6. joulukuuta 2015

Joulupostaus: Itsenäisyyspäivä


Suomi itsenäistyi vuonna 1917, jolloin en ollut vielä syntynyt eivätkä vanhempanikaan olleet. Minulle itsenäinen Suomi on jo "normaali" juttu, mutta tuolloin ei ollut. Meidän kaikkien täytyykin kiittää näitä sotiemme sankareita tänään, jotka puolustivat maatamme ja hankkivat näin itsenäisyyden Suomelle. Vasta viime vuosina olen ruvennut arvostamaan enemmän veteraaneja.

Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi ajattelin tehdä postauksen mistäpä muustakaan, kuin suomenhevosista! Myös niillä oli osansa sodassa, mutta siitä voi lukea jostain muualta. Itselläni ei ole niin suurta kokemusta suomenhevosista, mutta muutamia suokkeja olen käsitellyt. Olen aina ajatellut, että suokit ovat hiukan kömpelöitä, mutta silti kovin rauhallisia ja nöyriä ratsuja. Jälkimmäisestä kertoo jo niiden rotumääritelmäkin. Itselleni en suokkia haluaisi, vaikka on niitäkin ihan osaavia ratsuja, sekä este- että koulupuolella. Toisaalta, jos vaatimusteni mukainen suokki tulisi vastaan hevosta etsiessä, en tosiaankaan jättäisi sitä huomioimatta rodun vuoksi.


Ensimmäisenä tulee mieleen Rafiina niminen suokki Dimonan tallilta, jolla kisasin ensimmäiset "kisani". Se on varmaan ainut suokki, jolla olen ratsastanut enemmän. Rafi on ihan mukava hevonen ja vaikka silläkin on ilmeisesti kisattu raveissa(?), se silti toimii hyvin ratsupuolella.

Rafi ja edessä Milla

Lisäksi tiedän monelta muultakin ratsastustallilta suokkeja. Ne ovat siinä mielessä hyviä, että niillä voi mennä jopa aloittelijat, mutta myös kokeneemmat. Ehkä sanat "yritteliäs ja yhteistyöhaluinen" tosiaan pitävät suokin kohdalla paikkansa. Aloittelijoilla ne osaavat mennä rauhallisesti ja kokeneemmilla sitten näyttävät parhaat puolensa.

 Pulleromäen kaksi suokkia, joista jälkimmäinen on mielestäni todella ihanan värinen ja kivan oloinen muutenkin!

Pakko vielä mainita kaksi suomenhevosta, joista tiedän jonkin verran. Olin vuonna 2014 syyslomalla Hippiinassa "leirillä" opettelemassa luonnollisia hevosmiestaitoja ja sain opetushevosekseni yhden tallin suomenhevosista, Saiman. Sillä oli kiva opetella maastakäsittelyharjoituksia ja pääsin kyseisen tamman selkäänkin!
Lisäksi olen ollut suokkien kanssa tekemisissä jonkin verran myös Jalmarin tallilla. Siellä on ollut kesäisin laidunpaikalla suokkeja, vuonna 2014 oli yksi ja tänä vuonna kaksi. Tänä vuonna olleista toinen oli silmääni todella kivan näköinen ja sitä pääsin harjailemaan ja uittamaankin.


Tykkäättekö te suomenhevosista? Entä blogin uudesta joulu-ulkoasusta?

14 kommenttia:

 1. Tää ulkoasu on todella kiva!

  Mä rakastan suokkeja. Olin ennen vähän "njäh, suokki" -tyyppinen, 100% poni-ihminen, mutta mun entinen hoitoponi muutti mun käsitykset. Hieman itsepäinen pienhevosruuna, joka osasi kyllä laittaa hanttiin. Tuhottiin monet tötsien virkaa toimittaneet ämpärit ja muutenkin aiheutettiin tunneilla opettajalle harmaita hiuksia. Mutta oli kyllä upeaa huomata kuinka pelkästään vajaassa vuodessa alkoi meidänkin yhteistyö tunneilla sujua (huom. en ratsastanut joka viikko kys. ruunalla). Ruunasta luopuminen teki todella kipeää, etenkin nyt mua harmittaa omalla tavallaan kun olen kuullut tallista "uusia" puolia... :/

