3. marraskuuta 2015

Ratsastustuntikuvaaja


Olin viime viikon maanantaina kuvaamassa kavereitani taas Kauhajoen Hevoskeskuksella, niin kuin sitä edellisenä maanantainakin. Autoin Nebun kanssa tuntia ennen ja sen jälkeen. Tunti oli estetunti ja lähdin innolla kuvaajaksi. Olen myös huomannut, että tunneilla on ihan kivaa olla vain kuunteluoppilaanakin, vaikkei se ehkä niin opettavaista olekaan.

Vasemmalla kuva alkuperäisillä väreillä ja oikealla muokattu kuva. Tässä kohtaa mua jäi häiritsemään tuo rakeisuus, joka ei ehkä niin hyvin näy pikkukuvasta. 
Tää kuva oli ainakin tän hepan kuvista mun suosikki. Muokkaamiseen käytin Picmonkeyn lisäksi myös Pixlr-nimistä ohjelmaa. Molemmat ovat ilmaisia onlineohjelmia. Paransin valotusta ja värejä, jolloin rakeisuus tuli taas selkeämmin näkyviin..

Koin heti alkuun, etten onnistu kuvaamisen suhteen. Säädin parhaani mukaan kameran asetuksia löytäen parhaan mahdollisen siinä kuitenkaan onnistumatta. Lopulta säädin valotusaikaa niin, että se oli 1/80 tai 1/100. ISO-arvo oli 5000 ja aukko f4. Muihin asetuksiin en koskenut enkä niitä pahemmin edes tarkkaillut. Kamerani on siitä huono, että sen tarkennusvalo on älyttömän kirkas. Tästä syystä en viitsinyt lopputunnista tarkentaa automaatilla, vaan säädin tarkennuksen itse, jolloin suurin osa kuvista olivat epätarkkoja. Sain myös kokea erikoisen ongelman, kun kehää kiersi kaksi mustaa hevosta ja yksi ruunikko heppa. Mustien hevosten yksityiskohdat hukkuivat hevoseen ja ruskean hevosen kuvista tuli rakeisia ja heilahtaneita. Yritin parhaani mukaan muokkailla näitä kuvia Picmonkey-nimisellä ilmaisohjelmalla ja tässä postauksessa näette muutamien kuvien lopputuloksia.

Vasemmalla muokkaamaton kuva ja oikealla muokattu kuva, johon lisäsin valotusta ja yritin saada rakeisuutta pois.

Millaisilla asetuksilla te kuvaatte maneesissa/saatteko hyviä kuvia?

10 kommenttia:

 1. Maneesikuvaus on aina vaikeaa varsinkin jos maneesi on tummapohjainen ja tummaseinäinen. Vaalea maneesi heti helpompi! Maneesikuvaukseen ei oikein muu auta kuin kärsiä se huono laatu, sillä maneesiin tarvitsee mahdollisimman valovoimaisen objektiivin esimerkiksi F/2.8 voisi olla siedettävä. Mutta eihän nää sun kuvat yhtään pahoja ole !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, oon huomannu täysin saman erilaisissa maneeseissa kuvatessani :) Toki mulle on edelleen arvoitus, miksi kaverini Canon merkkisellä kameralla saa monen kertaisesti parempia kuvia kuin omalla Nikonillani, vaikka asetuksia yritin säätää samalla tavalla molempiin :D
   Itse asiassa mulla on valovoimainen objektiivi, mutta siinä ei ole mitään zoomia.. Hahah, mulla on toki vähän eri näkemys asiaan :D

   Poista
 2. Kiva postaus! Ja muuten, aiempiin kommentteihini liityen pakko mainita, että sain vihdoinkin säädettyä kamerani asetukset niin, että pystyn kuvaamaan suht hyvin tähtiä ja tänäänkin kuvailin revontulia ihan hyvällä menestyksellä! Sun neuvot siis auttoivat paljon, kiitos niistä :) Nyt pitäis vaan vielä hankkia jalusta kameraan niin ei heilahtaisi kuvat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Oi mahtavaa, kiva kuulla, että niistä neuvoista oli apua! :D Jalusta tosiaan kannattaa hankkia :)

   Poista
 3. Kiva postaus! Mä en oo ikinä kuvannut maneesissa, kun talleilla missä käyn ei sellaista ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Haha sä oletkin säästynyt tältä :D

   Poista
 4. Kiva postaus! En itseasiassa muista, yleensä vaihtelen asetuksia niin paljon valotuksen mukaan enkä paljoa paina niitä päähän. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Huomaa, että oot tottunu kuvaileen maneesissa :D

   Poista
 5. Maaneesikuvausta en ole vielä halunnut kokeilla. Ei mul tulis siitä varmaan mitään :`) Liikkuva kohde, huono valaistus ja helposti rakeiseksi menvä kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tosiaan on hankalaa ja itsekin haluaisin aina kuvata vain ulkona :D Onneksi nykyään saa ainakin joissan kameroissa/netissä otettua videosta pysäytyskuvia :)

   Poista