25. elokuuta 2016

Ylä- ja alamäkiä

Joskus sujuu hyvin ja joskus taas ei suju yhtään.

Hevosten kanssa moni on saattanut huomata, ettei yksikään päivä ole samanlainen kuin toinen. Onnistumiset ja epäonnistumiset kuuluvat jokaiseen lajiin, myös ratsastukseen ja muuhun hevosten kanssa tekemiseen. Tämän väitteen olen todennut erittäin paikkaansapitäväksi. Olin viime viikolla kolme kertaa liikuttamassa Jalmaria ja tällä viikolla kerran. Meno on ollut kyllä niin vaihtelevaa, että välillä tuntuu, onko kyseessä edes sama hevonen..

Ostin Seinäjoelta eräänä päivänä 20eurolla Jalmarille tuollaisen sisätoppaloimen ja 15eurolla itselleni tuon collegetakin, johon olen jo ihastunut!

Viime viikolla kävin tallilla keskiviikkona, perjantaina ja sunnuntaina. Keskiviikkona toteutin yhden suunnitelmani ja menin Jalmarilla puomeja. Alkuun menin satulalla ja kuolaimettomilla, mutta hyvin nopeasti kävin heittämässä satulan talliin ja laitoin kuolaimettomien tilalle tutut ja turvalliset kuolaimet. Tuntuikin hauskalta, että hyppäsin ensimmäisen "esteemme" ilman satulaa, mutta näytti se niinkin onnistuvan! Jalmari kolautteli jo maapuomeilla jalkojaan, mutta päätin silti hypätä sellaisen 20cm pystyn, jonka tamma myös tiputti. No, tulipahan huomattua, etteivät esteet ole Jalmarin juttu. Vaikutti siltä, ettei se edes tykännyt erityisemmin hyppimisestä tai puomeista, mikä tuli sinänsä yllätyksenä. Odotin, että vaihtelu olisi virkistänyt tuota hevosta, mutta ei..


Perjantaina testasin ensimmäistä kertaa uutta satulaamme, jonka hain torstai-iltana. Satula vaikutti ihan hyvältä ja menin jo perjantaina 20minuutin pikaratsastuksen todeten, että satula tuntui ihan hyvältä. Jalmari toki pukitteli hiukan, mutta onhan se ihan normaalia, kun olen mennyt sillä viimeksi satulalla n.2kk sitten. Päätin kuitenkin testata satulaa vielä toisen kerran ennen ostopäätöstä. Silloin menimme kaverini kanssa maastossa ja Jalmari meni älyttömän hyvin! Se rentoutui todella hyvin, laski päätään jopa hiukan ravissa ja vaikutti muutenkin tyytyväiseltä! Tämän perusteella tein päätöksen, että satula jää meille. Kyseessä on synteettinen koulusatula, joka nyt toivottavasti sopii kauemminkin. Viimeistään sitten seuraavalla hierontakerralla näkee, kuinka satula vaikuttaa selän lihaksiin.

Oli pakko lainata tallikaverin huopaa, kun oman kouluhuovan hankinta on vielä hiukan vaiheessa.. Samaten kouluvyö on vielä ostoslistalla.

Lisäksi olin ratsastamassa viime tiistaina Jalmarilla ja silloin ratsastus vasta olikin yhtä vuoristorataa. Alkuun sujui suoraan sanottuna huonommin kuin ikinä. Tuntui, etten saanut pellolla Jalmariin minkäänlaista kontrollia, vaikka kyllähän se perusapuja totteli. En silti pystynyt keskittymään oikein mihinkään, kun ratsu karkaili avuilta. Päätin sitten siirtyä taas maastoon ja loppujen lopuksi kaverini kävi laittamassa oman ratsunsa valmiiksi ja jatkoimme taas kahden ratsun voimin. Yllättäen Jalmari rentoutuikin, kun itse osasin keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Niin hauskalta kuin se kuulostaakin, Jalmari meni saman ratsastuksen aikana huonommin kuin ikinä ja myös paremmin kuin ikinä. Olin nimittäin todella ylpeä, kun ravasimme erästä suoraa ja yhtäkkiä Jalmari lähti laskemaan päätään ja turpa kävi jo melko lähellä maata, mikä ei ole todellakaan yleistä tuon hevosen kohdalla! Tuo on se, mitä olen viime kerroilla yritänyt hakea, rentoa hevosta, joka malttaa kulkea rauhassa ja laskea päätään. Voin siis sanoa rehellisesti, että olemme kerrankin onnistuneet! Tästä on niin mahtavaa jatkaa!


Lähes kaikki kuvat on ottanut Nelli!
Oletteko te ratsastaneet koulusatulalla?

