kyllä hitaita, mutta Jalmari pukitteli liikaa. Lopuksi päätinkin siirtyä kokeilemaan hiekkapohjaa, jos Jalmari vain moitti pellon pohjaa. Se on aina välttänyt pienestikin märät kohdat, joten märkä pelto taisi olla liikaa. Jalmarin omistaja sanoi täysin samaa, että tamma taisi vain moittia pohjaa ja siltä se tosiaan tuntui, koska hiekkatiellä ei tullut yhden yhtäkään pukkia!


Hiekkatien pohja olikin todella hyvässä kunnossa, joten rennomman ravipätkän jälkeen otimme pari kiihdytystä. Ensimmäisestä pätkästä Jalmari innostui niin, että se nosti laukan ja alkoi vetää päätään alas samalla jarrutellen. Tämä lähinnä huvitti minua, vaikka olinkin vähällä tipahtaa ensimmäisestä jarrutuksesta. Jalmarista huomasi, että tuo käytös johtui silkasta innostuksesta. Näiden kiihdytyspätkien jälkeen Jalmari kuitenkin kuumui ja jarruista tuli hitaammat. Lisäksi käyntiä sai pyytää normaalia kauemmin. Onneksi loppukäynneillä Jalmari rauhoittui niin, että pystyin antamaan sille löysempää ohjaa. Tallissa huomasin, että Jalmari oli hionnut kaulastaan ja kastelinkin sitä hiukan. Hoitamisen jälkeen lähdin kuvaamaan kaveriani sateeseen. Sade kuitenkin yltyi sen verran, että kaverini lopetti ratsastettuaan vartin.


Sateen loppuessa tallin omistaja otti talutettavaksi tallin uusimman asukkaan, Veetin. Jos joku muistaa Ellan, tämä uusi tulokas tuli sen tilalle. Ellan oli tarkoitus olla toipumassa kevääseen asti ja nyt se on lähtenyt muualle. Tilalle muutti kuitenkin nuori suomenhevonen nimeltä Veeti. Se on kuitenkin vain tallipaikalla. Kyseessä on riehakas hevonen, joka on vielä täysin varsa, etenkin tavoiltaan. Itse sain myös taluttaa Veetiä, mutta pääsin 5m tallista, kun se jo hyppäsi vesilätäkön yli ja lähti vetämään minua. Päädyinkin lopulta polvilleni hiekkakasaan, jolloin sain Veetin edes vähän rauhoittumaan. Sillä on vielä niin paljon opittavaa, mutta täytyy sanoa, että se on kuitenkin todella ihana tapaus! Tykkään erityisesti sen läsipäästä!Oletteko te olleet tekemisissä nuorten hevosten/ponien kanssa?
Kuvat ottanut pääasiassa Hitu!

28 kommenttia:

 1. Ihana postaus, hienosti ratsastat! Kiva saada myös tallivideota pitkästä aikaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! Tajusin tosiaan hetki sitten, etten ole tehnyt ylipitkään aikaan tallivideota, niin oli sitten pakko tehdä tuollainen lyhyt :D

   Poista
 2. Onpa sulla kivat saappaat! Ja kiva kun pitkästä aikaa videota, olis voinu tosin olla pidempi ja enemmän pätkiä kun ratsastat. :) Ite oon pari kertaa ollu Paten omistajan suokin seläs joka täytti vuodenvaihtees kolme. Sille tosin pitäis nyt löytää joku ratsastaja että ratsastus ois tuttua puuhaa ja saisin seuraa maastoon. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä kans tykkään noista! :) Tarkoitus oli tehdä pidempi video, mutta välillä unohdin kuvata ja ratsastuksesta ei ollut tuon enempää pätkiä, mutta ei se nyt niin haitannutkaan itseäni :D Ehkä mä teen jonain päivänä pidempää videota!
   Toi onkin varmasti mielenkiintosta olla ratsukoulutettavan hevosen koulutuksessa mukana! :D

   Poista
  2. No mä en oikeastaan oo sen pahemmin sen suokin kans touhunnu eikä siitä kunnon ratsua tehdä vielä pariin vuoteen ku omistaja haluaa startata sillä joskus niin laukkaa ei saa opettaa vielä. Ja ajokäytössähän se lähinnä on mut ehkä kerran viikos tai harvemmin ois se ratsastuski hyvästä niin on sitte hyvä pohja tulevaisuutta ajatellen että osaa sitte kantaa ratsastajan yms ku saa alkaa laukkaa opettamaan. :) Se vaan on niin pieni niin hankala löytää kevyt mutta kuitenki osaava ratsastaja. Järkevähän se on eikä tee typeryyksiä mutta satulan valuminen kyljelle saa sen hermostumaan ja tallilla kun ei oo sitä sopivaa satulaakaa.. :D

