28. syyskuuta 2015

Elämäni ensimmäiset kisat


Olin eilen ensimmäistä kertaa "kisoissa" Dimonan tallilla. En ole koskaan ennemmin kisannut edes tallikisoissa. Nämä nyt olivat ne tallikisat, joita tallin omistaja nimitti harjoituskisoiksi. Lähdin sillä ajatuksella, että hankin vain itselleni kisakokemusta ja sitä kyllä sain.

Onneksi ratapiirros oli laitettu vielä tuohon tolppaankin kiinni.

Rafi oli jo oikeastaan hoidettu, kun saavuin paikalle. Sillä meni muitakin ratsastajia kuin minä. Satuin vain olemaan Rafin ensimmäinen ratsastaja 50-60cm luokassa ja sain siksi verrytellä sen. Kenttä oli jaettu kahteen osaan ja verryttelyalue oli näistä kahdesta se pienempi alue. Ahdasta tuli siinä viimeistään vaiheessa, kun yritti ottaa laukkaa. Menin aika rauhallisen verryttelyn. Rafi tuntui sopivan reippaalta ja sain pidätellä sitä jonkin verran. Verryttelyssä otin ravista pysähdyksiä ja tein paljon ympyröitä, kun yritin väistellä muita ratsastajia. Rafi laittoi korvat heti luimuun, jos menin vähääkään lähemmäs vierashevosia. Se olisi varmasti potkaissut, jos olisi vain saanut siihen mahdollisuuden. Otin verryttelyssä vain yhden hypyn, joka sujui todella hyvin. Harmi vain, ettei rata mennyt yhtä hyvin..

Jäin vain "vähän" jälkeen.. Tälle mä niin nauran!
Ja tämä on hetkeä ennemmin otettu kuin ylempi kuvam, nauran :D Kuva ©Janita Koponen!

Olin luokan kolmas lähtijä. Opettelin radan vasta verryttelyalueella ja radalle lähtiessä iski pieni paniikki, muistanko rataa ollenkaan. Paniikkini osoittautui turhaksi, kun tajusin osaavani radan. Kisavuorossa olevilla oli mahdollisuus kävellä rata ympäri hevosen kanssa ja ottaa kaksi verryttelyhyppyä itse valitsemilleen esteille. Niinpä kävelin radan ympäri ja muistelin esteiden järjestyksen siinä. Sen jälkeen otin ne 2 hyppyä kahdelle eri esteelle. Ensimmäisellä hypyllä jäin täydellisesti jälkeen. En tajunnut edes yrittää päästä hyppyyn mukaan.. Se ei kuitenkaan Rafia haitannut ja seuraava este meni jo paremmin. Kahden esteen jälkeen nostin käteni ylös merkiksi siitä, että olin valmis aloittamaan radan.


Rata sujui heikosti. Mentiin lähes koko rata ravissa ihan siitä syystä, etten viitsinyt käskeä Rafia kunnolla. Ensimmäiset esteet sujuivat ongelmitta. Sain ratsastettua riittävän hyvät tiet. Lähinnä ohjailin Rafia ja yritin päästä hyppyihin mukaan, Rafi suoritti kaiken muun. Toisin sanoen oma ratsastukseni oli varmasti järkyttävää katsella. Totesinkin lopuksi, että olisinhan mä voinut edes yrittää ratsastaa. Esteitä oli 6, joista viimeinen oli korkein. Siihen tuli hyvä tie, mutta Rafi hidasti juuri ennen hyppyä raviin, joten este lähti etujalkojen mukana alas. Siitä tuli 4vp. Muuten rata meni hyvin, koska muita virhepisteitä ei tullut. Aika oli vain liian hidas. Lopullinen sijoitukseni oli 10/12, mutta siihen täytyy nyt tällä kertaa olla tyytyväinen. Nämä olivat ensimmäiset kisani ja tietenkin itseäni jännitti ja unohdin huolellisen ratsastuksen. Rafi kuitenkin suoritti tehtävänsä oikein hyvin!