20 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia ja ompa kiva, että löysit Jalmarille sopivan satulan! Tuo satula näyttää oikein kivalta ja näyttää kuvien perusteella sopivan ratsulle sekä tietysti ratsastajalle. :-)

  Minä olen mennyt muutamisen kerran koulusatulalla ja ollaankin mietitty koulusatulan hankkimista Carinolle sen estepenkin lisäksi, sillä koulusatula tekisi todella hyvää istunnalle. Estesatulassa kun yrittää vääntää kunnolla koulua niin huomaa ettei jalalle saa niin hyvää tukea siihen hommaan ja ei pääse niin syvälle satulaan lähelle hevosta.. :-/ Jospa mekin jossain vaiheessa saataisiin hommattua koulupenkki! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitää nyt vaan toivoa, että se tosiaan sopii kauemmankin.. Se on kyllä todella ihana satula itsellenikin :D

   Olen huomannutkin, että estesatulalla on todella kamalaa yrittää vääntää koulua(ja sitten taas päinvastoin, että koulusatulalla kamala hypätä) :D Täytyy kyllä myöntää, että koulusatulat ovat olleet niin luksusta, kun aiemmin olen niillä päässyt menemään muilla hevosilla :D

   Poista
 2. Tosi hienoja kuvia! Ja toihan oli hyvä että löysit sopivan satulan,joka sopii teille molemmille. Teillähän sujui suoraan sanoen tosi hyvin! :'D Lukuun ottamatta tuota yhtä kohtaa ;DD Mä oon menny pari kertaa koulusatulalla,ja täytyy sanoa että siinä on kyllä hyvä istua jos vain on sopivan lainen satula. Mut tätä postausta oli kiva lukea,ja teksti oli tosi selkeää ja mukavaa luettavaa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Jep, toivon vain, ettei Jalmari nyt tuosta enää pääse lihoamaaan.. Täytyy kyllä sanoa, että nämä liikuttelut ovat olleet yhtä vuoristorataa, koska loppujen lopuksi meillä ei edes ole sujunut niin kovin hyvin :DD Eipä ne kaikki satulat tosiaan sovikaan, mutta mahtavaa, jos säkin olet päässyt kokeilemaan koulusatulalla menoa! Kiitos vielä :)

   Poista
 3. Siis aivan ihanan näköinen tuo Jalmari, ei miusta melkeimpä yhtään lämminverisen näkönen.<3 Mie sain just miun yp ponille koulusatulan ja on kyllä tosi kiva! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä kivan näköinen lämppäriksi :D Moni muukin on sanonut samaa! Voi vitsit, kuulostaa mahtavalta :)

   Poista
 4. Tosi paljon kivoja valokuvia! ❤
  www.tiiaemilia.blogspot.com

  VastaaPoista
 5. Tosi kiva postaus! :) Ton oon kyllä huomannu, että välillä menee tosi hyvin ja välillä tosi huonosti, etenkin eilen sen kyllä huomsin kun Nopan liitutus oli yhtä taistelua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi usein huonoista kerroista suunta on vain ylöspäin, joten toivon mukaan teilläkin sujuu/sujui seuraava kerta paremmin! :D

   Poista
 6. Ihania kuvia ja hyvää tekstiä! Ootte Jalmarin kanssa kyllä hyvän näköinen pari!

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva postaus ja ihanat kuvat :)
  On kyllä totta, että välillä liikutus menee tosi hyvin ja välillä tosi huonosti, mutta niin se usein tuntuu menevän hevosten kanssa :D
  Hienoa juttu, että löysit sekä sulle että Jalmarille sopivan satulan! Mä oon ratsastanut useinkin koulusatuloilla, joista osa on ollut tosi mukavia istua ja osa sellaisia että sinne satulaan ns. "uppoaa" :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja jep, tämä tosiaan on yleistä ja loppujen lopuksi se olisi aika tylsää, jos aina sujuisi yhtä hyvin :D
   Olen kyllä samaa mieltä! Joo tuollaisiakin koulusatuloita tuntuu olevan! :D

   Poista
 8. On kyllä tullut huomattua, että hevosten kanssa ei ole kahta samanlaista päivää! No, pitääpähän ainakin lajin mielenkiintoisena! :D

  VastaaPoista
 9. Tää oli kiva postaus!

  Poniratsastajan.blogspot.fi

  VastaaPoista
 10. Todella kivan näköinen satula!

  Itsellä on vähän viha-rakkaussuhde koulusatulaan. Sen verran esteratsastaja olen, että yleissatula on mun lemppari oikeastaan aina. Parilla hevosella tykkään mennä koulusatulalla, mutta tallin muilla koulusatulan omaavilla hevosilla en tykkää mennä koulusatulalla laisinkaan. Penkissä ei sinäänsä ole mitään vikaa, mutta jotenkin koulusatulassa mun on vaikeampi saada oikean mittaiset jalustimet. Mulla kun on todella paha tapa ratsastaa liian lyhyillä jalustimilla ja koulusatulalla se korostuu entisestään :D Yleis- ja estesatulat on siinä mielessä helppoja, että niiden kanssa "täytyy" olla lyhyemmät jalustimet, vaikka ajoittain niilläkin ilmenee tätä samaa ongelmaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kyllä myöntää, että itselläni oli pari vuotta sitten täysin sama ongelma! :D Koulusatuloilla oli siihn aikaan niin kamala mennä, mutta nykyään kouluratsastajana tykkään älyttömästi koulusatuloista :D On niillä kuitenkin ihan erilaista mennä pitkillä jalustimilla kuin esim yleissatulalalla :)

   Poista