   Poista
  3. Ai no sitten, ajattelin, että siitä tulisi ihan kokonaan ratsu :D Onhan ratsukoulutuksesta varmasti ravurillekin jossain mielessä hyötyä, vaikka sitten juuri tuota tulevaisuutta ajatellen! Tuollaisia ratsastajia taitaa tosiaan olla hankala löytää! Harva pienikokoinen ratsastaja on tarpeeksi taitava ja jos taitoa löytyy, ei välttämättä haluakaan projektihevosta ratsukseen.. Tai näin ainakin itse ajattelisin, toki poikkeuksia varmasti löytyy, jostain :D

   Poista
 3. Toi video on sikakiva! Ja kuvat ihan mahtavia, ratsastuksesikin näyttää mahtavalta!

  VastaaPoista
 4. Mä en sitten ikinä muista, että Jalmari on tamma... :D Mulla on pari muutakin "sukupuolisekaannusta", esimerkiksi tutullani on Tosca-niminen narttukoira, jota luulen aina urokseksi.

  Täällä Keski-Suomessa näkyi myös pari kolme päivää sitten pääskynen! Siinä se istuskeli tyytyväisenä sähkölangalla. Ja kyllä ne lämpötilatkin kesään viittaa, hellerajankin ylittyminen on Forecan mukaan mahdollista tiistaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole ainut, joka luulee sitä ruunaksi! Se aiheuttaa sekaannusta yhdellä jos toisellakin, myös sen oikea lempinimi viittaisi enemmän ruunaan :D Todellisuudessa tuota tammaa voisi jopa luulla ruunaksi, rakenteen ja käytöksenkin perusteella.. Noita eläinten nimiä kyllä riittää, joista jää vain arvailun varaan, kumpi sukupuoli on kyseessä!
   Voi vitsit, kyllä se kesä sieltä sitten ihan oikeasti tulee :) Katsoin kans sääennusteita ja ensi viikko näyttää niin ihanalta!

   Poista
 5. Kiva postaus ja hienoja kuvia! Video oli myös tosi kiva! :) Minä olen nyt keväällä autellut vähän 3-vuotiaan suomenhevosen kanssa, kun sen omistaja joutui käsileikkaukseen eikä kantositeen kanssa ole kovin helppo käsitellä hevosia... Kohta pääsen toivottavasti myös käsittelemään Pysten varsaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Näistä kuvista saa taas kiittää kuvaajaa :)
   Oi vitsit, varsaa odotellessa! Tuosta taitaakin vähän saada treeniä, vaikka 3-vuotias käyttäytyykin ehkä vähän järkevämmin kuin varsa :D

   Poista
 6. Tosi kivoja kuvia! Toi videokin oli hauska pieni lisä tähän postaukseen :) En oo itse ollut ikinä nuorten hevosten kanssa tekemisissä paljoakaan, mutta kyllä muutaman kerran oon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kamilla! :) Ratsastuskouluoppilaana tuo taitaa olla harvinaista, että pääsisi työskentelemään nuorten hevosten kanssa, mikä on tietenkin ihan järkevää :D

   Poista
 7. Kivoja kuvia ja kiva postaus :)! Tosi hyvin kirjoitettu!

  VastaaPoista
 8. Jälleen kerran kiva postaus ja hienoja kuvia! :) en ole kamalasti nuorten hevosten kanssa tekemisissä ollut, vaikka meidän toinen hevonen onkin ollut meillä varsasta asti ja tänä vuonna täyttää käsittääkseni 4 vuotta, se kun on sen verran arvaamaton, etten uskalla sitä käsitellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! Näistä kuvista saa kyllä taas kiittää kuvaajaa :) Onhan noissa tietenkin juuri tuo puoli, että ne saattavat olla arvaamattomia ja siksi käsittelijän täytyisikin olla kokeneempi hevosihminen.. :D

   Poista
 9. Ihania kuvia taas! Ite en oo tainnu olla nuorten heppojen kanssa tekemisissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä saa taas kiittää kuvaajaa :) Eipä se loppujen lopuksi niin kummoista olekaan :D

