17. lokakuuta 2015

Heppaviikko

Toinen oli vähä innoissaan

Eilen ääneni oli puolikadonnut ja tänään pystyn puhumaan enää hiljaisella äänellä. Odotan niin innolla huomista, kun äänen pitäisi olla parempi.. Huomenna luvassa olisi Juha Kontion issikkavalmennus. Tää viikko on kuitenkin ollut äänen menettämisen arvoinen! Olen ollut koko viikon hiukan kipeä, vaikka eipä mulla kai kuumetta ole ollut. Olen joka päivä näiden viiden päivän aikana päässyt jollekin tallille(en siis ole ollut todellakaan samalla tallilla joka päivä) ja palannut kotiin joko hyvällä tai huonolla fiiliksellä. Pikku hiljaa alan saamaan takaisin sitä hyvää fiilistä joka ratsastuksesta kuuluisi tulla. Mainittakoon keskiviikko ja eilinen, joista jäi todella hyvä fiilis! Sen sijaan torstaista jäi huonompi fiilis, vaikka ratsastuksen osalta se meni yhtä hyvin kuin aina.


Olin torstaina käymässä Jalmarin luona äitini kanssa. Kävimme hakemassa Agri Marketista sinne pinkin talikon syystä, että vanhalla ei enää saanut niin hyvin putsattua karsinoita. Tallille päästyämme otin hepat talliin ja siivosin sitten karsinat sillä uudella talikolla. Kun karsinat oli putsattu, otin Jalmarin hoidettavaksi samalla kun äitini harjaili Tiltaa. Tarkoitus oli lähteä köpöttelemään maastoon ilman satulaa. Kaikki sujui siihen asti hyvin, kunnes pääsimme metsän laitaan. Jalmari säikähti jotain ja hyppäsi aivan yhtäkkiä hyppäsi sivuun, kääntyi ympäri ja ravasi Tiltan luokse. Tippuminen ei olisi ollut kaukana, mutta pysyin ihmeen hyvin selässä.


Pellolle jatkaessa totesin, ettei Jalmari ole mun tyyppiä. Se ei suoraan sanottuna ole ratsu. Jalmari on hevonen, joka tykkää juosta ja itse en pysy selässä ilman satulaa, jos se lähtee lujempaa. Se pukitti pari kertaa pellolla ja teki muutamia pomppuja. Päädyin taas juoksuttamiseen. Huomasi, että Jalmariakin alkoi tympiä se jo. Pitäisi keksiä jokin uusi liikutusmuoto sille.. Itse haluaisin nousta kärryille, mutta Jalmarilla pitäisi olla kokeneempi kuski ohjaimissa. Sen sijaan ohjasajoa voisin ehkä koittaakin. 

Jes, se on laihtunut jo vähän! Verratkaa tämän postauksen toiseksi viimeistä kuvaa tähän kuvaan! 

Millä eri tavoilla te liikutatte heppojanne, jos ette ratsasta?

16 kommenttia:

 1. Voisko ohjasajo olla ihan mahdoton ajatus? Haluisin koittaa sitä Nebulla, mutta eka pitäs ostaa juoksutusvyö, kyllä mä sen joskus ostan mutta en kyllä ihan vielä... Muuta en keksi, kun sitten perus maastakäsittely ja irtojuoksutus mitä me harrastetaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjasajosta mäkin mainitsin viimeisessä lauseessa ohimennen ja sitä ollaan koittamassa jos Jalmarin omistajalle käy :D Jalmarillahan tosiaan on jo kaikki mahdolliset tarvikkeet, valjaat, ohjat ja suitset, mutta musta tuntuu että ne ohjat saattavat olla turhan lyhyet.. Täytyy tutkia!
   Maastakäsittely pitäisi kyllä aloittaa Jalmarinkin kanssa ihan kunnolla. Irtojuoksutus voisi olla mahdollista pienemmällä alueella, toki torstainakin ne juoksivat mua pakoon muutamaan kertaan, kuten kuvista voi päätellä :D

   Poista
 2. Jos mä en ratsasta Savulla niin joko kävelytän sitä tai sitten juoksutan. Kivoja kuvia, onneksi et tippunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Ihmettelen kyllä etten onnistunut tippumaan, mutta taisin ottaa ohjasta hiukan tukea..

