20. joulukuuta 2015

Joulupostaus: Satulahuovan tekeminen


Valitsin syysjakson lyhyeksi valinnaiseksi tekstiilityöt, koska alkuperäinen suunnitelmani meni niin ja näin. En kuitenkaan kadu, että päädyin tuolle kurssille. Lopputyöhön saimme lähes vapaat kädet, kunhan työhön liittyivät tilkut. No, eipä sekään tainnut olla pakollista. Sain jostain päähäni alkaa tehdä satulahuopaa Jalmarille. Otin sen vanhan huovan lainaan, josta piirsin kaavat sanomapaperille. Näiden kaavojen avulla lähdin leikkaamaan tilkkuja, joita tuli ihan älyttömästi!

Tässä näette hiukan mun suunnitelmaa. Jälkeenpäin olen lisännyt kyseiselle paperille mittoja ja muita numerota, mutta onnistuin kadottamaan tämän ennen uuden kuvan ottamista.. Tuosta oikealla olevasta tekstinpätkästä selviää aika hyvin, mitä lähdin tekemään.


Leikkasin tilkkuja ja liitin niitä tuollaisiksi riveiksi. Tässä alemmassa kuvassa sovitin "rivit" kaavoina toimineen sanomalehden päälle(alta näkyy hiukan sanomalehtiä). Sen jälkeen aloin liittämään rivejä yhtenäisiksi "laatoiksi", joita tuli kaksi kappaletta, yksi molemmille puolelle. Alla vielä kuva tästä, kun kaikki palat on liitetty yhteen!


Tämän jälkeen leikkasin näille kahdelle tilkkutäkkineliölle aluskankaan, joka oli yksittäinen, musta kangas. Taitoin sen reunat tämän tilkkutäkkikankaan päälle, kuten satulahuovissa yleensäkin on! Samalla leikkasin sisälle vanukangasta. Alla kuvia tästä!


Kuten huomaatte tuosta yllä olevasta kuvasta, jälki ei ollut kovin siistiä ja aikaa oli liikaa. Päädyin siksi tekemään noiden käännettyjen reunojen päälle vielä uudet reunat! Otin samaa mustaa kangasta ja ompelin sitä jokaiselle sivulle uuden pätkän. Tässä kohtaa tuli ongelma, että kangas oli liian paksua läpäistäväksi, mutta hyvin se kuitenkin lopuksi onnistui.. En sentään rikkonut kuin yhden neulan ja sekin meni eri kohdassa!

Oikealla puolella(nuppineuloilla kiinnitetty) osa on uutta reunaa ja toisella puolella uuden reunan alle jäänyttä osaa.

Reunojen jälkeen leikkasin vielä kerran samaa mustaa kangasta ja ompelin tuon päälle jääneen osan kiinni, jolloin huovasta tuli lähes valmis. Tässä kohtaa tein pahimman virheen, kun aluskangas jäi ryppyyn ja aika loppui vähän kuin kesken. En olisi enää ehtinyt korjata tätä, vaan jätin huovan siihen. Viimeisenä ompelin vielä ns. kahvat, joiden välistä satulavyön saa.

Tästä näkee aika hyvin, millainen "kahva" tuossa alla on.. Ehkä mä joskus vielä korjaan tuon!

Oletteko te ikinä tehneet itse varusteita hepoille?

14 kommenttia:

 1. Ompa kiva idea! Jos en ois laiskaperuna, tekisin tuon heti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! En mäkään olisi muuten tuota keksinyt, jos en olisi "joutunut" tuolle kässän kurssille :D

   Poista
 2. Oon tehny satulahuovan ja korvahupun,mut olin laiska enkä jaksanut satulahuopaan tehä lenkkejä niin se ei pysy kunnolla satulassa kiinni joten nykyään se on satulansuojana,mut vois yrittää joku päivä tehä lenkit. Hyvähän tosta tuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin meinasi käydä samoin.. Tarkoitus oli tehdä myös ne pidikkeet, mitkä ovat ns. ylempänä, mutta aika loppui kesken :D Toivottavasti tää mun oma pysyy ilman niitä paikoillaan :) Tuli tosta muuten ihan kiva, mutta työ alaosan ryppy on todella häiritsevä.. Pitäisi joku päivä tehdä se uudestaan kotona :)

   Poista
 3. Tostahan tuli kivan näkönen, mä en ite jaksaisi tai edes osaisi tehä tommosta! :"D
  Mut kiva idea & postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se, mutta kuten jo yllä mainitsin, saa nähdä sopiiko se käyttöön tuollaisena vai rupeanko vielä korjaamaan sitä :D Kiitti Iida!

   Poista
 4. Tosi kiva idea! Minun piti yläasteella tehdä Pystelle loimi, mutta loppujenlopuksi päädyin tekemään villasukat :) Oletko päässyt jo sovittamaan huopaa Jalmarille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että tää oli työ, jossa mun motivaatio pysyi miltei loppuun asti täydessä :) Lopuksi tuli vain niin kiire, kun neulat eivät suostuneet yhteistyöhön jne, että mokasin, mutta saa nähdä milloin ehdin tuon korjaamaan! Loimi olisi ollut kyllä kiva, mutta se olisi ehkä vienyt vielä enemmän kangasta, enkä halua aiheuttaa koululle vararikkoa :D Saattaa toki olla, että kulutin jo nyt liikaa kankaita :D
   En ole vielä päässyt sovittamaan, mutta tarkoitus olisi mahdollisimman pian, kunhan vain pääsen tallille :)

   Poista
 5. Vähän hieno, mä en osais enkä varmaan edes jaksaisi yrittää..:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kiitti! :D Ei tuo nyt loppujen lopuksi edes ollut kovin vaikea, kunhan on vain selkeät suunnitelmat :)

   Poista
 6. Itse en ole kyllä tehnyt mitään hevosille ihan omin käsin, mutta voin sanoa että tää olis kyllä semmosta puuhaa että mun keskittymiskyky ei ihan varmaan loppuun asti riittäs, haha! :'D Todella mielenkiintoinen postaus ja oli kiva lukea tätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen kyllä hiukan, että itsellä riitti intoa ja malttia tehdä tämä loppuun :D Ehkä sekin vaikutti, etten muuten olisi päässyt kurssista läpi.. :D Kiitos!

   Poista