   Poista
 10. Todella hienoja kuvia taas kerran!:) Ratsastat myös tosi hienosti. Ja Arvaa mitä oon luullu Jalmaria ruunaksi:D Ja toi tallivideo oli kyllä tosi kiva ja hienosti kuvattu! Kiva pitkästä aikaa kattoa sun videoita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Luulisin varmasti itsekin, ellen olisi varmistunut asiasta.. Se on luonteeltaankin jotenkin ruunamainen ja tuo rakenne ei muistuta tammaa :DD Ja toki tuo nimi varmasti vaikuttaa asiaan!
   Kiva kuulla, että tykkäsit! Ehkä mä pian teen vähän pidempääkin videota.. :D

   Poista
 11. Kivoja kuvia. Pakko sanoa kyllä, että sun tekstiä on helppo lukea ja kerrot kaiken selvästi :)

  VastaaPoista
 12. Oi, tuntuu tosiaan että tuo sananlasku pitää paikkaansa. Tänään näkyi täällä ensimmäinen pääskynen ja säät ovat olleet jo pidempään hyvin lämpimiä, voisipa sanoa että hyvinkin kesäisiä - aurinko paistaa, linnut laulaa, joka paikka vihertää kasvavista lehdistä. Tätä onkin täällä jo kesäihmisenä kovasti odotettu!

  Itse olen ollut hyvin paljon nuorten hevosten kanssa tekemisissä - niin varsojen kuin jo varsaiästä kasvaneidenkin nuorten kanssa. Työskentelen tällä hetkellä hevoskasvatustallilla jossa luonnollisesti on myös niitä hyvin nuoria hevosia. Myös kaksi omaa projektia, (5- ja 6-vuotiaat) löytyvät, molemmista tavoitteena on saada kelpo harrasteratsuja vieraille ratsastajille niin ratsastustunneille kuin hieman pidemmille vaelluksillekin :)

  Hieman pidempään seuranneena en voi kuin kehua blogiasi kokonaisuudessaan. Postaukset ovat mielenkiintoisia kuvista puhumattakaan, ulkoasu on mukavan simppeli, mutta uutta kaivattaisiin jo pikku hiljaa (vinkvink). Esittelysivuista plussaa. Myös vuorovaikutuksesi kommentoijien kanssa on mainittava - niitä blogeja, joissa bloggaaja ei vastaa kommentteihin, on valitettavasti liikaa. Onneksi sinun blogisi ei kuulu tähän kastiin, sinusta saa kuvan, että sinua oikeasti kiinnostaa, mitä meillä lukijoilla on myös sanottavana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että olen täysin samaa mieltä, se tosiaan pitää paikkansa. Toki noista muista linnuista en tiedä yhtään, mutta pääskysen voin ainakin myöntää olevan totta, nyt tosiaan tuntuu ihan kesältä! Etenkin sateen jäljiltä kaikki on taas ihanan vihreää :)

   Voi vitsit, kuulostaa todella mahtavalta! Tuo taitaa olla kyllä hyvin antoisaa työskennellä kyseisellä alalla! Itseltänikin löytyy jo aiempaa kokemusta nuorten ponien kouluttamisesta ja täytyy sanoa, että se kyllä kasvattaa ja kehittää itseäkin monella tavalla :D

   Sun kommenttis kyllä piristi päivää! Tällaista rakentavampaa palautetta on niin mukava saada ja tästä huomaa, että olet todella nähnyt vaivaa kirjoittaessasi tätä kommenttia, kiitos siitä :) Itse asiassa olen jo suunnitellut uutta ulkoasua, koska tämä talvikuvilla varustettu ei taida enää sopia tähän vuodenaikaan.. :D Olen huomannut tuon täysin saman, että harva bloggaaja jaksaa vastata jokaiseen kommenttiin, mutta toki niitäkin löytyy minun lisäkseni. Ihana kuitenkin kuulla, että olet saanut minusta tuollaisen kuvan ja kyllähän se totta onkin! Kiitos vielä kommentistasi! :)

   Poista
 13. Kaikin puolin ihana postaus ja kiva toi video! :)
  En oo ollut itse asiassa muiden nuorten hevosten/ponien kuin Pekon kanssa tekemisissä juurikaan. Pekkoa aloin käsittelemään enemmän sillon kun se oli reilut 1-v ja nyt keväällä se täyttää 3-v :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! No siinähän onkin sitten tullut paljon kokemusta nuoresta ponista ja sen kouluttamisesta :)

   Poista