Palkintojen jakoon "pääsin" kävellen yhden ratsastajan istuessa Rafin satulassa. Lopuksi kaikki ratsastajat pääsivät kunniakierrokselle. Uralla näytti olevan sen verran ahdasta, etten oikeastaan harmitellut sitä, etten päässyt mukaan. Jäätiin vielä katsomaan suurempi rata ja siirryin siksi aikaa itse kameran taakse. Päivä oli kokonaisuudessaan ihan kiva ja mulle jäi kuitenkin hyvä fiilis! Tulipa koettua ensimmäiset omat kisat!

Tämä kuva ©Janita Koponen!

Kuvat ©Nelli ja Hilma ellei toisin mainita, kiitokset kuvaajille!
Oletteko te koskaan kisanneet? 
 

24 kommenttia:

 1. Harmi tuo viimeinen puomi, mutta hyvä te! Mä oon menny kurssikisoja ratsastuskouluilla ja Savun kanssa ainoastaan yhdet estekisat toisella tallilla joskus vuosi sitten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin harmittaa se, mutta oma vikani kun en kannustanut tarpeeksi.. Kiitti! Mietinkin, etten ole blogistasi lukenut juurikaan kisareissuista :D

   Poista
 2. Itsekkin olen kisannut vain tallikisoja mutta ois unelma päästä kisaamaan myös toisille talleille! Ei teidän suoritus ekoiksi kisoiksi ollut yhtään huono. Jännityksen piikkiin voi varmasti laittaa monen radalla unohtuneen asian :) tästä se kisaaminen sitten alaa, heh! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muitakin tallikisaajia löytyy :D Totta, vaikka loppujen lopuksi olin aika rauhallinen enkä kuitenkaan jännittänyt niin paljoa.. Joo, kumpa olisikin siihen mahdollisuus :D

   Poista
 3. Ihan hyvin sulla meni eikä sun rata näyttäny lainkaa pahalta. Rafi näytti aika vetelältä myös muilla ratsastajilta niin uskon tuon sijan johtuvan enemmänki hevosesta. :) Mä oon kans ollu vaan Dimonan tallikisois ja sit muutamis leirikisois. Olis kyllä huippua päästä kisaamaan seuratasolla lähinnä kouluratsastukses. :) saa nähdä jos vaikka ens kesänä päästäis starttaamaan jotkut seurakisat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitti! Kyllä se vähä reippaammin meni yhdellä ratsastajalla, että osittain myös omaa syytäni. Lähdin miltei aina keventämään ravissa, enkä edes yrittänyt nostaa laukkaa..
   ent. Tommin tallillahan olisi tässä piakkoin ykköstason este/koulukisat, että niihin vain ;) Niihin ei ilmeisesti tarvita kuin seuran jäsenyys(?) Kiitos sulle vielä kuvista! :)

   Poista
  2. Ehkä me vielä tarvitaan treeniä + nyt tää syksy on aikamoista alamäkee meillä kun Pate on taas kipee.. :/ Joo no jäsenyys multa löytyyki ettei sen puoleen. Eipä mitää :)

   Poista
  3. Niinno, nuo ovat kuitenkin hiukan tasokkaammat kisat :D Munkin pitäisi hankkia jonkun seuran jäsenyys, mutta en ole miettinyt asiaa yhtään pidemmälle, eipä se taitaisi hyödyttää mitään mun tilanteessa..

   Poista
  4. Mä hommasin jäsenyyden lähinnä tapaturmavakuutuksen takia. Kannattaa tosiaan liittyä jonku seuran jäseneksi jos ratsastaa muualla ku SRL:n hyväksymällä jäsentallilla. :) + monilla seuroilla on hyviä jäsenetuja ja pääsee mukaan retkille yms. :)

   Poista
  5. Oonki kuullu, että siinä tulee toi tapaturmavakuutus mukana, mutta en tosiaan oo miettiny asiaa yhtään sen enempää :D Täytyy laittaa nyt tää harkintaan!