   Poista
 3. Yleensä jos ei ratsasta nii liinassa tai taluttaen....
  <3:Linda

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja liikutysmuotoja itse käytän, mutta pitäisi pikku hiljaa keksiä jotain uutta :D

   Poista
 4. Erilaiset maastakäsittely-tehtävät toimii mielestäni hyvin. Jollain talleilla järjestetään erilaisia kurssejakin.
  Taluttelu ja irtojuoksutus tai juoksutus on myös hyvää liikuntaa.
  Agilityä olen myös kokeillut ja voin sanoa että siihen ponit eivät ihan heti kyllästy. Agility on mielestäni ihan kokeilemisen arvoista ja mukavaa kun sitä voi tehdä erilaisissa olosuhteissakin.
  Irtohypytystä en itse paljoa harrasta, mutta kuulemma se on tehokasta. :)
  Toivottavasti noista on jotain apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa mähän olinkin viime vuonna(?) parin päivän kurssilla Hippiinassa, jossa tehtiin maastakäsittelyharjoituksia littyen luonnollisiin hevosmiestaitoihin ja olen Montua joskus ahkeasti maastakäsitellytkin :) Pitäisi vain aloittaa Jalmarin kanssa sama..
   Mulla kävi mielessä myös, että voisin koittaa Jalmarin kanssa agilityä. Pikkuinen ei uskalla mennä edes maassa olevan narun yli, jos joku ei mene edellä :D Tästä syystä taitaa olla ihan hyvä harjoitella erilaisten materiaalien ylittämistä ja ehkä jopa esteitä!
   Irtohypytykseen meillä ei oikein ole mahdollisuutta, mutta sekin voisi kyllä olla hauskaa! Tuo agility voisi olla ihan varteen otettava idea! Saa nähdä mitä ensi kerralla keksitään :)

   Poista
 5. Mäkin suosittelen ehdottomasti ohjasajoa, ainakin kannattaa kokeilla! Pekolla kun ei edes voi vielä ajaa tai ratsastaa, niin maastakäsittelen ja ohjasajan sitä. Omien kokemusten mukaan ohjasajo on tosi hauskaa, ja uskon että se olis ihan hyvää vaihtelua Jalmarille :) Oon kans jostain kuullut että ohjasajossa pystyy tekemään melkein samoja asioita kun ratsastuksessakin, kunhan hevosen kouluttaa tarpeeks pitkälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, olen pienemmillä poneilla kyllä ohjasajanut jonkin verran :D Se on vain eri asia, kuinka mun käy kun Jalmari on sen verran isokokoinen etten välttämättä pidätäkään sitä yhtä nopeasti kuin pientä shettistä :D Pitää pyytää joku narun päähän!

   Poista
 6. Tuo ohjasajaminenhan kuulostais kyllä aika kivalta ja toivottavasti pääset sitä Jalmarilla kokeilemaan! Eihän sitä tiedä vaikka se toimisi tosi hyvin siinä hommassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että oon aika innoissani tästä :D Toivon tosiaan tämän onnistuvan! Toki nuo varusteet saattavat ohjien osalta uupua, ellen sitten aja ihan tavallisilla raviohjilla :)

   Poista
 7. Kiva postaus ja ihania kuvia! :) Surffia ja Lempiä liikuteltiin aikoinaan monin eri tavoin juurikin sen takia, että pysyy positiivinen mieli liikkumiseen. Liikutimme mm. (ohjas)ajaen, agilityn, normaalien talutusharjoitusten ja -lenkkien, temmpuja opetellen, juoksuttaen, irtohypyttäen - kaikkea mitää mieleen tuli, jotkut tietysti vaativat aidatut tilat. Juoksuttamista Lempin suhteen vältettiin ihan viimeiseen asti, kova tapa rasittaa hevosen jalkoja ja kun on valmiiksi jo huonokuntoisempi tamma niin ei hyvä. Lisäksi juoksutuksessa kannattaa käyttää apuohjia, jotta siitä saisi jotain hyötyä :)

  - Susanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin selkeä teksti, toivottavasti ymmärrät :D

   Poista
  2. Kiitti! Samaa olen miettinyt, että tuo liikutus pitäisi pitää monipuolisena, mutta tällä hetkellä se ei sitä ole.. Tuo agility ja ohjasajo taitavat päätyä meidänkin "liikutussuunnitelmaan" :) Meiltä löytyy kyllä aidattu tila, mutta se on niin suuri, ettei siellä voi oikein irtojuoksuttaa/hypyttää, koska pitäisi itse juosta niin paljon ja hevoset ehtisivät jo hengähtää siinä välissä, kun itse juoksee päästä päähän :D Tuo juoksuttaminen tosiaan on hiukan siinä ja siinä. Nuo apuohjat jakaa hiukan mielipiteitä ja itse koen ne tällä hetkellä turhina, koska en aio ostaa siihen sopivia naruja erikseen ja riimunarut eivät taida kovinkaan hyvin riittää tuohon.. Tarkoitus on kuitenkin vain saada Jalmarille liikettä, eikä pakottaa sitä kulkemaan mitenkään erityisesti :D Kiitos kommentistasi! Kyllähän tuosta selvää sai :)

   Poista