  Nykyinen lempihevonen on myös suokki, tosin toistakymmentä senttiä korkeampi ja puolet nuorempi. Alkuun en pitänyt tästäkään, sillä ajattelin ettei löydy vanhan hoitoponini tapaista. Nyt kuitenkin R on mulle kaikki kaikessa ja mun on aina moikattava sitä kun kuljen sen karsinan ohi. Se on ollut molemmilla leireillä mun estevakkari ja meidän yhteistyö esteillä palkittiinkin pari kuukautta takaperin ensimmäisellä ruusukkeellani mun isoimmassa esteluokassa ikinä. Suunnitelmissa onkin jatkaa meidän esteuraa ja saada yhteistyöstä vielä saumattomampi - jospa sitä uskaltautuisi mahdollisesti vielä kouluradoillekin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kiva kuulla tällaista mielipidettä! :) Saattaa olla, että jos olisin aikoinani aloittanut erään piensuokin liikuttamisen, olisin myös suokkifani, mutta tällä hetkellä en ole kohdannut sellaista suokkia, josta tykkäisin älyttömästi.. Ehkä mä vielä joskus kohtaan suomenhevosen, joka hurmaa mut :D

   Poista
 2. Kiva postaus ja ihana ulkoasu <3 Mä joo tykkään suokeista, itseasiassa se kuuluu mun suosikkeihin hevosroduista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Iida! Mullakin jossain listassa vuodelta nakki ja muusi taitaa olla lempparirotuna suokki :D Ei siinä, onhan se ihan hyvä rotu vaikkei ihan mun tyylinen :)

   Poista
 3. Tykkään tästä ulkoasusta!
  Itselle eivät suokit kovin hyviä kokemuksia ole antaneet. Lähes kaikki suokit joilla olen ratsastanut ovat olleet ravitaustaisia tai ravisukuisia josta johtuen tunnit ovat menneet kaahailuksi.
  Mulla ei myöskään ole sellaista "suokkitatsia" että osaisin niillä ratsastaa. Kuitenkin suokit ovat äärimmäusen ihania olemukseltaan ja jotka niillä osaavat ratsastaa saavat ne toimimaan kuin unelma! Kiva postaus ja juuri oikeana päivänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla näinkin monen pitävän tästä! :D
   Kiitti kommentista! Ihan kiva kuulla, etten ole ainut jonka lempirotu ei ole suokki, vaikka ei siinä rodussa tietenkään mitään vikaa ole :D Kuten mainitsitkin, ne ovat ihania luonteeltaan jne :)

   Poista
 4. Ihana ulkoasu! Ja joo kyllä mäkin tykkään suokeista, meillä on ollutkin ennen kaksi sellaista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Haha, ehkä siinä joo oppii tunteen tota rotuu vähä paremmin :D

   Poista
 5. Kiva postaus! :)
  Itse pidän suomenhevosista aivan älyttömästi. Olen koko ratsastusurani ratsastanut suokkitallilla, ja sitäkautta ymmärtänyt niidenkin monipuolisuuden. On itsestäni hirmu hassua lukea niin monen olevan ei_suokki_ihminen, koska itse olen niihin niin rakastunut (vaikka en välttämättä olisi, ellen suokkitallilla olisi päässyt harrastamaan, ja saanut niin hyviä kokemuksia) :D
  Monet tallin suokeista, oikeastaan kaikki, ovat ravitaustaisia, mutta nykyään osa on kisannut esteitä ja koulua, hyvin tuloksin, ja kaikki toimivat pätevinä, hyvin erilaisina ratsuina. Kaikki eivät ole niitä "perussuokkeja", oikeastaan on vähän jännä että yleiskäsitys suokeista on niin laaja! Siinä tosin olen samaa mieltä, että ne ovat yleensä yrittelijäitä että yhteistyöhaluisia. Kuitenkaan kaikki eivät ole mitään hirmu helppoja, jotka soveltuvat ihan kaikille, vaikka ovatkin hyvin ihania ja kilttejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on tosissaan aika paljon kiinni siitä, millaisia kokemuksia niistä on :) Itse asiassa se on vähän joka rodun kohdalla niin, että niistä saattaa olla ennakkoluuloja tai sitten vain huonoja kokemuksia jolloin nämä huonot asiat liitetään koko rotuun, eikä vain siihen yhteen yksilöön..
   Toi on muuten totta, kun vertaa lämppäriex-ravureita ja suokkiex-ravureita niin suokit on huomattavasti tasokkaampia, toki tämäkin ihan yksilöllistä, mutta mitä nyt itse olen huomannut :D Suokki siis tosissaan on monipuolinen rotu! Kiitos sulle kommentista! :)

   Poista
 6. Ihania suomenhevosia ja hienoja kuvia! Suomenhevonen on yksi minun lempiroduistani :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi on kyllä ihan kivoja heppoja :) Hahah, ehkä se on ihan normaalia sellaisen omistaessa :D

   Poista