   Poista
 4. Hyvin menitte!:) Mulla tulee mun ekat kunnon kisat sunnuntaina. Ne on koulun heC. Aikasemmin oon menny vaa leirikisoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, vaikka voisin kyllä olla erimieltä :D Oi, onnea kisoihin! :)

   Poista
 5. Mulla on ollut aivan luvattoman pitkä tauko kommentoinnissa (tai ylipäätään blogien lukemisessa) taas, mutta jospa taas saisin tänne aktiivisemmin kommentoitua.. :D Samalla siis (todella) myöhästyneet synttärionnittelut, onnittelut mopoautokortista sekä uudesta heppakaverista! :)
  Kiva että oot päässyt viime aikoina enemmän hyppäämään, mukava lukea näitä postauksia! Ensimmäisiksi kisoiksi nuo meni todella hyvin, muistan edelleen kuinka mua kuskattiin ensimmäisissä kisoissani vain kenttää ympäri. :DD Tosi kivat muuten myös nuo uudet ratsastushousut! :)
  Itse olen kisannut jonkin verran seurakisoissa (tai tasolla 1, en ehkä koskaan opi ottamaan näitä uusia nimityksiä tosissani.. :D), mutta nyt ratsastuksesta on ollut taukoa. Ratsastusta en ole lopettamassa, mutta ajan ja rahan loppuessa en ole tainnut edes käydä hevosen selässä lähes kahteen kuukauteen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama vika mulla, aikaa ei edes ole käydä joka päivä tietokoneen ääressä ja sitten taas en suoraan sanottuna jaksa lukea kaikkia bloggeriin tulleita postauksia.. Kiitos paljon Anniina!
   Voi ei, sun ekat kisat taisikin olla astetta mielenkiintoisemmat.. Toivottavasti ei käynyt mitään! :D Oon toki kiitollinen, että mentiin liian hiljaa eikä liian lujaa :D Pakko myöntää, munkin mielestä ne näyttää paljon kivemmalta jalassa ja ovat muutenkin sellaisen tuntuiset, että niillä on kiva mennä!
   Mä en oo oppinu näitä seurakisa ja muita, kun aloin kiertämään kisahoitajana vasta silloin, kun oli jo nämä nimitykset, ykkös ja kakkos tason kisat :D Itsekin haluaisin päästä kisaamaan 1. tasolle, mutta tällä hetkellä mahdollisuudet siihen on todella huonot.. Saa nähdä tuleeko musta kisaajaa ikinä, mutta ehkä ihan hyväkin laittaa ensin perusratsastus kuntoon :) Monelle on varmasti käynyt samoin! Itsekin myönnän, että käyn liian usein tallilla ja laiminlyön koulua sen takia. Toki olen rajoittanut jo vähän siinä mielessä, etten enää lähde tallille, jos seuraavana päivänä on koe tai joku tärkeä juttu, johon pitää lukea..

   Poista
 6. Hyvä te! :) Mäkin oon ollut noissa Dimonan harjoituskisoissa :D

  VastaaPoista
 7. Hyvinhän teillä meni, varsinkin kun oli ekat kisat :) Tosiaan en oo ikinä kisannut, niin ku sanoin sillon aikasemminki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, totta :D Ehtiihän sitäkin koittamaan jos vain kiinnostusta riittää :)

   Poista
 8. Viime tai toissavuonna olin kans dimonan kisoissa rafilla ja mulla oli sama ongelma et en viittiny käskeä rafia lujempaa ja ravailtiin kans se rata läpi :D En muista kuinka meni mut oli se mun rata aika hirveetä katottavaa ku äitee oli videokuvannu sen :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Sama juttu mulla, videokuva oli kaameeta katseltavaa.. :D

   Poista